E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > DIY: Do It Yourself

DIY: Do It Yourself
Post here to share or improve your wrench turning skills! All BMW E46 DIY tips, tales, and projects discussed inside. Learn to work on your car and know the right BMW parts you will need!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 12-29-2012, 03:43 PM   #1
alvin bryan lim
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: belmont shore, long beach
Posts: 36
My Ride: 330ci
at wits end on P0171 & p0174

hey there guys i need help on my current problem. i'll make this as simple to read as possible just because i hate reading large paragraphs as well.

* pulled codes P0171 and P0174
- replaced: intake rubber boot
- vent pipe
- return pipe
- tube elbow
- cleaned MAF
- replaced air filter
- replaced gas cap

(no rough idle, but alittle loss of power)

= results is SES still on, MPG meter (below tachometer) goes up to 20 or more right before stopping. gas is killing me

*** i''m going to clean the throttle house assembly today, just as soon as it stops raining.

I need help guys!
__________________

king kong ain't got nothing on me!

Last edited by alvin bryan lim; 12-29-2012 at 03:46 PM. Reason: need to put that important part in there
alvin bryan lim is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 12-29-2012, 05:02 PM   #2
SHK&BAK3
Registered User
 
Join Date: Jun 2008
Location: Raleigh/Greenville
Posts: 1,458
My Ride: rustles jimmies
replace your adjuster also called ICV fixed my 171and174 codes bought the part online for 218 shipped. I tried all of what you listed and this was what fixed my problem
__________________
SHK&BAK3 is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2012, 06:24 PM   #3
alvin bryan lim
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: belmont shore, long beach
Posts: 36
My Ride: 330ci
thanks for the input shake&bake.

This is what just happened; finished cleaning my ICV, tested DISA or Adjuster unit (still works). SES still persist.

MPG meter still goes up, but just below 20 MPG right before coming to a complete stop. (slight improvement)

kill me now please!
__________________

king kong ain't got nothing on me!
alvin bryan lim is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2012, 10:51 PM   #4
Brobby87
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Location: Cedar Rapids, IA
Posts: 20
My Ride: 2003 325i
Quote:
Originally Posted by alvin bryan lim View Post
hey there guys i need help on my current problem. i'll make this as simple to read as possible just because i hate reading large paragraphs as well.

* pulled codes P0171 and P0174
- replaced: intake rubber boot
- vent pipe
- return pipe

- tube elbow
- cleaned MAF
- replaced air filter
- replaced gas cap

(no rough idle, but alittle loss of power)

= results is SES still on, MPG meter (below tachometer) goes up to 20 or more right before stopping. gas is killing me

*** i''m going to clean the throttle house assembly today, just as soon as it stops raining.

I need help guys!
Does this mean you replaced the tubing to the CCV? I had those codes for a long time until I replaced the CCV and all it's respective hoses.
__________________
Brobby87 is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2012, 08:14 AM   #5
markusmarkus
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Location: USA
Posts: 1,289
My Ride: 2001 330Ci
To follow up on Brobby, did you change the upper AND the lower intake hoses? Are you sure that the lower hose was properly aligned?
markusmarkus is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2012, 08:40 AM   #6
upanddown
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Location: Burleson, tx
Posts: 7
My Ride: 04 352i
After having same issue and performing the same service as you have, it came down to changing the CCV and the adjoining hoses. It was not an easy job but there is a 4 part youtube series on how to do the job that is priceless. Parts can be bought in a kit with all the needed parts and gaskets just for this common issue for $150-$200 if memory serves me right.
upanddown is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2012, 05:01 PM   #7
markusmarkus
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Location: USA
Posts: 1,289
My Ride: 2001 330Ci
Quote:
Originally Posted by upanddown View Post
After having same issue and performing the same service as you have, it came down to changing the CCV and the adjoining hoses. It was not an easy job but there is a 4 part youtube series on how to do the job that is priceless. Parts can be bought in a kit with all the needed parts and gaskets just for this common issue for $150-$200 if memory serves me right.
+1!

Happy New Year!
markusmarkus is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2013, 04:44 PM   #8
alvin bryan lim
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: belmont shore, long beach
Posts: 36
My Ride: 330ci
Thanks for all the input. But I've done all that when I first brought it to a shop. It's is what they replaced;
Oil separator(CCV) part # 11617501566
Breather hose(return pipe) part # 11617504536
Breather hose(vent pipe) part # 11611432559
Oil breather(vent hose) part # 11157532649

new codes came up; P0102 and P0113 this is ontop of the P0171 and P0171.

I tried to locate the intake air temparature (IAT) but couldn't find it. some people say its the same unit as the MAF.
I bought a cheap MAF from ebay about $100.00 but made it worst so i took it out and put my old MAF in.

any recommendations? i'll listen to anything short of setting this damn thing on fire.

cheers HAPPY NEW YEAR!!!!!!
__________________

king kong ain't got nothing on me!
alvin bryan lim is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2013, 08:08 PM   #9
upanddown
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Location: Burleson, tx
Posts: 7
My Ride: 04 352i
Do you have any oil leaks?
upanddown is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2013, 10:05 PM   #10
jaswild
Registered User
 
Join Date: Sep 2010
Location: El Paso, TX
Posts: 21
My Ride: 2005 BMW 325i
Ugh you are scaring me I have the same issue right now. I had taKen my car in to have them check and they said they found cracked caps on the spare vacuum ports below the cab filter had dried and cracked. Something else to possibly look at.
jaswild is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2013, 10:06 PM   #11
jaswild
Registered User
 
Join Date: Sep 2010
Location: El Paso, TX
Posts: 21
My Ride: 2005 BMW 325i
I will need to pay attention to this thread as I feel like I will be going though the same steps.
jaswild is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 08:48 AM   #12
Big Geek
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: Aurora,Il
Posts: 45
My Ride: 2001 325i
Check fuel pressure, especially if the SES light comes on while driving. Weak fuel pump or dirty filter can cause lean codes.
Big Geek is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 01:25 AM   #13
alvin bryan lim
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: belmont shore, long beach
Posts: 36
My Ride: 330ci
No oil leaks and I just finished changing the fuel filter. I think it's the MAF since another code came up. P0102 and P0113
__________________

king kong ain't got nothing on me!

Last edited by alvin bryan lim; 01-05-2013 at 01:26 AM.
alvin bryan lim is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2013, 11:59 PM   #14
E40SICK
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: vallejo ca.
Posts: 760
My Ride: 2001 330ci
any updates on this?
__________________
E40SICK is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 05:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use