E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Suspension & Braking Forum by BimmerWorld

Suspension & Braking Forum by BimmerWorld
Have some questions about suspension or brake setups for your E46 BMW? Get all your answers here!
Sponsored by BimmerWorld

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 09-03-2008, 05:47 PM   #1
Paul Reinsmith
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Location: Boston, MA
Posts: 2
My Ride: 2002 E46
Brake Pad Warning after 27k miles

My girlfriend has a 2005 325XI and last weekend her brake pad warning light came on. She, although not a great driver, does not drive hard and has never put the car on a track. This seemed early to need pad replacement. Does anyone have insight if this is normal at this mileage level or year?
Paul Reinsmith is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 09-03-2008, 05:49 PM   #2
Colemanator02
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Location: Chicago
Posts: 322
My Ride: 2002 E46
27,000?
__________________
Colemanator02 is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2008, 05:50 PM   #3
simsima325
'a certain moderator'
 
simsima325's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: Hyattsville, MD
Posts: 37,805
My Ride: Honda Civic
could be a sensor failure. only way to be sure is to get in there and check the brake pads.

BTW, moving this to the Brake forum, you will likely get better answers there welcome!
__________________
-Brendan
simsima325 is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2008, 05:50 PM   #4
keith_m3-4
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: Bay Area, CA USA
Posts: 792
My Ride: 02 325iT
This does seem ealry.. it's easy to check.. look through the spokes on the wheels and see how much of the pad is left.. maybe she rides the brakes a lot? If it's still very thick then perhaps the wear sensor wire broke thus triggering light.
__________________
02 Steel Gray VF ZSP 325iT
keith_m3-4 is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2008, 05:51 PM   #5
TopasBlau46
Registered User
 
Join Date: May 2008
Location: Melrose, MA
Posts: 819
My Ride: 2001 E46 325ci ZSP
Seeing as I believe these should be replaced at Inspection I (30,000) and Inspection II (60,000), and she is close to 30,000, I would say it is normal. She probably wore them out quicker than "normal" though, I'm not familiar with BMWs warranties though I would imagine they are covered.
TopasBlau46 is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2008, 05:52 PM   #6
Colemanator02
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Location: Chicago
Posts: 322
My Ride: 2002 E46
Brakes are not covered
__________________
Colemanator02 is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2008, 05:55 PM   #7
keith_m3-4
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: Bay Area, CA USA
Posts: 792
My Ride: 02 325iT
Brakes are covered under maintainance plan.
__________________
02 Steel Gray VF ZSP 325iT

Last edited by keith_m3-4; 09-03-2008 at 06:54 PM.
keith_m3-4 is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2008, 06:59 PM   #8
TrippinBimmer
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Ridgeland, MS
Posts: 5,384
My Ride: ZHP Custom Stage 3.5
Send a message via AIM to TrippinBimmer Send a message via Yahoo to TrippinBimmer
Quote:
Originally Posted by keith_m3-4 View Post
Brakes are covered under maintainance plan.
x2....
TrippinBimmer is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2008, 03:29 PM   #9
Chris-TK
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Location: Sacramento
Posts: 16,309
My Ride: Mk VI GTI
Could either be that she does need new brakes, or that the sensors are worn. Best way to check is to take a wheel off and check the pads and the front left and rear right sensors.
__________________
K.
Chris-TK is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2008, 05:58 PM   #10
keith_m3-4
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: Bay Area, CA USA
Posts: 792
My Ride: 02 325iT
Quote:
Originally Posted by christkharris View Post
Could either be that she does need new brakes, or that the sensors are worn. Best way to check is to take a wheel off and check the pads and the front left and rear right sensors.
Sensors don't wear, they are either tripped or not.
__________________
02 Steel Gray VF ZSP 325iT

Last edited by keith_m3-4; 09-04-2008 at 10:49 PM.
keith_m3-4 is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2008, 02:10 AM   #11
Chris-TK
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Location: Sacramento
Posts: 16,309
My Ride: Mk VI GTI
Quote:
Originally Posted by keith_m3-4 View Post
Sensors don't wear, they are either tripped or not.
Didn't mean worn, I mean faulty or tripped. My bad.
__________________
K.
Chris-TK is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2008, 04:12 AM   #12
Gts
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Romania Bucharest
Posts: 19
My Ride: E46 316i
I have ATE Power Disc on the front and Textar brake pads and the pads are worn after 16000 km
Is it because of the discs or is it Textar too soft ?
__________________
Power is nothing wihtout control so I bought a new accelerator cable
Gts is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2010, 03:23 PM   #13
tfoxsf
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Location: San Francisco
Posts: 78
My Ride: 2003 325i
My brakes just bit the dust after 25K miles. OEM rotors and pads. Not that surprised as I drive up and down steep San Francisco streets every day. I confirmed it was not a faulty sensor (in my case) and indeed the pads were less than 3mm.
tfoxsf is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2010, 05:13 PM   #14
Chris-TK
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Location: Sacramento
Posts: 16,309
My Ride: Mk VI GTI
Quote:
Originally Posted by tfoxsf View Post
My brakes just bit the dust after 25K miles. OEM rotors and pads. Not that surprised as I drive up and down steep San Francisco streets every day. I confirmed it was not a faulty sensor (in my case) and indeed the pads were less than 3mm.
Cool story.
__________________
K.
Chris-TK is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2010, 05:10 PM   #15
starkfu
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Location: Leesburg, VA
Posts: 69
My Ride: '05 M3 SMG
I had the issue where there was too much slack in the sensor wire and the wheel rubbed through it - replaced sensor and all was good.
starkfu is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 03:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use