E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Driveline, Engine & DME Tuning

Driveline, Engine & DME Tuning
Talk about driveline improvements, NA tuning and DME tuning your E46 BMW here. This includes diffs, intakes, exhausts, chips, software and OBD tuning.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 02-13-2013, 03:50 PM   #1
kraimer
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Location: CT
Posts: 170
My Ride: 04 330Ci, 00 323it
Send a message via AIM to kraimer
Rebuilding ZF 6speed Transmission

Has anyone attempted and successfully taken one apart and reassembled it?

[IMG][/IMG]
kraimer is online now   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 02-16-2013, 12:48 AM   #2
wertyu78
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Greenville, SC
Posts: 223
My Ride: '04 ZHP
Looks.like.hell. I've never rebuilt a transmission, but I'd love to give it a go.
__________________
FX-R 3.0 Projectors | Turner H&R Coilovers| 26mm M3 Swaybar | HAWK HPS Pads | 265/40/17 Square Dunlop Z1's| Simota Intake | Supertech Valves w/ARP Head Studs | ARP Rod Bolts | Headers | 3.64 OS Giken LSD | OEM Aux. Input | 20% Tint |

Build Thread
wertyu78 is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2013, 02:43 AM   #3
bernie21614
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Glendale, AZ
Posts: 326
My Ride: 01 330i
I've done a couple in lab setting and throwing it in on the trans dyno for testing once it was put back and everything came out good. To rebuild one you need the specs on the clearances once your clutch packs are installed it's not hard you just need the right tools.
bernie21614 is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2013, 02:12 PM   #4
kraimer
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Location: CT
Posts: 170
My Ride: 04 330Ci, 00 323it
Send a message via AIM to kraimer
My problem is after assembling the housings, I feel like 5th and 6th gears aren't engaging properly...5th gear feels like its engaged, but I am still able to rotate the output shaft and when engaging the 6th gear, it feels like there's no resistance at all at the output shaft...I've aligned the forks many different ways, and it still seems to give me the same results.
Could it be that I just don't have enough leverage to properly engage the 5th and 6th gears?
Also, I didn't take the gears apart, I replaced the input shaft bearing and now just trying to reassemble it back.
kraimer is online now   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 04:23 PM   #5
bernie21614
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Glendale, AZ
Posts: 326
My Ride: 01 330i
Quote:
Originally Posted by kraimer View Post
My problem is after assembling the housings, I feel like 5th and 6th gears aren't engaging properly...5th gear feels like its engaged, but I am still able to rotate the output shaft and when engaging the 6th gear, it feels like there's no resistance at all at the output shaft...I've aligned the forks many different ways, and it still seems to give me the same results.
Could it be that I just don't have enough leverage to properly engage the 5th and 6th gears?
Also, I didn't take the gears apart, I replaced the input shaft bearing and now just trying to reassemble it back.
are you sure everything is seating right and the gear meshing correctly?
bernie21614 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Censor is OFF





All times are GMT -5. The time now is 01:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use