E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 04-30-2016, 08:12 PM   #1
valleyland
Registered User
 
Join Date: Apr 2016
Location: San Fernando Valley
Posts: 4
My Ride: E46
2004 e46 / 325ci Cranks won't start replaced Fuel Filter Pump, Cram Crank P-Sensor

2004 e46 / 325ci Cranks won't start replaced Fuel Filter Pump, Cram Crank Position Sensor, Oil Sensor.

I've been battling with my car for the last two weeks, I have replaced everything mention above and have check all of the fuses that are related to ignition switch, fuel pump and EWS but every fuse is ok.

HISTORY:
My car is an 04 with 126K+ miles So replacing all of the above mention items were necessary for the car to continue it's life. However the car still won't start. Just cranks The battery voltage is good, the starter works fine with enough voltage to start.

I'm just stuck now. If anyone can shed some light into this problem it would be greatly appreciated.
valleyland is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 04-30-2016, 08:33 PM   #2
white_335i
Registered User
 
Join Date: May 2013
Location: Houston
Posts: 210
My Ride: 03 330i/M3/5/6 spd
Did you check spark at the ignition coils? Fuel pressure at the rail?
white_335i is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2016, 08:34 PM   #3
valleyland
Registered User
 
Join Date: Apr 2016
Location: San Fernando Valley
Posts: 4
My Ride: E46
yeah, I also change the park plugs on the car, and the fuel pressure is good too
valleyland is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2016, 08:39 PM   #4
BMWCaptain
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: TEXAS - Circuit of the Americas doing laps with my M5 and coming in for a pit stop.
Posts: 3,427
My Ride: 03 330iT SportWagon
Tell us what your battery voltage is.

Did you check the fuses in the E-box?


Did you change the horn relay for the fuel pump relay?

Do you hear the fuel pump prime?

Did you try starting the car with the gas peddle all the way to the floor?


.
__________________
Engine swaps, HG, GM & ZF tranny rebuilds.

Over 2 Billion Served !

BMWCaptainE46.com

Last edited by BMWCaptain; 04-30-2016 at 08:53 PM.
BMWCaptain is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2016, 08:50 PM   #5
valleyland
Registered User
 
Join Date: Apr 2016
Location: San Fernando Valley
Posts: 4
My Ride: E46
The voltage is over 12v when start; the fuses are all good,

My car doesn't have a horn. Is one of those few cases where it wasn't factory installed. The previous owner (I'm 2nd owner) said that I could take to the BMW for them to install it with no charge, but I never did. So there's no horn relay that I'm aware off

I fuse does prime, the fuel has enough PSI pressure on it.
valleyland is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2016, 08:52 PM   #6
valleyland
Registered User
 
Join Date: Apr 2016
Location: San Fernando Valley
Posts: 4
My Ride: E46
The *fuel pump does prime
valleyland is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2016, 11:13 PM   #7
jfoj
OEM ///Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Fairfax, VA USA
Posts: 22,861
My Ride: 330CiC, M5, X5, E93
Quote:
Originally Posted by valleyland View Post
My car doesn't have a horn. Is one of those few cases where it wasn't factory installed. The previous owner (I'm 2nd owner) said that I could take to the BMW for them to install it with no charge, but I never did. So there's no horn relay that I'm aware off
EVERY car produced has a horn, it is a basic safety and legal requirement. You must have a 1 off build if your car was not built with a horn.

Are you referring to an alarm siren? This is a very different story and part from the horn.

Do you have any extra keys you can try??

Have you tried a 2 second burst of starting fluid into the MAF to see how the engine responds?

Just because you hear the fuel pump prime does not mean you will have fuel/fuel pressure at the fuel rail.

How much fuel is in the tank? If the fuel pump is soft failing and you are around 1/4 of a tank, add a few gallons of fuel, cycle the key about 6 times to purge the fuel system of air and try to start the engine.
__________________
Solve your misfires, lean codes, rough idle - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=897616

Fuel pump failures - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=929501

Temp Info - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=964491

Hidden OBC Menu - Check Voltage, Temp, Fuel Level - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=239619

E46/E39 GM5 Door Lock Info - www.bmwgm5.com

Lower hose temp switch O-ring - BMW #13621743299

Last edited by jfoj; 04-30-2016 at 11:16 PM.
jfoj is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2016, 07:59 AM   #8
markusmarkus
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Location: USA
Posts: 5,933
My Ride: 2001 330Ci
2004 e46 / 325ci Cranks won't start replaced Fuel Filter Pump, Cram Crank P-S...

Even if a pump provides adequate pressure it can fail to provide adequate volume of fuel.

Have you scanned the ECU for codes?

Last edited by markusmarkus; 05-01-2016 at 08:00 AM.
markusmarkus is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
cranks, no start

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 03:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2016 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use