E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 01-22-2013, 02:31 PM   #1
brodaiga
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Location: FL
Posts: 1,522
My Ride: 330ci
problem with pasoft scanner

I have wasted 2 hours trying to make this work. All drivers were installed fine. No matter what I do it says "hardware not ready error." Also, it shows the unit as connected when i plug into the computer (green light). When I then plug into the car, light instantly turns yellow and shows as unit is not connected with "hardware not ready" error. Software was installed on Windows xp machine. I have a peake code reader as well and it connects fine.

wtf
brodaiga is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 01-22-2013, 05:16 PM   #2
jfoj
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Fairfax, VA USA
Posts: 10,912
My Ride: '06 330CiC, '03 M5
You MUST plug the OBD connector into the car because the interface components in the adapter are not USB powered, they are powered via the cars 12 Volts from the OBD connector.

When you do that you should see the drivers actually install.
__________________
Solve your misfires, lean codes, rough idle - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=897616

Fuel pump failures - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=929501

Temp Info - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=964491

Hidden OBC Menu - Check Voltage, Temps, Fuel Level - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=239619

E46/E39 GM5 Door Lock Info - www.bmwgm5.com

Lower hose fan switch O-ring - BMW #13621743299
jfoj is online now   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 05:18 PM   #3
brodaiga
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Location: FL
Posts: 1,522
My Ride: 330ci
Quote:
Originally Posted by jfoj View Post
You MUST plug the OBD connector into the car because the interface components in the adapter are not USB powered, they are powered via the cars 12 Volts from the OBD connector.

When you do that you should see the drivers actually install.
I am plugging it into the car!!!!!!!!!!! wasted two hours of my life tried a different laptop as well, POS is being disputed on my card
brodaiga is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 05:23 PM   #4
jfoj
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Fairfax, VA USA
Posts: 10,912
My Ride: '06 330CiC, '03 M5
Try the other USB "B" port on the adapter, only 1 of the ports will work correctly.
__________________
Solve your misfires, lean codes, rough idle - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=897616

Fuel pump failures - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=929501

Temp Info - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=964491

Hidden OBC Menu - Check Voltage, Temps, Fuel Level - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=239619

E46/E39 GM5 Door Lock Info - www.bmwgm5.com

Lower hose fan switch O-ring - BMW #13621743299
jfoj is online now   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 05:25 PM   #5
brodaiga
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Location: FL
Posts: 1,522
My Ride: 330ci
Quote:
Originally Posted by jfoj View Post
Try the other USB "B" port on the adapter, only 1 of the ports will work correctly.
not sure what you mean i have the adapter that plugs under the driver foot panel, only one possible port with the other going into the car.


compter------usb cable---------------adapter-------------------car
brodaiga is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 05:41 PM   #6
jfoj
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Fairfax, VA USA
Posts: 10,912
My Ride: '06 330CiC, '03 M5
See picture, my BMW Scanner interface has 2 USB "B" ports and only 1 of the 2 ports works properly.

Not sure if they are all this way??

Also try a different USB cable as well.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	BMW Scanner 1.4.0 Interface.jpg
Views:	44
Size:	74.8 KB
ID:	487279  
__________________
Solve your misfires, lean codes, rough idle - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=897616

Fuel pump failures - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=929501

Temp Info - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=964491

Hidden OBC Menu - Check Voltage, Temps, Fuel Level - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=239619

E46/E39 GM5 Door Lock Info - www.bmwgm5.com

Lower hose fan switch O-ring - BMW #13621743299

Last edited by jfoj; 01-22-2013 at 05:42 PM.
jfoj is online now   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 05:53 PM   #7
ac_2007
Registered User
 
ac_2007's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Toronto
Posts: 7,084
My Ride: F32 M4, E46 M3/325i
Was the key turned to position 2?
__________________


Quote:
Originally Posted by mjpgolf1 View Post
The e46 M3 is by far the most boring and worst M3 that BMW has made to date.
It's amazing to me that a non M E46 is such a beautiful car but the E46 M has never done much for me.
ac_2007 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 05:53 PM   #8
brodaiga
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Location: FL
Posts: 1,522
My Ride: 330ci
Quote:
Originally Posted by jfoj View Post
See picture, my BMW Scanner interface has 2 USB "B" ports and only 1 of the 2 ports works properly.

Not sure if they are all this way??

Also try a different USB cable as well.
that is very strange, mine only has one. I bought it from xbox360, a sponsor here, version 1.40. It's not the USB cable since the notebook can see the unit fine under device manager.
brodaiga is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 05:55 PM   #9
brodaiga
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Location: FL
Posts: 1,522
My Ride: 330ci
Quote:
Originally Posted by ac_2007 View Post
Was the key turned to position 2?
yes, it was. I even tried starting the car as well. I have a peake tool and it works fine. are lights supposed to light up on it when it has power? when I have mine plugged in I have never seen a light on.

Last edited by brodaiga; 01-22-2013 at 05:55 PM.
brodaiga is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 05:58 PM   #10
jfoj
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Fairfax, VA USA
Posts: 10,912
My Ride: '06 330CiC, '03 M5
Try another USB cable just for fun, no loss if you still have the same issue.
__________________
Solve your misfires, lean codes, rough idle - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=897616

Fuel pump failures - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=929501

Temp Info - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=964491

Hidden OBC Menu - Check Voltage, Temps, Fuel Level - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=239619

E46/E39 GM5 Door Lock Info - www.bmwgm5.com

Lower hose fan switch O-ring - BMW #13621743299
jfoj is online now   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 06:01 PM   #11
Willie00328I
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Location: Washington
Posts: 382
My Ride: 2000 328I sedan
Maybe uninstall the software from your computer then plug in the 1.4.0 to the car and to your computer then load the software while its plugged in, and with the key on.

Willie
Willie00328I is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 06:03 PM   #12
brodaiga
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Location: FL
Posts: 1,522
My Ride: 330ci
Quote:
Originally Posted by Willie00328I View Post
Maybe uninstall the software from your computer then plug in the 1.4.0 to the car and to your computer then load the software while its plugged in, and with the key on.

Willie
thanks for the advice, but I played these games for two hours, uninstalling software, drivers. Also, it shows the unit as connected when i plug into the computer (green light). When I then plug into the car, light instantly turns yellow and shows as unit is not connected with "hardware not ready" error. If it is plugged into the computer while it is already plugged into teh car, the light just stays yellow.

Last edited by brodaiga; 01-22-2013 at 06:04 PM.
brodaiga is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 06:10 PM   #13
Big Rick
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: On the Rappahannock River
Posts: 1,432
My Ride: 325Xi
You supposedly MUST make sure that your laptop does NOT have Internet access while you are installing the software... At least that is what mine said. I have installed it straight away on both XP laptops and Windows 7 laptops... Both run great.

Something to try.
__________________
NWS and Advertising Removed.
Big Rick is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 06:12 PM   #14
brodaiga
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Location: FL
Posts: 1,522
My Ride: 330ci
Quote:
Originally Posted by Big Rick View Post
You supposedly MUST make sure that your laptop does NOT have Internet access while you are installing the software... At least that is what mine said. I have installed it straight away on both XP laptops and Windows 7 laptops... Both run great.

Something to try.
I read that in the instructions. The reason for it per instructions is that older windows xp machines will need internet off to disable automatic windows driver installation. per instructions, I have windows xp 3 and this does not affect me. It is only for turning windows update/driver search off allowing manual installing from the cd which I did.
brodaiga is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 08:33 PM   #15
trj
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Denver
Posts: 2,925
My Ride: 325Ci
Try a different USB cable and a different USB port on your laptop just for fun.

Also try installing the drivers when you connect the cable to the car not prior to it.
__________________
trj is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2013, 12:15 AM   #16
Sport4r
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: California
Posts: 5
My Ride: E46 325ci, E53 X5
im getting the same error when i plug the scanner on my 2003 325i's OBD2 port but it works fine when i plugged it on my friends 2000 328i using the BMW 20 pin to ODB2 adapter. My 2003 325i does not have the round 20 pin under the hood but my friends 2000 328i has it.
Sport4r is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2013, 11:32 AM   #17
Steve855
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Eastern PA
Posts: 66
My Ride: 325xiT
Xcar360 owes me money. Mine didn't work, sent it back to china. Got it back a month later, still same problem as you. Bought another identical scanner off amazon, it worked first try. good luck getting any help from xcar.
__________________
DIY or walking since 1986
Steve855 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2013, 11:35 AM   #18
brodaiga
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Location: FL
Posts: 1,522
My Ride: 330ci
Quote:
Originally Posted by Steve855 View Post
Xcar360 owes me money. Mine didn't work, sent it back to china. Got it back a month later, still same problem as you. Bought another identical scanner off amazon, it worked first try. good luck getting any help from xcar.
I'm going to dispute it with my credit card
brodaiga is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2013, 11:36 AM   #19
WDE46
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: Old Greg's Cavern
Posts: 9,118
My Ride: 2004 330Ci OBM
Mine worked perfectly with Windows 7 Pro 64-bit. I had to search for alternate drivers

I installed my drivers with the adapter plugged into my laptop while on my couch. No car involved.
WDE46 is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2013, 10:39 PM   #20
BMWCaptain
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: TEXAS - Where I give Real World advice and don't just criticize others. People here need to RESPECT other's opinions!
Posts: 1,679
My Ride: 03 325iT SportWagon
Anyone find a solution to this. I have PA scanner 1.4 working on 2000 323i working through 20 pin connector in engine compartment. It is not working on the 2003 325i through the OBD II. It is not recognizing the car.


Update: I have tried it again. This time I hooked it to the car first, turned the key on then booted the computer and it worked. Dont know what may have changed.

Last edited by BMWCaptain; 03-11-2013 at 09:30 AM.
BMWCaptain is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 05:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use