E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Suspension & Braking

Suspension & Braking
Have some questions about suspension or brake setups for your E46 BMW? Get all your answers here!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 10-29-2012, 05:17 PM   #1
NicenLoW
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Radford
Posts: 150
My Ride: E46 JB AA S/C
Raceland coilovers popping noise.

So I installed these on my 02 330ci and I'm getting a popping noise drivers side. The coil sounds like its binding and popping. I jacked up drivers side and moved spring around to mimic the sound.....seems like the upper coil is rubbing the top cap. Is there supposed to be a spring pad between these parts? It looks to me that there should be one?
__________________

E46 M3 AA S/C
E53 X5 3.0i
NicenLoW is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 10-29-2012, 05:26 PM   #2
SpeedDemon
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Seattle
Posts: 1,939
My Ride: 08 M3/05 ZHP/08 R32
Aren't Raceland coilovers supposed to make all kinds of horrible popping noises?
SpeedDemon is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2012, 07:45 PM   #3
fth001
Registered User
 
Join Date: Jun 2012
Location: Honolulu
Posts: 154
My Ride: 325i, e36m3, s13
Check to see if the washer between the upper spring perch and strut mount is installed. That noise is from the strut mount bearing not seated correctly so the mount makes contact with the spring perch causing the spring to rotate on the coilover itself. Or it just might be Cause Raceland.
fth001 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2012, 09:20 PM   #4
FoxEyes
Registered User
 
Join Date: Jul 2009
Location: Fort Worth, TX
Posts: 77
My Ride: 04' 330i, 96' 328is
the poping is the system clicking into sport mode, it means you will be able to corner faster and harder, push it to the limit
FoxEyes is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2012, 12:33 AM   #5
E40SICK
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: vallejo ca.
Posts: 728
My Ride: 2001 330ci
endlinks? i had issues with mine being lose.
__________________
E40SICK is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2012, 05:13 AM   #6
bigjae1976
Registered User
 
bigjae1976's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Earth
Posts: 11,418
My Ride: A car
Send a message via MSN to bigjae1976
The popping noise is your coil over saying, "I'm a piece of sh1t".
bigjae1976 is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2012, 06:14 PM   #7
NicenLoW
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Radford
Posts: 150
My Ride: E46 JB AA S/C
The passenger side is perfect. There's something I don't on different I guess. Is there supposed to be a washer between the top hat of coilovers and the strut mount?

Sent from my SCH-I500 using Bimmer App
__________________

E46 M3 AA S/C
E53 X5 3.0i
NicenLoW is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2012, 06:15 PM   #8
NicenLoW
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Radford
Posts: 150
My Ride: E46 JB AA S/C
And once that sound is fixed ill be very pleased with these coilovers.



Sent from my SCH-I500 using Bimmer App
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1351811723897.jpg
Views:	152
Size:	82.1 KB
ID:	476369  
__________________

E46 M3 AA S/C
E53 X5 3.0i
NicenLoW is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2012, 10:57 PM   #9
NicenLoW
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Radford
Posts: 150
My Ride: E46 JB AA S/C
Bump.
Need to figure out if I need the washer or not?

Sent from my SCH-I500 using Bimmer App
__________________

E46 M3 AA S/C
E53 X5 3.0i
NicenLoW is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 08:53 PM   #10
fth001
Registered User
 
Join Date: Jun 2012
Location: Honolulu
Posts: 154
My Ride: 325i, e36m3, s13
Quote:
Originally Posted by NicenLoW View Post
Bump.
Need to figure out if I need the washer or not?

Sent from my SCH-I500 using Bimmer App
Sorry bro just got back from SEMA. Yes you do need that washer in there. It's part #5 and 6 and goes between the upper strut mount and upper spring perch. http://realoem.com/bmw/showparts.do?...08&hg=31&fg=10
fth001 is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 11:07 PM   #11
NicenLoW
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Radford
Posts: 150
My Ride: E46 JB AA S/C
I just can't find this popping. Almost sounds more like spring binding. I checked over everything, strut mount bearing seems good. Any ideas?

Sent from my SCH-I500 using Bimmer App
__________________

E46 M3 AA S/C
E53 X5 3.0i
NicenLoW is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 11:14 PM   #12
E40SICK
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: vallejo ca.
Posts: 728
My Ride: 2001 330ci
have you checked to make sure you endlinks aren't lose?
__________________
E40SICK is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 11:48 PM   #13
NicenLoW
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Radford
Posts: 150
My Ride: E46 JB AA S/C
Yeah double checked all bolts/nuts everythings tight.

Sent from my SCH-I500 using Bimmer App
__________________

E46 M3 AA S/C
E53 X5 3.0i
NicenLoW is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 11:50 PM   #14
E40SICK
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: vallejo ca.
Posts: 728
My Ride: 2001 330ci
dont race lands need short endlinks to begin with?
__________________
E40SICK is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2012, 07:51 AM   #15
TnT817
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: Dayton, Ohio
Posts: 219
My Ride: 01 330ci
That binding noise is because your strut bearing isn't pressing on the center of the bearing allowing the coil-over to rotate freely. You need to put the proper sized washer in there for the noise to go away. Proper size is enough to touch the inner bearing race and not touch the outer race.
TnT817 is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2012, 08:51 PM   #16
NicenLoW
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Radford
Posts: 150
My Ride: E46 JB AA S/C
I used my oem washers. Seems to only touch inner race. Basically covers the size of the bearing dust shield. Note* this is only on one side. This weekend I'm a take it all apart again and start from beginning

Sent from my SCH-I500 using Bimmer App
__________________

E46 M3 AA S/C
E53 X5 3.0i
NicenLoW is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2012, 06:34 PM   #17
CoupeMagic323ci
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: Albany County, NY
Posts: 521
My Ride: 00 323ci
aaand? prob will get these for xmas. cheap ass gf. oh well better than nothing lol
__________________
PS3N ID: siberiasurvivor
CoupeMagic323ci is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2012, 11:46 PM   #18
jamex
Registered User
 
Join Date: Jun 2008
Location: Ontario, Canada
Posts: 342
My Ride: 2005 325Ci
Popping and clunking going straight and not turning and it's not your end links.

Trying to think back to my race land experience. Front end clunk you either didn't torque your strut mounts down proper or you may have included or excluded a washer between the coilovers and the strut mount.

Unbolt one end link if you want to eliminate end kinks as your culprit. Easiy way of knowing if your preloaded from longer end links than you need. Don't drive like a maniac but try to generate the clunking again. Still clunks and it's something else.
jamex is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2012, 11:37 AM   #19
Jesse M
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: East Greenwich, RI
Posts: 457
My Ride: 05' ZHP
Quote:
Originally Posted by CoupeMagic323ci View Post
aaand? prob will get these for xmas. cheap ass gf. oh well better than nothing lol
__________________
Jesse M is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2013, 10:24 AM   #20
nrob1323
Registered User
 
Join Date: Sep 2013
Location: Charlottetown, PE
Posts: 1
My Ride: 320i e46
Was a missing washer the cause of the clunking/binding noise? I am having the same issue with my RL struts
nrob1323 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 11:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use