E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rating: Thread Rating: 1 votes, 5.00 average. Display Modes
Old 12-20-2008, 03:45 PM   #1
dvd64
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: france
Posts: 291
My Ride: bmw e46 CI
Question RESET adaptation values DME with carsoft

The "Special Functions" menu of Carsoft has the ability to erase DME adaptation values, but I have never attempted to utilise that function,

no problem to do this??????
__________________

Last edited by dvd64; 12-21-2008 at 11:27 AM.
dvd64 is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 12-21-2008, 11:26 AM   #2
dvd64
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: france
Posts: 291
My Ride: bmw e46 CI
i have to change my MDK trohttle valve switch, i must do it, i see in the forum:

Switch the ignition off for 30 seconds.
Turn on the ignition and delete the DME adaptations and the fault code
memory
Press the accelerator pedal to wide open throttle(WOT)4 times

no problem after if i do a reset values adaptation DME in my car??
__________________

Last edited by dvd64; 12-21-2008 at 11:28 AM.
dvd64 is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2008, 03:12 PM   #3
Skunk0001
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Location: UK
Posts: 18
My Ride: E46
It should do no harm at all. Providing there is nothing wrong with your car and its not 'adapted' in a severe way (big LTFT etc) then you shouldnt notice any difference. If the adaptations it has stored are required for your car to run properly then it will run a bit strange till it redapts, but thats like a day or two at the most.
Skunk0001 is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2008, 06:45 AM   #4
dvd64
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: france
Posts: 291
My Ride: bmw e46 CI
ok so i will change my trohttle potentiometer tomorow
i wil try to reset adaptation values of my dme with carsoft..
__________________
dvd64 is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2008, 10:40 AM   #5
samBROchill330i
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: Santa Clara, CA
Posts: 1,198
My Ride: Dinan 330i
Did it after my throttle body was installed...no problems
__________________
Performance: Dinan Stg 3, Dinan Perf Tranny Software, Dinan High Flow Throttle Body, Dinan High Flow Intake, UUC TSE3~TMS Power Pulleys
Suspension: Eibach Sportlines, Koni Sports, Ground Control RSMs, Dinan Strut Brace, Eibach Sways, Ground Control Endlinks, Poly RTABs
Exterior: Painted Kidney Grille, BSM Roundels, Clear Sides, Corners, & Tails, 3M Tint 20% Rear, 35% Front, Halogen to P46/AE
Wheels: Staggered 19" V710s on T1Rs
samBROchill330i is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2008, 10:55 AM   #6
CWABimmer
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Location: Tacoma, Washington / Claremont, CA
Posts: 1,315
My Ride: '01 AW on Black 325i
not to jack your thread... but for those of you with carsoft, how much did you pay for it and where did you get it?

Thanks!
__________________
[IMG]http://************/c5zumy[/IMG]

ChrisTKHarris's Official Apprentice

19" HM2s | H&R Cupkit & Sways | BMP RSMs | AFE Intake | UUC TSE3 | RE Underdrive Pulleys | Schroth QFPs | 20% Tint | OEM Clears | Tinted Tails | Umnitza 50w P46s w/ Orion V2s | Silvannia Mirrored Bulbs | Jlevi LED Reverse, Sidemarker, & License Plate Lights | Bimmian Blacked Out Roundels, Black Handbrake Handle, ACS-Style Pedals, & Xenon Interior Lights | Custom Boots
CWABimmer is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2008, 05:41 PM   #7
dvd64
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: france
Posts: 291
My Ride: bmw e46 CI
100usd in ebay, no problem
__________________
dvd64 is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2008, 05:44 PM   #8
n2Bimmer
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: calii
Posts: 9,670
My Ride: Loves Corners
same here had a shop do it after a software upgrade, with positive results.
n2Bimmer is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2008, 05:59 PM   #9
dvd64
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: france
Posts: 291
My Ride: bmw e46 CI
the dme readapts valuesb automaticaly after how much miles?
__________________
dvd64 is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2008, 06:51 AM   #10
dvd64
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: france
Posts: 291
My Ride: bmw e46 CI
Just one question..

i changed my o2 pre cat , ..it' s not a bmw O2part...i do a error code reset, but it appears again...

Do i need to do the a reset adaptation values to my DME??
__________________
dvd64 is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2008, 10:53 AM   #11
peanut_man
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: Chicago
Posts: 256
My Ride: 2008 335i Sport Pkg
Quote:
Originally Posted by dvd64 View Post
Just one question..

i changed my o2 pre cat , ..it' s not a bmw O2part...i do a error code reset, but it appears again...

Do i need to do the a reset adaptation values to my DME??
What's the error code?
__________________
-----------------------------
peanut_man is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2008, 12:16 PM   #12
dvd64
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: france
Posts: 291
My Ride: bmw e46 CI
125 O2 pre cat
__________________
dvd64 is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2008, 12:18 PM   #13
dvd64
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: france
Posts: 291
My Ride: bmw e46 CI
Come with 169 error code
__________________
dvd64 is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2008, 01:09 PM   #14
jbeurotech
Regional Sponsor
 
Join Date: Aug 2006
Location: New Brighton MN
Posts: 5,019
My Ride: 2000 E46 with 254K
Quote:
Originally Posted by dvd64 View Post
125 O2 pre cat
Could be a bad 02 sensor again could be something else did you just replace it because of the code or did you do some testing of it?
__________________

Seth Thorson
Service Manager/BMW Tech
JB Eurotech Service "Your Reasonable Dealer Alternative"

General Questions can be sent to appointment@jbeurotech.com

1. Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.
2. Light travels faster than sound. This is why some people appear bright until you hear them speak.
jbeurotech is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2008, 01:13 PM   #15
dvd64
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: france
Posts: 291
My Ride: bmw e46 CI
just replaced..


do you think i need to do a reset adaptation values , cause it s not a Bmw parts O2 ?
__________________
dvd64 is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2008, 02:01 PM   #16
jbeurotech
Regional Sponsor
 
Join Date: Aug 2006
Location: New Brighton MN
Posts: 5,019
My Ride: 2000 E46 with 254K
Quote:
Originally Posted by dvd64 View Post
just replaced..


do you think i need to do a reset adaptation values , cause it s not a Bmw parts O2 ?
No adaptations have nothing to do with your code.

new does not mean good cheap part cheap results. I really think you need to do some testing. What are your 02 sensor voltages can you drive it lean and watch the voltage drop can you make it rich and watch the voltage increase?
__________________

Seth Thorson
Service Manager/BMW Tech
JB Eurotech Service "Your Reasonable Dealer Alternative"

General Questions can be sent to appointment@jbeurotech.com

1. Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.
2. Light travels faster than sound. This is why some people appear bright until you hear them speak.
jbeurotech is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2008, 02:11 PM   #17
dvd64
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: france
Posts: 291
My Ride: bmw e46 CI
Ok, i will control it with carsoft live data..
you have the right values i must to find , when i'll test it?

just for be sure..

i'll change my throttle valve switch..PART 2
http://www.realoem.com/bmw/showparts...02&hg=13&fg=15
is it necessary to do a reset values adaptation of dme..(there are anything wrong to do this?)
__________________
dvd64 is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2008, 02:42 PM   #18
jbeurotech
Regional Sponsor
 
Join Date: Aug 2006
Location: New Brighton MN
Posts: 5,019
My Ride: 2000 E46 with 254K
No dapation should be neccery when replacing only the TPS. What you are looking for is the voltage readings of the o2 sensors(may be called lamda sensors) Creat a vacuum leak the sensor should respond and drop .15 volts. Them make it rich by inducing propane in the intake the sensor should move rich .75 volts or higher
__________________

Seth Thorson
Service Manager/BMW Tech
JB Eurotech Service "Your Reasonable Dealer Alternative"

General Questions can be sent to appointment@jbeurotech.com

1. Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.
2. Light travels faster than sound. This is why some people appear bright until you hear them speak.
jbeurotech is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2008, 03:07 PM   #19
dvd64
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: france
Posts: 291
My Ride: bmw e46 CI
Very thanks for informations!

__________________
dvd64 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 08:26 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use