E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 08-27-2012, 01:17 PM   #1
Crespo5190
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: El Monte CA
Posts: 1,420
My Ride: 2001 325CI
My steering wheel became very hard

So I drove up to Pasadena today then came back and stopped ay the grocery store and everything was ok. Went to work right after and 15 minutes later I come out to my car to leave and when turning it on it felt and sounded weird for a moment. I turned it off and tried again and it was ok but when I was trying to turn the steering wheel it was very hard. Luckily there's a mechanic next store and my mech. said it might be the power steering wheel gave out. The fluid is good. I just want to know if any of you guys had this problem out of nowhere and what was the outcome and part it needed. I looked through the forums and didn't find anything so I gave up looking. Any help would be appreciated. Thanks in advance.
__________________
-Tony
Crespo5190 is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 08-27-2012, 01:20 PM   #2
Zell
Registered User
 
Zell's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Such City
Posts: 5,625
My Ride: '02 Dogemobile Shibe
I'd definitely say your PS pump died.

https://www.pelicanparts.com/BMW/cat...SUSstr_pg3.htm

Are remanufactured PS pumps available? A new one is really expensive.
__________________
Zell is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2012, 01:23 PM   #3
Crespo5190
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: El Monte CA
Posts: 1,420
My Ride: 2001 325CI
Dang it. Oh well I guess shiit like that happens. Hopefully my mechanic can get it for a low price. Thanks a lot dude. Hopefully It's just that and nothing too major.
__________________
-Tony
Crespo5190 is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2012, 01:24 PM   #4
FastHackem
Registered User
 
Join Date: May 2011
Location: Richmond, TX
Posts: 672
My Ride: E60 M5
Autozone has em for around $150
__________________

The Mind Is A Terrible Thing.
2006 M5
2005 Impreza WRX
2002 330i
1983 944
FastHackem is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2012, 01:55 PM   #5
Crespo5190
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: El Monte CA
Posts: 1,420
My Ride: 2001 325CI
Thanks for the input
__________________
-Tony
Crespo5190 is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2012, 02:00 PM   #6
Tutankhamon
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Location: GTA
Posts: 2,343
My Ride: '02 Individual 330ci
Send a message via ICQ to Tutankhamon Send a message via AIM to Tutankhamon Send a message via MSN to Tutankhamon
Have your PS fluid checked, it's possible there's a leak somewhere. Much cheaper to be replacing a line or clamp than the whole pump if that's not the issue.
__________________
Tutankhamon is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2012, 02:12 PM   #7
illestminimike
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: West Covina CA
Posts: 4,038
My Ride: Project Drama
Blaze it. Problem solved.
__________________
-2005 SMG ZCP Coupe
-1967 Mini Cooper
illestminimike is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2012, 02:13 PM   #8
Crespo5190
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: El Monte CA
Posts: 1,420
My Ride: 2001 325CI
Quote:
Originally Posted by illestminimike View Post
Blaze it. Problem solved.
Haha you are one smart dude. Unfortunately it didn't solve anything still hard. Lol
__________________
-Tony
Crespo5190 is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2012, 02:14 PM   #9
Crespo5190
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: El Monte CA
Posts: 1,420
My Ride: 2001 325CI
Quote:
Originally Posted by Tutankhamon View Post
Have your PS fluid checked, it's possible there's a leak somewhere. Much cheaper to be replacing a line or clamp than the whole pump if that's not the issue.
Yeah there's no leak. I'm just gonna replace the pump.
__________________
-Tony
Crespo5190 is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2012, 07:19 PM   #10
Crespo5190
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: El Monte CA
Posts: 1,420
My Ride: 2001 325CI
Got the pump replaced today. Everything came out to $375.
My friend just got the same problem right now. Weird.
__________________
-Tony
Crespo5190 is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2012, 08:06 PM   #11
Zell
Registered User
 
Zell's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Such City
Posts: 5,625
My Ride: '02 Dogemobile Shibe
Did it fix it?
__________________
Zell is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2012, 08:28 PM   #12
MercForHire
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Waterloo,Ontario
Posts: 4,403
My Ride: 323Ci 5 Speed Black
375 is a expensive fix

I bought pump for $125 and paid $120 labour to fix it.
It took the guy under 2 hours to do it.

Last edited by MercForHire; 08-29-2012 at 08:29 PM.
MercForHire is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2012, 08:34 PM   #13
tko200
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Massachusetts
Posts: 719
My Ride: 01, 325i
I won a bid on a new ps pump on ebay $65, shipped , installed it myself.
tko200 is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2012, 05:17 PM   #14
Crespo5190
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: El Monte CA
Posts: 1,420
My Ride: 2001 325CI
Unfortunately I'm not handy with mechanical stuff so ehh I needed a quick fix. And yes it fixed the problem.
__________________
-Tony
Crespo5190 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 11:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use