E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Driveline, Engine & DME Tuning

Driveline, Engine & DME Tuning
Talk about driveline improvements, NA tuning and DME tuning your E46 BMW here. This includes diffs, intakes, exhausts, chips, software and OBD tuning.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 10-19-2010, 10:10 AM   #1
veli510
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: CA
Posts: 91
My Ride: 2001 BMW 330i
2001 330 whining problem.

My car makes a weird whining noise that flunctuates whenever I step on the gas and idle. It does it in the morning from but overtime it goes away. This problem happen about 2 weeks ago and now it's came back I have no idea what it can be but it seems it's coming from the engine bay.
veli510 is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 10-19-2010, 10:12 AM   #2
mtnman
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Location: Asheville, NC
Posts: 27
My Ride: 2004 330 ZHP
turn off the snowflake, and see if it goes away. Sounds like belt or a/c compressor whine.
__________________
mtnman is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2010, 12:04 PM   #3
veli510
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: CA
Posts: 91
My Ride: 2001 BMW 330i
I turned off the A/C. Still make noise.
veli510 is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2010, 05:52 PM   #4
LedZeppelin330CI
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Location: Ohio
Posts: 3
My Ride: 01 330CI
I had a similar problem. It started off like yours and progressively got worse and worse. Only heard it at idle or on and off throttle while sitting. It was the altenator shaft bearing went bad. Altenator still worked fine but the shaft play was horrible when I finally decided to remove it thus making the whining noise. I figured it out by removing the serpetine belt and start the motor for a few seconds and never heard the noise. Replaced the altenator.
LedZeppelin330CI is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2010, 08:13 PM   #5
Rick C.
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: Bethpage,NY
Posts: 5
My Ride: 2000 323i Sedan
I seem to have the same problem. The whining is starting to be constant now. Is this a difficult DIY? Any idea what a shop would reasonably charge for this job?
Rick C. is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2010, 08:27 PM   #6
Steven747
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Orange County, CA
Posts: 4,386
My Ride: 05 330ci
maybe but prob not vanos
Steven747 is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2010, 06:10 PM   #7
e46crooser
Registered User
 
Join Date: Jul 2009
Location: Brentwood, CA
Posts: 63
My Ride: 99 328 5spd
noisy belt tensioner(s) or deflection pulley. Ususally they are the loudest when cold
e46crooser is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2010, 02:45 AM   #8
sjermyn
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Berry, NSW, Australia
Posts: 3
My Ride: 330ci
I had this as well, it turned out to be the deflection pulley had disintegrated and the belt was pulling across the top alternator bolt. Changed the pulley and belt and all good.
sjermyn is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Censor is OFF





All times are GMT -5. The time now is 01:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use