E46Fanatics

E46Fanatics (http://forum.e46fanatics.com/index.php)
-   Suspension & Braking (http://forum.e46fanatics.com/forumdisplay.php?f=97)
-   -   Help front brake locks up then releases while driving. (http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=776991)

kayzrx8 07-09-2010 09:21 AM

Help front brake locks up then releases while driving.
 
:facepalm: Hey guys im new to the forum. Ive been having an issue with my brakes. Im not sure whats going on. I took my 03 325 sedan to a mechanic to fix the rear diff bushing. all was fine till one day as i was driving then the front passenger brake applied itself momentarilly. locking up the wheel for a few m/s then releasing. that was 3 month ago. now eveytime i drive the car within the first mile of driving the same issue witht he front passenger brake will happen and the yellow "brake" light and the light with the triangle and circle in the middle of the dashboard will light up. What could be going on? Someone suggested a wheel speed sensor going bad. Any suggestions would help im planning on taking the car to get codes pulled. Thanks

BimmerBrakes 07-09-2010 03:01 PM

For the front brake issues. You got a sticky caliper. You will need to clean the guide bushings and the pins. I would lightly grease the pin before reassemble to help the caliper move to it's original spot. If the bushing are in terrible condition you will have to rebuild the caliper.

For the triangle light problem. That would he the wheel speed sensor. I would check and clean the speed sensor and then go from there.

Keep us posted on what happen :)

Anthony@BimmerBrakes

kayzrx8 07-11-2010 12:46 AM

Hey thanks for the response man. Im pretty sure the caliper isnt sticking cause the front end on my cars practically new. I just put new calipers, rotors, brakes, and suspension arms. The abs unit , dsc or something is applying the front passenger brake. i can hear the unit make a noise to apply the brake when t happens. it does it like after 5 mins of driving and only for a quick second then releases. After it releases the lights will come on. I will look at the wheel speed sensor. Do you think it just needs cleaning or need to be replaces? Is this a common problem that happens when the wheel speed sensors fail?

tiloulou330i 11-14-2010 07:08 PM

I'm having the same issue with the front brakes.For less than a second the front applies braking on its own.This started right after I got a shop to flush the lines for me.It does it @ any speed.

kayzrx8 11-15-2010 12:50 PM

Bad Wheel Speed Sensor
 
I managed to fix the problem it turned out to be that wheels speed sensor. Try cleaning it. If that does not work replace it. That thing almost got me into a wreck. It locked the front wheel for a second while i was doing a turn on an exit ramp.


All times are GMT -5. The time now is 12:25 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use