E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Driveline, Engine & DME Tuning

Driveline, Engine & DME Tuning
Talk about driveline improvements, NA tuning and DME tuning your E46 BMW here. This includes diffs, intakes, exhausts, chips, software and OBD tuning.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rating: Thread Rating: 4 votes, 2.00 average. Display Modes
Old 04-18-2012, 12:25 AM   #181
TrippinBimmer
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Ridgeland, MS
Posts: 5,377
My Ride: ZHP Custom Stage 3.5
Send a message via AIM to TrippinBimmer Send a message via Yahoo to TrippinBimmer
Quote:
Originally Posted by be-doubleyou View Post
Drivers side rear wheel. Although usually when that sensor goes it will illuminate dec/abs/e-brake lights, kills the speedo, fluctuating gas gauge, and/or won't count miles for the odometer or trip odometer.

xixixi, Is your car counting miles?



Edit: Nice build OP. Looking forward to results.
x2

-Trip

BTW: I see you join the secret Forum
TrippinBimmer is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2012, 12:30 AM   #182
be-doubleyou
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Location: Socal
Posts: 928
My Ride: 02 325ci
Quote:
Originally Posted by TrippinBimmer View Post
x2

-Trip

BTW: I see you join the secret Forum
__________________
Bill


be-doubleyou is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2012, 06:22 AM   #183
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Quote:
Originally Posted by be-doubleyou View Post
Drivers side rear wheel. Although usually when that sensor goes it will illuminate dec/abs/e-brake lights, kills the speedo, fluctuating gas gauge, and/or won't count miles for the odometer or trip odometer.

xixixi, Is your car counting miles?



Edit: Nice build OP. Looking forward to results.
Nope car odometer isn't working either. I have 2 rear wheel speed sensors sitting in the garage. I'll try to get them in today, and get back to everyone. I forgot I had deleted those lights off my dash. If I hadn't they would always be on from having the abs brain unplugged. Thanks everyone! So close....
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2012, 08:25 PM   #184
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Didn't have time to put the new sensor in today. Tomorrow the car will be reflashed. Should have some videos within a few days. Also working saturday so no dyno this week New baseline coming! I took the other picture last friday in STL before I flew out to Seattle. I love those "swamp people." "Shootem, shootem!"
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG-20120417-00486.jpg
Views:	68
Size:	106.7 KB
ID:	447225   Click image for larger version

Name:	IMG-20120413-00482.jpg
Views:	101
Size:	133.1 KB
ID:	447226  

Last edited by xixixi; 04-18-2012 at 08:54 PM.
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2012, 08:40 PM   #185
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Ok, so I swapped out 3 different sensors, code won't pop back up. The gas gauge is still not working or odometer or spedo. Do you need both rear sensors or just the drivers side? Just kinda fed up, wanna throw a cover on this bish and park it. Or fix it and give it a beating it won't forget! Car runs perfect until 5300ish I even stayed in it till 6k no misfire codes no nothing! Time to get a real scanner and look at the fuel trims when I hit that magic rpm. FML!

Last edited by xixixi; 04-19-2012 at 09:14 PM.
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2012, 10:02 AM   #186
jogfrogjog
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: PA/VA/CA
Posts: 55
My Ride: car e46 330xi
any reason you de-xed the xi instead of going with an i?
jogfrogjog is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2012, 05:22 PM   #187
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Quote:
Originally Posted by jogfrogjog View Post
any reason you de-xed the xi instead of going with an i?
Yes a few. I wanted to keep the same color steel blue. A steel blue 330 is very rare. Also people told me it would be "too hard" not worth it etc. On a side note, 4/20 rocked me. Lost my 1 and only key so.. I gotta pony up and go to the dealer on monday.. FML
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2012, 08:33 PM   #188
be-doubleyou
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Location: Socal
Posts: 928
My Ride: 02 325ci
Quote:
Originally Posted by xixixi View Post
Ok, so I swapped out 3 different sensors, code won't pop back up. The gas gauge is still not working or odometer or spedo. Do you need both rear sensors or just the drivers side? Just kinda fed up, wanna throw a cover on this bish and park it. Or fix it and give it a beating it won't forget! Car runs perfect until 5300ish I even stayed in it till 6k no misfire codes no nothing! Time to get a real scanner and look at the fuel trims when I hit that magic rpm. FML!
Should just be the drivers side rear wheel. Seems like you have something going on. Did you disconnect the battery and let it reset?

Quote:
Originally Posted by xixixi View Post
Yes a few. I wanted to keep the same color steel blue. A steel blue 330 is very rare. Also people told me it would be "too hard" not worth it etc. On a side note, 4/20 rocked me. Lost my 1 and only key so.. I gotta pony up and go to the dealer on monday.. FML
__________________
Bill


be-doubleyou is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2012, 08:57 PM   #189
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Yes, unplugged the battery. Was about to head to a buddies house yesterday to swap out his sensors to my car. But my keys ran off. Once I get a key, I'll be checking fuel psi.

Last edited by xixixi; 04-21-2012 at 09:18 PM.
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2012, 09:34 PM   #190
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Found my keys today... the short of it. The keys were on the side of the hwy, I got lucky! I drove the car maybe 10miles beating it stupid. Tripped P0500 again. Going to swap a sensor that I know is good/working on another car and go from there! Wish me luck!
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2012, 11:23 PM   #191
darksideracer69
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: TX
Posts: 2,886
My Ride: 01 325ci
I would like to hear the story lol, that seems like an interesting ending.

Sent from my SGH-T959V using Bimmer App
__________________
Quote:
Originally Posted by dmax View Post
If she ever yells 'oh god, oh god' just say, 'no, just Doug.'


IMAG02051
darksideracer69 is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 08:55 PM   #192
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Ok replaced my sensor with a sensor I know works. Nothing all problems still present and p0500. Traced the sensor wires all the way back no shorts nothing. Tired and really fvcking tired of this stupid sh!t
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2012, 09:19 AM   #193
aggieE46
Keep it clean
 
aggieE46's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Royse City
Posts: 8,037
My Ride: 03 Evo, 07 Passat
Send a message via AIM to aggieE46
You'll figure it out. Just be patient. Sit back and think.
__________________
aggieE46 is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2012, 06:59 PM   #194
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Quote:
Originally Posted by aggieE46 View Post
You'll figure it out. Just be patient. Sit back and think.
Thank you for the kind words.
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 06:03 PM   #195
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Decided to take a break on the car as the Rear wheel speed sensor issue has been wearing on me. I brought my other motor home today, test fitted the manifold. The head will be off this week and sent out to the machine shop. Edit: wanted to post some pictures of the current exhaust set up, the Y pipe pictured is about 7 inches from the headers. Threw in a flywheel/psi plate pic. Last pic is for fun!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG-20120430-00498.jpg
Views:	57
Size:	129.6 KB
ID:	449526   Click image for larger version

Name:	IMG-20120430-00499.jpg
Views:	54
Size:	124.3 KB
ID:	449527   Click image for larger version

Name:	IMG-20120430-00500.jpg
Views:	58
Size:	124.9 KB
ID:	449528   Click image for larger version

Name:	IMG-20120326-00460.jpg
Views:	44
Size:	117.6 KB
ID:	449542  

Click image for larger version

Name:	Dardenne-20120326-00462.jpg
Views:	41
Size:	106.5 KB
ID:	449543   Click image for larger version

Name:	University-20120405-00472.jpg
Views:	39
Size:	86.6 KB
ID:	449544   Click image for larger version

Name:	IMG-20120217-00359.jpg
Views:	51
Size:	95.1 KB
ID:	449545  

Last edited by xixixi; 04-30-2012 at 06:39 PM.
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2012, 05:15 PM   #196
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
So a rather strange update, I've been having issues with soft rpm limit at 5.5k. I was driving it the other day and I always test it. I ran it up to 5k was ready for the fuel to be pulled, and it rev'd to 6k. I think I'm seeing things. I go at it again, bounces off the stock rev limit! (spedo still not working) I'm not sure how it fixed itself but i'll take it. Hoping it stays working long enough to get a new base line. I'm shooting for monday.
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2012, 05:53 AM   #197
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Double, after thinking hard about the last thing I did to the car. I found the issue, I shared a ground with my abs module for a few things in the nitrous system. I must have over looked tightening it. I was changing my oil two days ago and decided to check and recheck all my wiring. I go to turn a nut on a ground with my hand and it falls off. BINGO! RPM 5.5k limit is gone! I will reinstall the wheel speed sensor and the spedo should be working!
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2012, 06:05 AM   #198
aggieE46
Keep it clean
 
aggieE46's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Royse City
Posts: 8,037
My Ride: 03 Evo, 07 Passat
Send a message via AIM to aggieE46
Sweet
__________________
aggieE46 is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2012, 06:10 AM   #199
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Ya super stoked! Now I have more problems.. need more rear tire! Top of first, into second is all spin! I think I'm gonna go with some 265s and put the 245s up front. Atm I'm running 225 front 245 rear. What you guys running?
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2012, 07:03 AM   #200
Dan330Ci~
Registered User
 
Join Date: May 2011
Location: UK
Posts: 216
My Ride: 330Ci Clubsport
Quote:
Originally Posted by xixixi View Post
Ok wanted to get an update in. Did some bondo fun today! Radio button delete. Put a few pieces of the dash together. More block off plates coming. Drivers side billy shock has a leak. Going back to TMS this week for a new one. Tired, enjoy!
I have the same radio block off plate, did you mount any dials or displays in yours?
__________________
'04 330Ci Clubsport | Estoril Blue | 6MT | Black Leather/Silver Cube
Turner Motorsport | Ground Control | Stett Performance | Moroso | Powerflex | Meyle HD | Goodridge
Dan330Ci~ is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Censor is OFF





All times are GMT -5. The time now is 02:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use