No power accelerating, rough start - E46Fanatics E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 03-08-2016, 06:33 PM   #1
TxBimmer3
Registered User
 
Join Date: Mar 2016
Location: Austin, Texas
Posts: 1
My Ride: 2000 323i
No power accelerating, rough start

I need help! I've got a 2000 323i e46 automatic and it has been a pain. My symptoms are:

1- if it hasn't been started in several hours, it idles rough, pops or tings, and dies. It does this until you hear the fan prime stop.
2- if I stop at a stoplight for a few minutes, it has very little power at first, then powers through it.
3- I have 1188 and 1189 codes on CEL.

What I've done so far, replaced the throttle body, taken all intake boots off to inspect (no breaks). Took out the idle control valve and cleaned it. Cleaned the MAF. Replaced spark plugs. Added injector cleaners..

After I took boots off and cleaned ICV, it still sputtered a bit, drove neighborhood fine, but when trying to get on the freeway and accelerate, it cut off power at about 50 and 3k rpm, wouldn't go any faster and my transmission warning light came on. I've heard that can be triggered by sensor problems. If I shut it off a few minutes, that light goes away and I'm back to my normal problems. Feels like a fuel or air problem. I'm thinking fuel pump or filter, catalytic converter, o2 sensors.. idk. Anyone with this same problem that successfully fixed it. Please help!
TxBimmer3 is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2016, 08:53 AM   #2
markusmarkus
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Location: USA
Posts: 6,839
My Ride: 2001 330Ci
Your fuel pump is on its last legs!!!! Buy a Siemens/VDO pump. Don't buy a crappy aftermarket pump. The cheapest place to buy the pump is bmaparts. Also, you need to replace the tank seal and the fuel filter. Don't throw parts at the problem!
markusmarkus is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
fuel, idle issues, maf sensor, tranmission light, vacuum leak

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON



All times are GMT -5. The time now is 11:07 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - VerticalScope Inc. All rights reserved.