E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 02-17-2017, 07:04 AM   #1
Al3xQQ
Registered User
 
Join Date: Feb 2017
Location: Romania
Posts: 4
My Ride: BMW 316i, 1.9L, E46
NCS Expert Error

Hello guys. I've bought a K+DCAN, INPA compatible (white). I've installe all programs exactly like tutorial received with interface. The both dots in INPA are working perfectly. In INPA i can only diagnose engine on dde, if i choose for example airbag module i'm getting error. In NCS Expert i'm getting error when i try to read the car. The OBD.ini file is ok i think, com port is setted on 1 like in device manager and hardware=obd / i've tryed to change on usb but then didn't work even diagnose /. With d-can.exe tool i setted the CAN bus on K CAN for a e46, 2003/03 facelift. The program are installed on a virtual machine that operate windows xp. The driver for interface are installed from the CD received with interface. The LED on the interface is working properly.
What can i do to make NCS Expert working for coding?
On the car mentioned earlier i've tryed to acces the EWS modul with NCS Expert and i've got this errors:
Code:
VIN is faulty
COAPI-2000: EDIABAS or SGBD error
IFH-0003: DATATRANSMISSION TO INTERFACE DISTURBED
I'm mentioning that i read here on some topics that pin 7 and 8 need to be soldered. Did this and still same errors.
NCS Expert V3.1.0
INPA V5.0.2
EDIABAS V6.4.7
Interface: Link to image _sl_

Last edited by Al3xQQ; 02-17-2017 at 07:07 AM.
Al3xQQ is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 02-17-2017, 09:34 AM   #2
Overboost
Binary is in my DNA
 
Overboost's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Huntersville, NC
Posts: 1,003
My Ride: 2002 325i
Quote:
Originally Posted by Al3xQQ View Post
Hello guys. I've bought a K+DCAN, INPA compatible (white). I've installe all programs exactly like tutorial received with interface. The both dots in INPA are working perfectly. In INPA i can only diagnose engine on dde, if i choose for example airbag module i'm getting error. In NCS Expert i'm getting error when i try to read the car. The OBD.ini file is ok i think, com port is setted on 1 like in device manager and hardware=obd / i've tryed to change on usb but then didn't work even diagnose /. With d-can.exe tool i setted the CAN bus on K CAN for a e46, 2003/03 facelift. The program are installed on a virtual machine that operate windows xp. The driver for interface are installed from the CD received with interface. The LED on the interface is working properly.
What can i do to make NCS Expert working for coding?
On the car mentioned earlier i've tryed to acces the EWS modul with NCS Expert and i've got this errors:
Code:
VIN is faulty
COAPI-2000: EDIABAS or SGBD error
IFH-0003: DATATRANSMISSION TO INTERFACE DISTURBED
I'm mentioning that i read here on some topics that pin 7 and 8 need to be soldered. Did this and still same errors.
NCS Expert V3.1.0
INPA V5.0.2
EDIABAS V6.4.7
Interface: Link to image _sl_
Do you have the daten files for the E46 in the NCS Expert directory?
__________________
The older I get... The faster I was...
No Fear


Overboost is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2017, 10:01 AM   #3
Al3xQQ
Registered User
 
Join Date: Feb 2017
Location: Romania
Posts: 4
My Ride: BMW 316i, 1.9L, E46
@Overboost
Yes!
Al3xQQ is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2017, 10:19 AM   #4
Overboost
Binary is in my DNA
 
Overboost's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Huntersville, NC
Posts: 1,003
My Ride: 2002 325i
Quote:
Originally Posted by Al3xQQ View Post
@Overboost
Yes!
Device Manager Ports (COM & LPT) and then click with the right mouse button to call up the properties of the COM port that is being used. Under the Port Settings tab, set the Data bits of the receive and transmit buffers to 8.

If no luck, reinstall drivers.
Attached Files
File Type: pdf INPA_FAQ.pdf (621.2 KB, 7 views)
__________________
The older I get... The faster I was...
No Fear


Overboost is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2017, 11:20 AM   #5
Al3xQQ
Registered User
 
Join Date: Feb 2017
Location: Romania
Posts: 4
My Ride: BMW 316i, 1.9L, E46
Where should i set what you said?
HERE (A):
Image A
OR (B):
Image B
By the way. I'm using a 2010 Asus laptop. Today i made a clean install of windows 8.1 on laptop. Installed de virtual box again, make a clean virtual machine with windows xp 32bits, make a clean install of progs on the machine, in INPA i'm getting only IFH-0003 about connection (because i connected the interface only to laptop, i can't have acces to my car right now) and in ncs i got IFH-0003 and COAPI-2000.
Al3xQQ is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2017, 12:16 PM   #6
Overboost
Binary is in my DNA
 
Overboost's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Huntersville, NC
Posts: 1,003
My Ride: 2002 325i
Quote:
Originally Posted by Al3xQQ View Post
Where should i set what you said?
HERE (A):
Image A
OR (B):
Image B
By the way. I'm using a 2010 Asus laptop. Today i made a clean install of windows 8.1 on laptop. Installed de virtual box again, make a clean virtual machine with windows xp 32bits, make a clean install of progs on the machine, in INPA i'm getting only IFH-0003 about connection (because i connected the interface only to laptop, i can't have acces to my car right now) and in ncs i got IFH-0003 and COAPI-2000.
From my reading it looks like a driver issue. You XP emulator should have a separate device manager. If that is your Win 8.1 device manager, it could be causing issues. INPA was never intended to run on anything other than Win XP. I tried and tried to make my Win 8.1 machine work and finally gave up and bought a Toughbook CF-29 running XP Pro and called it a day. They are cheap on eBay.
__________________
The older I get... The faster I was...
No Fear


Overboost is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2017, 12:42 PM   #7
Al3xQQ
Registered User
 
Join Date: Feb 2017
Location: Romania
Posts: 4
My Ride: BMW 316i, 1.9L, E46
The printscreens are from VM wich use windows xp...
Al3xQQ is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 12:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2016 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use