E46Fanatics

E46Fanatics (http://forum.e46fanatics.com/index.php)
-   General E46 Forum (http://forum.e46fanatics.com/forumdisplay.php?f=4)
-   -   vanos problem? (http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=942360)

daimler55 09-02-2012 06:10 PM

vanos problem?
 
i am new to this forum. i've been going to different mechanics and bmw and everyone tells me the car is fine. i have a 2000 328i sedan and the symptoms im experiencing can be a lot of things from what i understand. but i have spent a ton of money trying to fix things to have no results. car has 82k miles on it....changed water pump, thermostat, idler & tensioner pulley, water pump pulley, alternator (autobarn rebuilt), lower boot, cleaned icv and disa, air & cabin filter, control arms, ca bushings, rear bearings, flex coupler for steering. my problem is, it is summer in ny. i just bought the car two months ago. after the car sits for about a day and i start it up, the idle fluctuates and goes up and down on the first start of the day. these idle jolts are intermittent and happen every 5-10 seconds. it stalled twice during these first starts. afterwards, idles fine with no problems with acceleration or misfire or stall and no check engine lights. i dont know if this can be a vanos issue because everyone has said vanos is usually during the cold weather. i havent spent a winter with this car to know. its still summer and i have these idle issues. also the cars fuel consumption is high. i have a heavy foot, but i have had 2 e39 528's as well a e36 318ti when no issues with fuel consumption. this car seems to swallow gas highway or city driving. also when accelerating, i hear a whirring/whooshing noise like a loud fan at 2000rpm. cant pinpoint where its coming from in the engine or if its even coming from the exhaust thought it was fan clutch but that has been changed. when i start the car up, the car seems to start up like a truck engine like its heavy (hard to explain). similar to bad fan clutch where u think a large fan just got turned on. so i know it can be a list of problems from plugs to fuel pump. any help would be appreciated. not sure what version software is currently loaded on it.

MercForHire 09-02-2012 06:14 PM

Not vanos.
You probably have a problem with intake hoses and Idle Control Valve.
And check your DiSa valve as well

daimler55 09-02-2012 06:15 PM

i replaced the lower intake boot. cleaned the icv and disa

MercForHire 09-02-2012 06:19 PM

What about the ccv

daimler55 09-02-2012 06:20 PM

yes also replaced ccv and all hoses

MercForHire 09-02-2012 06:23 PM

http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=358494
Scan and read any codes.

I just don't think it's vanos seals. I replaced my at 125k miles and there was no difference.

daimler55 09-02-2012 06:26 PM

i was thinking if its the cam position sensor...but i dont have any cel. so everytime i ask a mechanic, they tell me they cant read any codes without a cel light.

MercForHire 09-02-2012 06:39 PM

The car stores past code in the memory.
Use something like PA soft 1.4

daimler55 09-02-2012 07:02 PM

well thanks for your advice...so you think its one or both cps?


All times are GMT -5. The time now is 01:38 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use