E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Forced Induction Forum Sponsored by Active Autowerke

Forced Induction Forum Sponsored by Active Autowerke
Discuss supercharging, turbocharging and even nitrous and water injection here.
Sponsored by Active Autowerke

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 02-23-2013, 10:33 PM   #41
440duster
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: reno
Posts: 63
My Ride: 2003 325i TS1
That's What I think too. What is the open port on the back of the blower? It is around 3/4 inch. I'll start pulling it off tomorrow night. What should I do about a gasket?
440duster is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2013, 10:36 PM   #42
lab rat
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Vancouver
Posts: 2,138
My Ride: '02 330iT
that's where the IAT goes if your car is MS43. If you have MS45 then you need to transfer the dead plug from your intake.
__________________
Because sleeper.
lab rat is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2013, 10:38 PM   #43
440duster
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: reno
Posts: 63
My Ride: 2003 325i TS1
I'm dumb. I'm at dinner now, I'll post back when I get home and transfer the plug. Thank you
440duster is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2013, 10:41 PM   #44
lab rat
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Vancouver
Posts: 2,138
My Ride: '02 330iT
The ESS install guide is dumb. I spent 2 weeks troubleshooting the same problem
__________________
Because sleeper.
lab rat is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2013, 10:43 PM   #45
440duster
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: reno
Posts: 63
My Ride: 2003 325i TS1
Where is the plug located?
440duster is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2013, 10:48 PM   #46
lab rat
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Vancouver
Posts: 2,138
My Ride: '02 330iT
On the original intake manifold it's in the middle between runner 3 and 4. The installation manual has a pic of MS43 manifold that has the IAT sensor in this location.
__________________
Because sleeper.
lab rat is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2013, 12:53 AM   #47
440duster
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: reno
Posts: 63
My Ride: 2003 325i TS1
Problem solved. Car runs great!! Pulled off the transmission and blower install in 9 hours (not including tear down). Thanks lab rat, ess should make a point to provide a plug as mine is damaged now from ten years of staying put. Will order a new one Monday. Headers Also come in Wednesday so a bit more work to do.
440duster is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2013, 01:23 AM   #48
Japanrot_325i
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: Martinsburg WV
Posts: 223
My Ride: 03 325i
Awesome build. Can't wait to see how the finished product performs.
__________________
Japanrot_325i is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2013, 03:15 AM   #49
440duster
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: reno
Posts: 63
My Ride: 2003 325i TS1
I haven't ridden it too hard yet as I have to baby it for 100 miles, but I can't wait, I love the whine. I need to get an ssk, the OEM is quite long.
440duster is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2013, 10:06 AM   #50
lab rat
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Vancouver
Posts: 2,138
My Ride: '02 330iT
Yeah, I gave ESS hell for making crappy install manual. The section about IAT sensor is clearly marked as MS43 only so someone with MS45 is gonna skip it. It does have tiny note about the dead plug there.
Start with the ZHP shiftknob. It shorter than stock and made enough difference for me.
__________________
Because sleeper.
lab rat is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2013, 08:53 PM   #51
440duster
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: reno
Posts: 63
My Ride: 2003 325i TS1
Here are some pictures of the finished install. It runs pretty good but the idle hangs around 1200 rpm before dropping down to normal. Not sure if it's the tune or if something else is going on. No codes. Headers and full exhaust this weekend.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	008.jpg
Views:	71
Size:	108.2 KB
ID:	492766   Click image for larger version

Name:	009.jpg
Views:	67
Size:	90.9 KB
ID:	492767   Click image for larger version

Name:	010.jpg
Views:	105
Size:	167.3 KB
ID:	492768  
440duster is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2013, 04:54 AM   #52
paraklas
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Cyprus
Posts: 5,899
My Ride: ESS TS2 320ci
Congrats! Mine only idles at 1100 when the engine is very cold. Then it slowly settles to 650ish. I have also e-mailed ESS (Hans) a few minutes ago about a solution that I'm thinking to prevent oil vapors going back into the intake manifold but instead draining back to the sump.
__________________
http://www.argyrides.eu/makeyourownsig.jpg
paraklas is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2013, 12:39 PM   #53
lab rat
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Vancouver
Posts: 2,138
My Ride: '02 330iT
I think there was someone with twinscrew using the BMW performance oil separator.
__________________
Because sleeper.
lab rat is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2013, 02:24 PM   #54
440duster
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: reno
Posts: 63
My Ride: 2003 325i TS1
My headers showed up today, too bad I work thru Saturday. I get my ATI epod on Friday. Not sure if a mechanical boost gauge will fit in the pods. Does anyone have experience fitting one?
440duster is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2013, 11:12 PM   #55
440duster
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: reno
Posts: 63
My Ride: 2003 325i TS1
ESS told me today the idle speed is adaptive and stays a bit higher at first to prevent stalling due to the extra load from the blower. Headers got dropped off for ceramic coating today, 160 for both.
440duster is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2013, 10:03 PM   #56
440duster
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: reno
Posts: 63
My Ride: 2003 325i TS1
Headers go on tomorrow. Tonight a B7 Audi S4 was messing with me. We did a pull from maybe 40 mph, my front bumper was right next to his rear tire. Pretty impressive that I hung with him considering it is a 340hp 302ftlb car.
440duster is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 11:02 AM   #57
lab rat
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Vancouver
Posts: 2,138
My Ride: '02 330iT
340 minus the AWD drivetrain loses is probably 250-260whp.
My m54b25 with TS1 pulled 243whp on a mustang dyno.
__________________
Because sleeper.
lab rat is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 11:13 AM   #58
440duster
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: reno
Posts: 63
My Ride: 2003 325i TS1
Ya those ratings are crank numbers. I was still impressed though
440duster is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 03:11 PM   #59
lab rat
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Vancouver
Posts: 2,138
My Ride: '02 330iT
So now that you went from NA b25 to TS1 imagine similar performance gain when you go for b30 TS2
__________________
Because sleeper.
lab rat is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 07:36 PM   #60
440duster
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: reno
Posts: 63
My Ride: 2003 325i TS1
I'm pretty happy. But I find myself looking at used motors already... we will see how long it takes.
440duster is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 06:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use