E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > E46 Xi Forum

E46 Xi Forum
The E46 XI was produced from 01-05 in sedan and touring body styles. Powered by either a 2.5L inline 6 in the 325xi or a 3.0L inline 6 330xi. Discuss all thing about BMW AWD E46 'Xi' here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 02-28-2014, 03:49 PM   #1
DoubleOhSeven
Registered User
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 61
EML light issues

Hey guys I've been reading all the posts on the EML and can't seem to figure mine out. First off it's an 02 325xi EML light comes on at 2k rpm, no less no more. (In park, cars not regd) Abs and brake light and the triangle ! Are on constantly. It used to throw a code for stuck ICV but cleaned it and cleared it and hasn't been back since. Now there's no codes but will trip the EML at 2k, turn the car off and only the EML goes away. The car was a salvage car with minor damage to the pas front suspension. But had set the curtain and door bag off. I also had to put a mass air in the car, was missing it when I bought it. This is my first BMW but I've worked on plenty of cars. I also went through the glove box fuse panel and everything's good. Is there another fuse box somewhere? I saw somebody say a 30amp in the "E box" any help would be much appreciated trying to get this thing ready for inspection. Tried posting this on a different thread, but no replies... Maybe I'm a bit impatient, but this is driving me batso.
Thanks in advance.



Sent from BimmerApp
DoubleOhSeven is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 02-28-2014, 03:54 PM   #2
jmo69
Registered User
 
Join Date: Mar 2013
Location: Wisconsin
Posts: 190
My Ride: 2003 325xi e36 328is
I ggoled it and came up with this. https://www.google.com/search?q=BMW+...2F%3B800%3B533
__________________

2003 325xi StahlGrau metalic almost modless, wife's DD. 1998 328is lowered, X-brace, Sparco strut brace, HIDs, AEs, almost everything blacked out, my DD.
jmo69 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2014, 02:47 AM   #3
RedFisch
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sonoma, CA
Posts: 23
My Ride: '00 323i, '01 330xi
So my 2000 323i about to turn over 200k had this issue. It would throw the EML and DSC lights when I started to drive. The car would not accelerate past 3K RPM. Turning the car off would clear the lights but as soon as I would start driving it would all happen again.

I was able to fix it for $0. I have a CarSoft BMW Scanner, so I checked the codes. A number of misfires, low oxygen readings and mechanical issue with throttle body.

At first I checked the battery and charging system, because it's the first thing I do when several lights come on (happens a lot on these cars). They passed. Then I went right after the throttle body because it was the next related code and the way the car was behaving it seemed like the intake was breathing through the ICV alone.

BINGO! The throttle body was gummed up and the butterfly valve was stuck in the closed position. Gave it a good cleaning and to my great joy, this not only fixed the lights and problem -- the throttle response, low end torque and just plain old power was better than it has been in a ling time! Clean your TB every 50k people!
RedFisch is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 07:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use