E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Suspension & Braking Forum by BimmerWorld

Suspension & Braking Forum by BimmerWorld
Have some questions about suspension or brake setups for your E46 BMW? Get all your answers here!
Sponsored by BimmerWorld

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 12-03-2012, 04:58 AM   #1
mojako
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: Philippines
Posts: 65
My Ride: bmw
Steering Wheel Vibration!

I have a problem.

My steering wheel vibrates when i hit 70km/h - goes away when i reach 80km/h, but comes back aroung 90km/h. Very weird.

It also vibrates when i hit the brakes! No vibration when im going 40km/h or less.

What have i done so far?

I have new front rotors (Lemforder) and pads.

New tie-rods/rack ends. New front hub bearings. I just had my front suspension inspected and my FCABs and control arms are still ok.

Front tires are BALANCED. Checked them twice at 2 different tire shops to make sure. Didn't have the rears balanced.

I am lowered on Eibach Sportlines. Stock struts/shocks. I have a .5mm rubber lifter installed right on top of my front springs. I have 18" Original AC Schnizter Type 3s with 225/40/18 tires.

What else should I check?
mojako is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 12-05-2012, 03:32 AM   #2
mojako
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: Philippines
Posts: 65
My Ride: bmw
No one??
mojako is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2012, 08:15 AM   #3
subieworx
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: cincinnati
Posts: 72
My Ride: ZHP, 335, E53, E30
How old are those wheels? Is the hub bore sizing correct for your car? Are the wheels bent at all?
subieworx is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2012, 09:28 AM   #4
lucky_doggg7
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: OC
Posts: 282
My Ride: 2005 M3
Find a shop that has a Hunter Road Force 9700 wheel balance machine that can detect the roundness of the tire and the rim. This machine is able to measure the runout of both the rim's inner barrel, and the roundness of the tire. The Hunter machine will reveal your problem. You have the classic symptom of an out of round wheel assembly, meaning the tire is out of round, or the rim is out of round, or perhaps both.
lucky_doggg7 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 07:44 AM   #5
mojako
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: Philippines
Posts: 65
My Ride: bmw
@lucky,
that may be hard to find where I am from. But i will consider that. I will switch rims over the weekend to find out if my rims/tires are not round.

@subie,
I think the AC Type3s are hubcentric to the 3 series... not sure though. Bent? Maybe!
mojako is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2013, 05:33 PM   #6
daveion2002
Registered User
 
Join Date: Jun 2011
Location: utah
Posts: 115
My Ride: 2001 330i
When I had this problem a while ago i replaced my front control arms and it went away if that helps
__________________
 photo f6c21330-3890-4688-91a2-dfeb05976de7.jpg
daveion2002 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2013, 05:46 PM   #7
Vincent_m3
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: Sf bayarea
Posts: 100
My Ride: 04 M3
If you say it vibrate when you brake you might want to check your brake rotor.
Vincent_m3 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 04:37 PM   #8
mojako
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: Philippines
Posts: 65
My Ride: bmw
@dave,
sent you a PM

@vincent,
i have virtually new rotors... less than 6 mos old. Replaced the front pads as well.

So i had my tires checked, and they are A-OK. No problems. My mechanic said that my rack and pinion could be the culprit. What do you guys think?

I had it rebuilt a couple of months ago. Had all the rubber seals replaced.
mojako is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 03:08 AM   #9
boyguan
Registered User
 
Join Date: Apr 2007
Location: san francisco
Posts: 122
My Ride: 02 330i
Check play in tie rods and check control arms. Mine was the arms
boyguan is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 03:40 AM   #10
mojako
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: Philippines
Posts: 65
My Ride: bmw
@boyguan,
the mechanic checked the control arms - they are good. I bought new arms already but the mechanic said not to replace because they were still good.

Tie-rods were replaced maybe a month ago.
mojako is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 04:09 PM   #11
daveion2002
Registered User
 
Join Date: Jun 2011
Location: utah
Posts: 115
My Ride: 2001 330i
Did he check the bushings? Do you know how old your frnt control arms are? Some times i just dont trust mechanics i like mine, but he lets things break before replacing them because thats how he is. As for me i like to replace things that are getting old
__________________
 photo f6c21330-3890-4688-91a2-dfeb05976de7.jpg
daveion2002 is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2013, 01:36 PM   #12
mojako
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: Philippines
Posts: 65
My Ride: bmw
You have a point there. Will replace the fcabs 1st and see what happens.
mojako is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 04:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use