E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rating: Thread Rating: 308 votes, 5.00 average. Display Modes
Old 05-07-2016, 04:28 PM   #81
BMWCaptain
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: TEXAS - Circuit of the Americas doing laps with my M5 and coming in for a pit stop.
Posts: 3,427
My Ride: 03 330iT SportWagon
Quote:
Originally Posted by jryeje View Post
Just got my transmission rebuilt, and that included getting a new torque converter as well for anyone wondering, seems to be the main culprit
What did it cost?
BMWCaptain is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2016, 04:33 PM   #82
jryeje
Registered User
 
Join Date: Apr 2016
Location: Orlando
Posts: 15
My Ride: 2002 E46 330i
Quote:
Originally Posted by BMWCaptain View Post
What did it cost?
The rebuild was $1400 for the full rebuild kit and labor but then on top of that any special parts that were broken were added costs. For me it came out to $2600 because I needed a torque convertor which was $400 for a new one and a couple other parts. It really hurt having to pay it outta nowhere but now it drives great and I have a two year warranty on it. I hope that helps a bit.
jryeje is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2017, 09:58 AM   #83
rsyed07
Registered User
 
Join Date: May 2014
Location: Central FL
Posts: 1,050
My Ride: E92 335is, E46 330i
Thread revival.

So from reading all this first try to reflash the TCM, if that does not work buy a used one that has similar numbers and then get it programmed at an Indy? My E46 is having the same issue as many on here. Car slips when taking off until a loud thump then its stuck in 4th gear limp mode with red cog of death sign.
__________________
rsyed07 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2017, 12:07 AM   #84
Ki30
Registered User
 
Join Date: Jul 2016
Location: LI, NY
Posts: 10
My Ride: 00' E46 328i
Same kind of issue

Hey I'm having an issue with the AT.
Started out of no where which leaves me to believe its a technical issue related to some kind of malfunction of computer or something.
Was driving the car for like 15-20 minutes perfectly normal and then out of the blue it started shifting abnormal, revving high before changing gear or not wanting to change at all. Then as the car got to operating temp the transmission light popped on and went into "safe mode" stays in 3rd gear. I can turn the car off for like 5 minutes and it flicks off the light and will shift fine again for another 10 or so minutes before doing it all over again.
What could cause that?
I say it's not the gears themselves went bad cuz the trans has shifted smooth as butter before this issue just happened out of no where when I started it and drove it the other day.
Ki30 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2017, 12:38 AM   #85
Infamousredrum
Registered User
 
Join Date: Mar 2017
Location: Kent wa
Posts: 48
My Ride: Murdered out 330
...

Just an idea but what about the tranny temp since when cold still its fine... Have you look at the tranny thermostat under the expansion tank maybe its broken perhaps? Im no expert but just a idea
Infamousredrum is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2017, 01:20 PM   #86
Ki30
Registered User
 
Join Date: Jul 2016
Location: LI, NY
Posts: 10
My Ride: 00' E46 328i
I doubt its that, I just recently had my whole coolant system done...an update to the situation is the problem seems to be getting worst. Not leaking anything, but after I drive for a short time I smell a burning smell. And now when I go in reverse or forward the hard will rev up before engaging the gear, sometimes will even buck into gear. And when it starts going itll rev out high to about 4000rpm before even changing gear. Then stay at about 3500rpm and change again rapidly to about 4th gear and it doesn't seem to be giving me as much power as I used to have, hardly any throttle response. I just had the car full tune up all new coils and plugs no misfires or check engine light on...which is odd, clearly something is wrong but the check engine light hasn't come on at all, even when the trans light comes on.
This has me stumped, I'm gonna take it off the road for now till I get some extra money, cuz I have a feeling the transmission could be done for
Ki30 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2017, 05:07 PM   #87
delgadilloalex
Registered User
 
Join Date: Oct 2016
Location: Corona Ca
Posts: 107
My Ride: 2001 325Ci
Quote:
Originally Posted by Ki30 View Post
I doubt its that, I just recently had my whole coolant system done...an update to the situation is the problem seems to be getting worst. Not leaking anything, but after I drive for a short time I smell a burning smell. And now when I go in reverse or forward the hard will rev up before engaging the gear, sometimes will even buck into gear. And when it starts going itll rev out high to about 4000rpm before even changing gear. Then stay at about 3500rpm and change again rapidly to about 4th gear and it doesn't seem to be giving me as much power as I used to have, hardly any throttle response. I just had the car full tune up all new coils and plugs no misfires or check engine light on...which is odd, clearly something is wrong but the check engine light hasn't come on at all, even when the trans light comes on.
This has me stumped, I'm gonna take it off the road for now till I get some extra money, cuz I have a feeling the transmission could be done for
I had similar issues.
I had a clogged trans cooler. Burnt the fluid. Once it's burnt you have to change it.
Have you ever changed you're atf and filter?

Sent from my SM-N900T using E46Fanatics mobile app
delgadilloalex is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2017, 06:52 AM   #88
Ki30
Registered User
 
Join Date: Jul 2016
Location: LI, NY
Posts: 10
My Ride: 00' E46 328i
I've topped the ATF here and there when it needed it but I've never drained and changed it completely.... I didn't even know there was a filter for that...so the answer is no lol, how would I do that? Its a 2000 328i.
What ATF fluid do you recommend?
Ki30 is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2017, 07:10 AM   #89
Eurobahn BMW
Eurobahn BMW
 
Eurobahn BMW's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Greensboro, NC
Posts: 4,882
My Ride: BMW Greensboro
Majority of the time low voltage will cause these faults. Once replacing your battery, reseting the adaptions on your vehicle will resolve this issue. for more info http://www.eurobahnm.com/
__________________
Eurobahn BMW MINI Mercedes Benz Audi of Greensboro is your local independent BMW Greensboro We offer BMW service at the dealer-level Service & expertise at a fraction of the cost at our BMW Greensboro dealership.
Eurobahn BMW is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2017, 08:06 AM   #90
Ki30
Registered User
 
Join Date: Jul 2016
Location: LI, NY
Posts: 10
My Ride: 00' E46 328i
My battery is a year old, would it go that quickly?
Is it possible this issue is caused from using the wrong ATF fluid?
I recently topped the ATF off, about a week or two before it started happening.
I read that its slipping because the transmission temp is getting hot which is why I smell burning.
Ki30 is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2017, 09:11 AM   #91
Ki30
Registered User
 
Join Date: Jul 2016
Location: LI, NY
Posts: 10
My Ride: 00' E46 328i
Battery voltage is 12.5 when not running and 14.3 when running ATF fluid I used was valvoline multi vehicle import ATF shows on the bottle its for BMWs...the ATF level is fine so is the engine oil and coolant. It has to be something with the transmission itself, I started it up one day and it just happened it wasn't gradual at all, out of the blue. This has me stumped... I don't wanna sell her if its an easy fix please help!

It feels like a slipping clutch. I put it in reverse, hit the gas and it doesnt move for like a second or two then grips gear and goes. Same with forward. I've had issues with it not going on reverse at all and after waiting a little bit starting it up again it'll engage. Just for some more info about the car.

Last edited by Ki30; 03-08-2017 at 09:14 AM.
Ki30 is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2017, 06:20 PM   #92
pat13524
Registered User
 
Join Date: Apr 2017
Location: Canada
Posts: 1
My Ride: 2005 325i
I have same problem as many on here (pretty much everything Angel said):
- Feels like its starting in 3rd and has no power/abnormal shifting (when in limp mode)
- Death clog randomly comes on after about 10-20min of driving
- OBD scanner prints out
+ P0174 - System Too Lean (Bank 2)
+ P0171 - System Too Lean (Bank 1)
+ P0700 - Transmission Control System Malfunction
+ P0734 - Gear 4 Incorrect Ratio
- After resetting the codes, immediately car shifts normally and has no problems

- Trans fluids are topped up
- No other dash lights are on (sometimes check engine comes on with the gear but not always_
pat13524 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
egs, limp, tcm, trans, transmission

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 05:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2016 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use