E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Forced Induction Forum Sponsored by Active Autowerke

Forced Induction Forum Sponsored by Active Autowerke
Discuss supercharging, turbocharging and even nitrous and water injection here.
Sponsored by Active Autowerke

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 11-12-2012, 01:12 PM   #1
ryryde
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Yulee, FL
Posts: 34
My Ride: 2002 C/B M3
A/F ratio problem

Hello all im having some problems with my A/F ratio. when i started my car my A/F would get dialed in at 14.5 ish then id start driving and it go up to 22 then drop down to 7.4 and stay there. Now it is at 7.4 all the time no matter what. Also it will get up to 6 lbs off boost and then drop down to nothing and im guessing thats just because the car is in limp mode. Im guessing its the O2 sensors. Was wondering what you guys think. Oh and i have an AA stage 2 gen 7 so i just had my tune upgraded when i went to the new manifold so i wasnt thinking it was that.
__________________
02 CB/Blk M3 - AA stage 2 gen 7 SC, AA headers, AA clutch/flywheel, RE Rasp Pipe, RE X-pipe, RE El Diablo, KW V2, Brembo BBK, UUC short shifter, 19" Miro competition rims, CSL Front bumper, diffuser, full CF trunk, CF GTR hood

ryryde is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 11-12-2012, 01:24 PM   #2
str8dum1
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Location: raleigh
Posts: 183
My Ride: VQ38DETT
So if you didnt actually look at your wideband, would you have know the AFR was "incorrect"? If you dont feel a difference, its the sensors. Such wide swings in AFR would make the car basically undriveable.
__________________
VQ38DETT on twin 6262 with ProEFI128

Last edited by str8dum1; 11-12-2012 at 01:24 PM.
str8dum1 is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 01:31 PM   #3
ryryde
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Yulee, FL
Posts: 34
My Ride: 2002 C/B M3
It is very noticable the car is very sluggish. I had just replace the vanos about a month ago having thought that was the problem seeing as that was the only codes my car was throwing. Now its not throwing any codes. Im just stumped.
__________________
02 CB/Blk M3 - AA stage 2 gen 7 SC, AA headers, AA clutch/flywheel, RE Rasp Pipe, RE X-pipe, RE El Diablo, KW V2, Brembo BBK, UUC short shifter, 19" Miro competition rims, CSL Front bumper, diffuser, full CF trunk, CF GTR hood

ryryde is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 09:15 PM   #4
TrippinBimmer
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Ridgeland, MS
Posts: 5,384
My Ride: ZHP Custom Stage 3.5
Send a message via AIM to TrippinBimmer Send a message via Yahoo to TrippinBimmer
Replace o2's and then reset all adaptions...
TrippinBimmer is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2012, 09:53 PM   #5
Kr3st
Registered User
 
Join Date: May 2010
Location: Winter Park Florida
Posts: 174
My Ride: 04 SMG Coupe JB/IR
Quote:
Originally Posted by ryryde View Post
Hello all im having some problems with my A/F ratio. when i started my car my A/F would get dialed in at 14.5 ish then id start driving and it go up to 22 then drop down to 7.4 and stay there. Now it is at 7.4 all the time no matter what. Also it will get up to 6 lbs off boost and then drop down to nothing and im guessing thats just because the car is in limp mode. Im guessing its the O2 sensors. Was wondering what you guys think. Oh and i have an AA stage 2 gen 7 so i just had my tune upgraded when i went to the new manifold so i wasnt thinking it was that.
Ryan,

I had the same problem. It's just the O2. I replaced it and relearned it to the LC-1 and it's perfect again.
__________________


Supersprint Race |Quad FX-R|TE37SL | BC Racing Coilovers | AA Headers | AA Supercharged 516rwhp on pump gas
Quote:
Originally Posted by southpaw View Post
Now THAT is some good rubber. Everybody: this is what an M3 should look like.
Kr3st is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 11:17 AM   #6
Mhnd
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 144
My Ride: 330XI
Quote:
Originally Posted by ryryde View Post
Hello all im having some problems with my A/F ratio. when i started my car my A/F would get dialed in at 14.5 ish then id start driving and it go up to 22 then drop down to 7.4 and stay there. Now it is at 7.4 all the time no matter what. Also it will get up to 6 lbs off boost and then drop down to nothing and im guessing thats just because the car is in limp mode. Im guessing its the O2 sensors. Was wondering what you guys think. Oh and i have an AA stage 2 gen 7 so i just had my tune upgraded when i went to the new manifold so i wasnt thinking it was that.
How do you test your A/F ratio? My car is also acting sluggish?
No codes and I also replaced VANOS seals about a month ago?!

Thanks

Last edited by Mhnd; 11-21-2012 at 11:19 AM.
Mhnd is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2012, 10:32 PM   #7
STORMER
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Location: Canada
Posts: 1,055
My Ride: AA SC 98 M3
Quote:
Originally Posted by Mhnd View Post
How do you test your A/F ratio? My car is also acting sluggish?
No codes and I also replaced VANOS seals about a month ago?!

Thanks
There is videos to test your a/f on youtube Something about inplugging your sensor and exposing it to open air then putting it in a gas soaked rag.
__________________


360+rwhp

AA Stage 2, Arp2000, Underdrive Pulley, M50 Manifold, Cat Delete, Supersprint Exhaust, M5 Clutch w/ Lightweight Flywheel, Euro Fan, FK Coilovers, AEM Boost Gauge, Zhp Knob, Stoptech Brakes, R1 Rotors

Quote:
Originally Posted by Sweetness View Post
You sir, just thread jacked the sh!t out of OP.
STORMER is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 02:21 PM   #8
ryryde
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Yulee, FL
Posts: 34
My Ride: 2002 C/B M3
Thanks for all the help. Just got all the new O2 sensors in the mail. Just waiting on some other stuff to come in the mail before i get it fixed. just gonna rock the bike. Figured id just replace them all prevent this from happening any time soon again. Was wondering what size air filter was for my kit. Wanna get a new one so i can have a swap out and clean the other one and not have to really wait on it. and is there any special tool needed to reset adaptions or can any bmw repair shop normally do it?
__________________
02 CB/Blk M3 - AA stage 2 gen 7 SC, AA headers, AA clutch/flywheel, RE Rasp Pipe, RE X-pipe, RE El Diablo, KW V2, Brembo BBK, UUC short shifter, 19" Miro competition rims, CSL Front bumper, diffuser, full CF trunk, CF GTR hood

ryryde is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 04:17 PM   #9
ryryde
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Yulee, FL
Posts: 34
My Ride: 2002 C/B M3
well replaced O2 sensors and cleared adaptions, no change. Gonna try and clear off sensor for the wideband and then check for vacuum leaks this weekend. any ideas would be helpful thanks
__________________
02 CB/Blk M3 - AA stage 2 gen 7 SC, AA headers, AA clutch/flywheel, RE Rasp Pipe, RE X-pipe, RE El Diablo, KW V2, Brembo BBK, UUC short shifter, 19" Miro competition rims, CSL Front bumper, diffuser, full CF trunk, CF GTR hood

ryryde is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 05:52 PM   #10
TrippinBimmer
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Ridgeland, MS
Posts: 5,384
My Ride: ZHP Custom Stage 3.5
Send a message via AIM to TrippinBimmer Send a message via Yahoo to TrippinBimmer
I would also change Fuel Filter and Check your Fuel Pressure...
TrippinBimmer is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 02:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use