E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rating: Thread Rating: 4 votes, 5.00 average. Display Modes
Old 01-18-2012, 04:00 PM   #1
rockyiiibalboa
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: london
Posts: 16
My Ride: 1999 323i 2.5l
Unhappy 1999 323i 2.5l eml light and asc on together

Hey guys I'll keep it simple

Basically I get a intermittent EML letters pop up and asc light come up and won't rev past 2000 revs and if I turn the car off a few mins all runs fines, the strange this is the lights turn off and I work for a hire company and they have the proper diagnostic tool and was conning up as a unknown code but the guy I work with reckons y it came up with unknown code because the car reset it self and knows there was a prob and he said to put the diagnostic bk on once it reappears to catch the code as it happens

Can u guys shed any light please?

Thanks lee
rockyiiibalboa
rockyiiibalboa is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 01-18-2012, 04:03 PM   #2
lcoleman
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Location: the barnyard
Posts: 2,458
My Ride: '79 Massey Ferguson
They don't have the proper diagnostic tool.
__________________
lcoleman is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 04:11 PM   #3
rockyiiibalboa
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: london
Posts: 16
My Ride: 1999 323i 2.5l
well its a machines with a big screen and stuff and had reconised the airbag fault prevoisuly which s gone now but sum reason unknown codes etc.. not even numbers,but what is most commonly realted to both lights?and very worried only bout this car 2 weeks ago and worried i bought a lemon
rockyiiibalboa is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 04:23 PM   #4
Solidjake
Zero. Oil. Leaks.
 
Solidjake's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: NYC
Posts: 22,207
My Ride: 2002 330i
Find another tool to scan the car and let us know what codes you get.
Solidjake is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 04:32 PM   #5
rockyiiibalboa
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: london
Posts: 16
My Ride: 1999 323i 2.5l
yh id have to take it to a indy, to be honest the machines at work arnt the most advanced, could it be realted to the throttle body need cleaning? because what i dont get is that when i turn the car off it runs fine thats what baffles the hell out of me
rockyiiibalboa is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 04:42 PM   #6
Solidjake
Zero. Oil. Leaks.
 
Solidjake's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: NYC
Posts: 22,207
My Ride: 2002 330i
You can't guess with these cars. Last thing you want to do.
Solidjake is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 04:45 PM   #7
rockyiiibalboa
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: london
Posts: 16
My Ride: 1999 323i 2.5l
ok thanks mate do apperiate the reply and stuff aint even attemped taking it to work today dont trust it to be honest, i mean the diagnostic at work clears the codes but odvisoly come back when the lights reapper, the lights dont come back on whilst driving ,only once iv left it for a while turned off,and turn igition on and bam the light are bk on till i turn off and on and are gone .........
rockyiiibalboa is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 04:54 PM   #8
rockyiiibalboa
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: london
Posts: 16
My Ride: 1999 323i 2.5l
also one quick thing also see the engine check light (engine symbole doesnt apper when you turn on the igition,but if i do test mode for the cluster then it illumiinates so i know the bulb aint gone is theres a fuse for the check light?
rockyiiibalboa is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 05:05 PM   #9
azshorty
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: the entire valley of the sun,Az
Posts: 713
My Ride: Hellrot 323CI
I dont think your car should trigger an eml light. I thought those were for the drive by wire cars?
In which yours is cable operated. Were talking about the throttle body here, dont get confused.
__________________
azshorty is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 05:14 PM   #10
moiz21
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: Silver Spring, MD
Posts: 1,408
My Ride: 1999 323i 5-SPD
Try cleaning the throttle body out like you mentioned. I had the same issue with my previous '00 323i. I found a bunch of threads referencing the throttle body. So I cleaned it as soon as I could, and the problem stopped. At least for the next few months, until I traded it in for a 5 speed.
__________________

MODS
P46 Projectors + FX-R Retrofit + 6k D2S / 60 LED AE's / Smoked LED Tails / Smoked Turn and Side Markers / BSW 10" Sub /ZHP Knob / Matte Black Grills / DICE / Parrot + Connects2 / OEM Alternative Alarm Mod / Clutch Switch Delay Mod / M3 Rep Front Bumper / 3M Black CF Di-Noc Wrap / K&N Intake / 35% Tint All Around / Black Short Eurotray / 545i Shifter
moiz21 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 05:15 PM   #11
rockyiiibalboa
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: london
Posts: 16
My Ride: 1999 323i 2.5l
thanks for the reply mate so i take it my car is the old fashioned cable? my car has cruise control and was told only cars with cruise control had the drive by wire..if not could it stil be the throttle if my motor is cable or am i looking at something more serious?
rockyiiibalboa is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 05:17 PM   #12
rockyiiibalboa
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: london
Posts: 16
My Ride: 1999 323i 2.5l
thanks for that mate so did the prob reoccur before you got rid of it?
rockyiiibalboa is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 06:02 PM   #13
moiz21
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: Silver Spring, MD
Posts: 1,408
My Ride: 1999 323i 5-SPD
Nope, after the cleaning the problem did not return for the entire time that I still had the car in my possession.
__________________

MODS
P46 Projectors + FX-R Retrofit + 6k D2S / 60 LED AE's / Smoked LED Tails / Smoked Turn and Side Markers / BSW 10" Sub /ZHP Knob / Matte Black Grills / DICE / Parrot + Connects2 / OEM Alternative Alarm Mod / Clutch Switch Delay Mod / M3 Rep Front Bumper / 3M Black CF Di-Noc Wrap / K&N Intake / 35% Tint All Around / Black Short Eurotray / 545i Shifter
moiz21 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 02:16 AM   #14
rockyiiibalboa
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: london
Posts: 16
My Ride: 1999 323i 2.5l
Nice one mate thanks for that gives me a glimmer of hope, and as for the unknown codes do you think that the diagnostics machine was just a poor tool?
rockyiiibalboa is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 05:53 AM   #15
moiz21
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: Silver Spring, MD
Posts: 1,408
My Ride: 1999 323i 5-SPD
It's possible. BMW codes are very particular. You would be better off getting a BMW specific code reader.
__________________

MODS
P46 Projectors + FX-R Retrofit + 6k D2S / 60 LED AE's / Smoked LED Tails / Smoked Turn and Side Markers / BSW 10" Sub /ZHP Knob / Matte Black Grills / DICE / Parrot + Connects2 / OEM Alternative Alarm Mod / Clutch Switch Delay Mod / M3 Rep Front Bumper / 3M Black CF Di-Noc Wrap / K&N Intake / 35% Tint All Around / Black Short Eurotray / 545i Shifter
moiz21 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 05:55 AM   #16
rockyiiibalboa
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: london
Posts: 16
My Ride: 1999 323i 2.5l
Question

Quote:
Originally Posted by moiz21 View Post
Nope, after the cleaning the problem did not return for the entire time that I still had the car in my possession.
So what do I make of the unknown codes?
rockyiiibalboa is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 05:59 AM   #17
moiz21
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: Silver Spring, MD
Posts: 1,408
My Ride: 1999 323i 5-SPD
Unfortunately nothing you can do. I would try to clean the throttle body for now. If the problem returns, I would find a BMW specific mechanic and try to see if they will read the codes for you. Sometimes generic code readers just can't pick up specific BMW codes.
__________________

MODS
P46 Projectors + FX-R Retrofit + 6k D2S / 60 LED AE's / Smoked LED Tails / Smoked Turn and Side Markers / BSW 10" Sub /ZHP Knob / Matte Black Grills / DICE / Parrot + Connects2 / OEM Alternative Alarm Mod / Clutch Switch Delay Mod / M3 Rep Front Bumper / 3M Black CF Di-Noc Wrap / K&N Intake / 35% Tint All Around / Black Short Eurotray / 545i Shifter
moiz21 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 08:51 AM   #18
rockyiiibalboa
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: london
Posts: 16
My Ride: 1999 323i 2.5l
Quote:
Originally Posted by moiz21 View Post
Unfortunately nothing you can do. I would try to clean the throttle body for now. If the problem returns, I would find a BMW specific mechanic and try to see if they will read the codes for you. Sometimes generic code readers just can't pick up specific BMW codes.
Yh I hear what u are saying gonna give it a go tomorrow also while on break at work I saw the pipe that goes to the throttle body is ripped and one of the jubilee clips on the same pipe are loose maybe that cud be a contributing factor
rockyiiibalboa is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2012, 03:57 AM   #19
rockyiiibalboa
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: london
Posts: 16
My Ride: 1999 323i 2.5l
Smile Success!!!!!!!!!!***128591;3***8419;2***8419;3***8419;

Quote:
Originally Posted by moiz21 View Post
Unfortunately nothing you can do. I would try to clean the throttle body for now. If the problem returns, I would find a BMW specific mechanic and try to see if they will read the codes for you. Sometimes generic code readers just can't pick up specific BMW codes.
UPDATE: success ***128514; I have cleaned the throttle body and the idle control valve, renews all pipes for the throttle and aifilter box,then bam...turned the key ...no lights ,idle very quite also thrlte response way better also I was struggling too reach 18mpg....only drove to my work to clear the old stored codes and went right up 26mg ....mad what a little clean can do and the throttle flap was filthy and did get a little stuck upon closing ..once cleaned with throttle cleaner opened and closed as it shud... so cleared the codes all gone......and checked it three times.......all gone***128525; and y I was at it I cleared the the inspection light as I'm servicing it prob next week


Thanks is for all the replys and suggestions has worked a treat thanks fellow e6 fanatics***128540;
rockyiiibalboa is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2012, 11:22 AM   #20
Bert_fromSA(Jhb)
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: JHB South Africa
Posts: 1
My Ride: 320i
Talking

Thanx Guys i read up having exactly the same problem, diff with my car is that i had the starter motor repaired twice(Comeback Repair), they removed the intake manifold to get to it and then my problems started. So ill get the Thr Body and idle valve cleaned and lets hope that sorts the prob. They reckoned when i took the car back that it might be the fuel pump giving hassles.

ill keep you guys in the loop

Bert
Bert_fromSA(Jhb) is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
323i, asc, bmw 3 series, e46, eml

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 10:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use