View Single Post
Old 07-09-2011, 12:37 PM   #1
7001Q
Registered User
 
Join Date: Jul 2011
Location: Central Missouri, USA
Posts: 6
My Ride: 2001 330i (Manual)
Squeal After Installing New Pulleys, Tensioner, Belts (Rogue Engineering pulleys)



A couple days ago I replaced my pulleys:
  • Water Pump pulley = replaced
  • Idler pulley = replaced
  • Power Steering pulley = replaced
  • Alternator pulley = not replaced (I have a new one but I don't know how to replace it.)

I also replaced the idler tensioner with a new hydraulic one (the one there was also hydraulic). Figured I'd replace it all while in there.

I replaced both belts with brand new Continentals.

The car has 168,000 miles (2001 330i, manual). Produced 06/2000.

The water pump pulley and power steering pulley are both from Rogue Engineering-I bought their underdrive pulley set. The main belt was included in the proper size.

In this video you can see that the belt routing appears to be correct. In the video I show the routing and then start the car so you can hear the squealing.

The first day I installed, the squeal was very minimal and lasted about 40 seconds. Now it's loud and lasts forever but gets a bit quieter after driving a while.

Note: I don't have a small torque wrench so I tightened to what felt right. If this is a problem, let me know.

Your help in figuring this out is greatly appreciated.

Thanks,
Chris


Last edited by 7001Q; 07-09-2011 at 12:53 PM.
7001Q is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.