E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 11-13-2012, 03:16 PM   #1
oAllElseFailo
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Palos Verdes
Posts: 590
My Ride: 328Ci
Car turned off while driving

I have a 2000 328Ci and today the car stalled or just turned off on me while I was driving. I was going downhill, down shifted and slowed down to pull into a driveway and just as I approached it my car just turned off and the steering wheel locked up. It started back up just fine and no lights came on.

Anyone know what could have happened or what to check to prevent this?
__________________
oAllElseFailo is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 11-13-2012, 03:40 PM   #2
FenderGuy05
OEM ///Member
 
FenderGuy05's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Daly City
Posts: 944
My Ride: 2002 BMW 325i
I've had this happen a couple of times, usually while turning the wheels in very low RPMs. I've come to the conclusion that I need to clean my ICV, which is on my to do list. But I'll let you know if I notice anything afterward. I've only had the car shut itself off like that when turning the wheel, giving it no gas, at slow speed. I also never had any lights, or problems restarting the car when this is the case.
__________________
FenderGuy05 is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 06:33 PM   #3
Lusticles
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Annapolis
Posts: 2,803
My Ride: 325Ci
Mine had died several times while going slow and turning the steering wheel. All three times I was turning left. Not sure if direction matters.
__________________
number one Audi Fan
Lusticles is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 06:41 PM   #4
Airborne82id
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: Los Angeles
Posts: 111
My Ride: 330CI
Had that happen to me on my previous car, took it to the dealer and couldn't tell me what it was but did suggest to clean the ICV. I instructed them to reflash the DME and they argued that it won't do any good.

Problem was corrected after the reflash.

Here's the thing, prior to that happening, my FSR went out and the blower kept going even after turning the ignition off. So I had to disconnect the battery every time I leave the car. In the process of doing so, the DME got messed up.

If you did anything electrical on your car, that could be it, if not then use the search feature and check the various answers and fixes, as some had the same problem but different remedies.
Airborne82id is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 07:15 PM   #5
MercForHire
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Toronto,Ontario
Posts: 4,417
My Ride: Estoril Blue 228i
must be another problem with automatic e46s
MercForHire is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 07:21 PM   #6
Camel330i
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Location: Cali
Posts: 57
My Ride: 2005 Infiniti FX35
that happened to me earlier this year, but in my accord. No one could ever really diagnose the problem or knew what it was. But I had to change the battery quite a bit later, and it turned out the battery was not the right size. The AAA guy said that could have easily been the problem. I recommend checking that you have the right battery installed in your car.
Camel330i is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 08:34 PM   #7
4ndyhuynh
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: San Diego, CA
Posts: 60
My Ride: 2001 BMW 325i
This could be the notorious idle problem with manual E46's. My car's idle used to go up and down while coasting, so I replaced a bunch of parts including Vanos seals, ICV, DISA valve, but in the end, a DME update fixed the problem.

If not, I would go to Oreilly or Autozone and have a battery/alternator test (free).
__________________
4ndyhuynh is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 02:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use