330d - no communication with ECU - E46Fanatics E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 05-03-2016, 10:02 AM   #1
s3bo
Registered User
 
Join Date: May 2016
Location: Poland
Posts: 1
My Ride: e46 330d 2002
330d - no communication with ECU

Hello all,
First I apologize for my English, but i hope you will understand what my problems are. I own e46 330d touring (years 2002) and i have problems with communication.
I used INPA and DIS to diagnostic my car, everything was ok but six mounth ago I lost communication with all modules. First I thought that my OBD cable was broken, so I bought new one and I reinstall INPA and DIS but I still couldn’t conect to any modules in my car. I checked my OBD cable and my PC in other e46 and it was working ok, so I understand something is wrong with my car.
I was looking any information in all bmw forums and I found something about steering angle sensor. So I disconnected this sensor and WOW! Communication came back but not for all modules. I still can’t communicate with ECU, the rest of modules working fine.
In next step, I checked voltage on pin 7 and 8 in OBD port and:

1. Key in position 1 (with steering angle sensor connected) – no communication with all modules
PIN 7 – 0,4V
PIN 8 – 0,65V

2. Key in position 1 (without steering angle sensor connected) – no communication with ECU, rest of modules working fine
PIN 7 – 0,4V
PIN 8 – 9V (should be 12V, so still something is wrong).

Now, I can communicate with all modules by PIN 8 like ABS, EWS, Instrument cluster etc., but can’t comunicate with ECU by PIN 7. I have only one diagnostic port – OBD2. The car works well, no problem with start and driving, no lights on dash board, power and acceleration ok. Only steering angle sensor, front load sensor and third stop light are not working.
What did I try?
I disconnected Instrument Cluster, Radio, AC, LWS, ABS, Xenon but still nothing.
Anyone can help me ? What should I do next? What should I check yet?
Thanks for any help and once again I’m sorry for my English.
S3bo
s3bo is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
330d, ecu, problem

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON



All times are GMT -5. The time now is 12:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - VerticalScope Inc. All rights reserved.