E46 start, idle, running problem - E46Fanatics E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 06-04-2017, 09:38 PM   #1
polishfc
Registered User
 
Join Date: Aug 2013
Location: Philadelphia
Posts: 37
My Ride: BMW 323ci
E46 start, idle, running problem

Hi everyone,

I have done my research in terms of my problem but nonetheless found inconsistencies so essentially I want to ask what to do next?

The Story:

I have a project-ish e46 sitting in the garage that I am turning into my summer daily. The car has o2 sims (which I'm still trying to confirm the voltages based on the codes listed below) and CAI.

The Problem:

Starting the car after longer period of inactivity (i.e. a day or so) is followed by very very very rough idle, rpm fluctuations to the point of nearly stalling, and sometimes even knocking coming from the intake manifold. However, after warm up, rpm jump to 1k then back down to normal and the car drives pretty normally.

The codes from PA Soft:

E3/B1 - Ox.-s.control deviation, bank 1, too large
E4/B1 - Ox.-s.control deviation, bank 2, too large
D8/B4 - Signal, ox.sensor after cat.conv., bank 2, no signal
CA/B1 - Ox.-sensor control, bank 1, control limit
CB/B1 - Ox.-sensor control, bank 2, control limit
D7/B4 - Signal, ox.sensor after cat.conv., bank 1, no signal
98/B4 - Signal, ox.sensor before cat.conv., bank 1, no signal
F0/B6 - Misfire, cylinder 3
EE/B2 - Misfire, cylinder 1
EF/B2 - Misfire, cylinder 2

What I have done so far:

- Main vacum and intake lines checked (the smaller lines not as thoroughly waiting on a smoke test but could a small vacuum leak cause something as serious as knocking?)
-Vanos Seals replaced
-CCV system replaced
-Fuel Filter replaced
-DISA Cleaned
-MAF Replaced
-Air-cone replaced

So the question is what to do next, the thing that throwing me off the most is that the car runs fine after warming up a bit. I'm doubting the o2 sensors would have such a huge effect, but I could be wrong. An ICV clean is next on my list, is there anything else that I should check, replace, clean, etc?

I appreciate the help in advance
polishfc is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
bogging, cold start, idle, stall, warm up

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON



All times are GMT -5. The time now is 02:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - VerticalScope Inc. All rights reserved.