E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 08-19-2011, 04:53 PM   #1
BMWTranny
Registered User
 
Join Date: Aug 2011
Location: New Jersey
Posts: 1
My Ride: 330xi
transmission malfuction safe mode

After driving for 30-45 minutes or so my car jerks and the transmission malfunction light turns on putting my car into the "safe mode." Also while driving in the automatic D mode the car jerks when shifting into the second gear. So far I have had an oil change, transmissions fluid change and had 2 solenoids replaced (suggested by AAMCO) but yet the problem still occurs. The car is a 2001 330xi. Any ideas what the problem could be?
BMWTranny is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 08-19-2011, 07:03 PM   #2
BmwPerfection
Registered User
 
BmwPerfection's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Salt Lake city, UT
Posts: 222
My Ride: 3.5 M3 & 00 323ci
Send a message via AIM to BmwPerfection
Looks like ur tranny could be going out, but this problem is usually on the 323s and 325s if u have a peake scanner check it for codes if not then have it diagnosed...
__________________
BmwPerfection is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2011, 05:00 AM   #3
BestOneLeft
Registered User
 
Join Date: Jun 2011
Location: Socal
Posts: 5
My Ride: 3 Series
I have the same problem with mine.

Ran my codes and got

50 Gear check 1
55 Gear check 5
And safe mode code

So far i think its the trans is shot.

Mine only falls into limp mode when i go faster than 65 mph or over 2500RPM
BestOneLeft is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2011, 05:07 AM   #4
Stickbuilder
Registered User
 
Join Date: May 2010
Location: Nashville TN/Central FL.
Posts: 1,388
My Ride: Touring, and others
Don't you guys ever do a search function? The safe mode is normally not repeat NOT a problem with the transmission. It is normally associated with fluctuations in voltage. Have your battery and alternator checked out by someone competent.
__________________
[/SIGPIC]I'm fluent in 3 languages:

English
Sarcasm
Profanity
Stickbuilder is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2012, 08:29 PM   #5
kenken203
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: connnecticut
Posts: 4
My Ride: 328i
a friend and i r having a problem with a 1999 bmw 323i automatic tranny not movin in any gear not slippin just not movin in any gear at all, it will manually go in all the gears at a stand still, but it wont move at all he had a bad battery in it we replaced it after the car wouldnt move figuring it would help but nope its still the same do u think the tranny might b bad or is it in some safe mode the codes r p0101 and p1707 do not have a peake scanner.. anyone have any idea what it might b
kenken203 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2012, 11:46 AM   #6
BestOneLeft
Registered User
 
Join Date: Jun 2011
Location: Socal
Posts: 5
My Ride: 3 Series
Since then i changed my transmission fluid.
Made it noticeably better but still locking into safe mode.

Transmission died 1000 Miles after fluid change (my fluid was dark- change your fluid before its to late!)

New trans was the only repair.








Quote:
Originally Posted by BestOneLeft View Post
I have the same problem with mine.

Ran my codes and got

50 Gear check 1
55 Gear check 5
And safe mode code

So far i think its the trans is shot.

Mine only falls into limp mode when i go faster than 65 mph or over 2500RPM
BestOneLeft is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2012, 08:24 PM   #7
kenken203
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: connnecticut
Posts: 4
My Ride: 328i
ok well atleast u can drive it mine wont move i guess ill b putting in a tranny huh.. thanks for ur reply..
kenken203 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
malfunction, mode, safe, safemode, transmission

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 02:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use