View Single Post
Old 12-05-2012, 11:47 PM   #1
RedFisch
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sonoma, CA
Posts: 23
My Ride: '00 323i, '01 330xi
Non-start after rough running in rain

UPDATE: Solved! Tuned out to be a faulty fuel pump. See my last post in this thread.


OK, this one is turning into a tough one to diagnose. Any ideas appreciated.

2000 323i 188K miles

Driving in rain today, CEL comes on. I limp home and the car is low on power and severely hesitates under 2k... but at least I make it home.

I plug in my PA Soft BMW scanner and get the following errors:

DME Errors
92[146] Minor Leak 0.5mm; fuel cap possibly not secured
E3[227] Ox-s control deviation, bank 1 too large
E4[228] Ox-s control deviation, bank 2 too large
EE[230] Misfire. cylinder 1
EF[239] Misfire. cylinder 1
7F[127] Activation, solenoid valve, suction-jet pump

LCM Errors
16[022] Turn lights switch / wire. short circuit to ground
17[023] High beam / headlight flasher switch. sort circuit to ground
33[051] Sidelight front right
38[056] Sidelight front left
3E[062] Rear fog light faulty

IKE Errors
11[017] Thermal oil level sensor
BE[190] Data-filing difference to central light module (LCM)

...car just cranks and cranks (very strongly), but won't start.

Unplugged MAF and still no start. Checked all connectors in engine compartment, none seem wet or loose. Inspected grounds.

Recent DIY work done - CCV (double-checked all vacuum connections still fine); water pump; belt pulleys; soldered faulty dome light; rear springs and shocks; Vanos oil line replacement. Car ran fine after all of these (no CEL until today).

Maybe a ground got wet in the rain?? What non-start conditions that don't include sensor errors could these be caused by? Any ideas folks? Could a faulty key do this? I only have one unfortunately... I'm scratching my head here...

Last edited by RedFisch; 12-06-2012 at 03:48 PM.
RedFisch is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.