E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 05-04-2015, 07:09 PM   #1
jessesyoung
Registered User
 
Join Date: May 2015
Location: Utica, ny
Posts: 1
My Ride: 99 328i e46
No speedo, mpg gauge. Which sensor?

Finished a cooling system overhaul and immediately after lost speedo,mpg, and odometer. My abs light is on but that has been on for a while. Did I forget to plug something in? My assumption is that my rear sensor is bad, maybe even just dirty. But I don't know which sensor is for the speedo, as some forums say left and others say right side. I know my car has 1 sensor on my U.S. driver side that goes from the junction box to the wheel. And two sensors from the junction box on the passenger side. Any help out there?
jessesyoung is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 05-05-2015, 01:56 AM   #2
Loaded325i
Registered User
 
Join Date: Aug 2011
Location: oregon
Posts: 490
My Ride: bmw 325i
The side with the two sensors one is for the brake the other is a wheel speed sensor. I'm not sure what tools you have at your disposal but you can either unplug the sensors at the harness connection at the wheel well. Or you can goto the abs module and unplug that...find the appropriate pin for the wheel speed sensor and use a multimeter to test the speed sensor. You'll need someone to spin the wheel for you obviously. I'm pretty sure the speed sensors generate a sine wave (AC) so make sure u set your meter accordingly. Make sure you don't spread the female connections inside as you can cause harness issues after your done. You need to just rest the probe on top of the pin.
It would be a lot better to use a scope to see the wave because multimeters cannot see frequencies very fast and will only give you an avg.
__________________
A mechanical hobbyist and car enthusiast
1971 Datsun 240z Devil Z red
1999 740il Titanium Silver
2004 BMW 325i CW,PP and Sports Package
1996 toyota avalon-263,000-Sold
2003 Lexus Is300-Sold
2000 Acura TL-Sold
2000 Accord 5 speed-Sold

Last edited by Loaded325i; 05-05-2015 at 01:58 AM.
Loaded325i is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
abs, odometer, sensor, speedometer

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 02:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2016 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use