E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Driveline, Engine & DME Tuning

Driveline, Engine & DME Tuning
Talk about driveline improvements, NA tuning and DME tuning your E46 BMW here. This includes diffs, intakes, exhausts, chips, software and OBD tuning.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 10-04-2010, 01:18 PM   #1
Tozi
Registered User
 
Join Date: Aug 2005
Location: Finland
Posts: 2
My Ride: 330Ci
330 smg / clutch problem

Car: 330Ci with SMG (SSG) year 2002

Original problem: Clutch slides, flywheel makes rattling noise.

Fixed by replacing clutch disc, pressure plate, flywheel, bearings AND actuator (because old was leaking).
Note! All parts are BMW original, and double checked with chassis code.

All DIS service functions has been run after change (teaching-in, charasteric reset etc).

Current problem:
To be able to drive with 1st gear, you need at least 2500-3000rpm to move-> so clutch slides very badly.
After clutch has been released, there is no sliding and car drives normally.
When shifting to 2nd gear, there is "bang" sound coming from gearbox, just like clutch is not pressed at all.
After 2nd gear is in, it slides again, and needs higher rpm's.
This same continues when shifting to 3rd, 4th and so on...

There is No error codes what so ever.
We have tried SW update -> SW was already up2date.

It is like pressing/releasing the clutch would happen in really slow motion...

I'm totally lost here at the moment, so PLEASE, if somebody has anyidea what could be wrong, reply, send me PM, email, anything...
Tozi is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 10-05-2010, 10:19 AM   #2
B33MER
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Location: SJ, Malaysia
Posts: 1,102
My Ride: 330i SMG M-Sport
I assume this was install by your mech and not by BMW dealership? If so send it to BMW dealership to check for proper installation and procedure. Clutch will start slipping when there is insufficient hydraulic pressure. It happen to me too when my actuator O-Ring went bust, it cause leaking of the hydraulic fluid and my clutch would start to slip.
__________________
330i SMG M-Sport Paket II Euro Spec
Mods:
CF Roundels all around, Black grillz, 7000k Angel eyes,6300k HID fog lights, Hamman Lip reps, ACS roof spoiler reps, Alutech front and rear struts, BMC CDA with DIY heatshield, Pro RS braided brake line, ///M Billet Oil Cap, OEM ///M mats, ///M aluminium pedals,

B33MER is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2010, 12:21 PM   #3
Tozi
Registered User
 
Join Date: Aug 2005
Location: Finland
Posts: 2
My Ride: 330Ci
Installation was done according to DIS instructions, so we did follow proper procedure.
Of course there can be mistakes done, but I seriously doubt that.

We will take the gearbox and clutch out once more during upcoming weekend to see is it leaking.
At least there is no sign that it would leak to outside, since the actuator is brand new like I wrote.
And if it would leak to inside badly, I assume hydraulic oil should be coming out between gearbox and engine mounting?
Tozi is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Censor is OFF





All times are GMT -5. The time now is 08:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use