E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 01-12-2013, 10:58 PM   #1
Registered User
Join Date: Sep 2011
Location: TX
Posts: 72
My Ride: 330i
Drove without oil cap. Now getting SES codes

Silly me! Did the OFHG today. Forgot to put the oil cap back on after adding some oil. Drove about 2-4 miles to a store. Noticed the engine was having few hiccups along the way, and idling was a little abnormal. So after putting the oil cap back on, the car ran like normal. But after about 15-20 mins of driving, SES light came on and gave the following codes....

P0174 (System too lean Bank 1)

P0171 (System too lean Bank 2)
Misfiring cyl 1,2,3,5,6

I assumed the P0174 and the pending codes are a result of driving without the oil cap. I dont think I did any harm to the engine and clearing the codes should be fine. I just want to get a second opinion. Any thoughts?

Last edited by evo7; 01-12-2013 at 11:02 PM.
evo7 is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 01-12-2013, 11:08 PM   #2
Registered User
dmax's Avatar
Join Date: Aug 2006
Location: NJ
Posts: 23,226
My Ride: '99 328i 300K miles
Our engines go hundreds of thousands of miles...it won't care that you drove without the oil cap for a couple of miles. Clear the codes and I'm sure you'll be fine too.

If not, can I buy your amp for cheap?

Last edited by dmax; 01-12-2013 at 11:08 PM.
dmax is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2013, 11:15 PM   #3
Registered User
Join Date: Mar 2010
Location: Dallas, TX (USA)
Posts: 2,212
My Ride: E46 330i
You should be fine now.
Clear the codes, good to go.
BimmersGarage is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2013, 11:20 PM   #4
Registered User
Zell's Avatar
Join Date: Jun 2009
Location: such united many state
Posts: 5,883
My Ride: so turbo wow
Yes that's probably all it was.
Zell is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2013, 09:01 AM   #5
Registered User
Join Date: Oct 2010
Location: KS
Posts: 673
My Ride: '00 328Ci
You were undoubtedly pulling some unmetered air through the CCV system causing the car to run lean. As said, clear the codes and you should be good to go.

lmr2wil is online now   Reply With Quote

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON

All times are GMT -5. The time now is 11:39 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use