E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > DIY: Do It Yourself

DIY: Do It Yourself
Post here to share or improve your wrench turning skills! All BMW E46 DIY tips, tales, and projects discussed inside. Learn to work on your car and know the right BMW parts you will need!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 02-13-2006, 06:06 PM   #1
ps82k
Registered User
 
Join Date: Sep 2003
Location: new jersey
Posts: 27
My Ride: 2001 325i w s/p
Jumpy idle at stop

i have 2001 325i.
recently, the rpm goes up and down at idle when i stop.
it seems to go away when heater or AC's on....
maybe it idles too low?
about 2 years ago, dealer replaced the cam censor because my car kept stalling on middle of streets. can this be the problem?
now i could hear some kind of air blowing noise from engine. i had K&N filter, and sometimes i put too much oil after cleaning the filter. maybe i need to clean intake....
i started having idle problem when i started my car in cold weather and servince engine soon light comes on. it goes away when weather gets warmer....could this cause the problem?
i called BMW and asked them if there was any recall on coils. they said my car is not on the list....should i replace them anyway?
I know i am being very annoying....sorry but i really want to solve these problems and drive my baby without any concerns..
PLEASE SOMEBODY HELP ME!!!!!!!!!!
ps82k is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 02-13-2006, 08:05 PM   #2
DTU
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Minnesota
Posts: 157
My Ride: 2000 323I
Check your MAF sensor

I have read that a lot of people with CAI have this problem after a while.
I believe the oil in the filters kinda clog up the MAF sensor after some time.
I would first see if that is the problem since it a an easy fix.

Good luck
DTU is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2006, 11:00 PM   #3
silverbmw330
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: .
Posts: 142
My Ride: .
this is a shot in the dark but you car's fuel injectors might be somewhat clogged. you can get some fuel injector cleaner to see if it helps.
silverbmw330 is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2006, 09:32 AM   #4
Mike Benvo
Past Site Sponsor
 
Join Date: Sep 2003
Location: Los Angeles
Posts: 2,710
My Ride: Dinan E60 ///M5
Send a message via AIM to Mike Benvo
Could be your ICV, your injectors, spark plugs, vanos unit, or coils.


(2000th post???! YES!)
Mike Benvo is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2006, 09:40 AM   #5
MidnightBeemer
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: New Jersey
Posts: 19
My Ride: BMW 328i
Hey,

I am having the same exact problem with my car. i have a 2000 328i. In cold weather when I first start it...it will be fine for a min or so the the RPMs start to drop and come back. I have no idea why this problem occurs. It doesn't bother me too much but wish it didnt happen. I don't get any check engine light. I already went through the part where my cam shaft had to be replaced because my car would stall when driving
MidnightBeemer is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2006, 09:41 AM   #6
MidnightBeemer
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: New Jersey
Posts: 19
My Ride: BMW 328i
Hey,

I am having the same exact problem with my car. i have a 2000 328i. In cold weather when I first start it...it will be fine for a min or so the the RPMs start to drop and come back. I have no idea why this problem occurs. It doesn't bother me too much but wish it didnt happen. I don't get any check engine light. I already went through the part where my cam shaft had to be replaced because my car would stall when driving
MidnightBeemer is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2006, 09:42 AM   #7
MidnightBeemer
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: New Jersey
Posts: 19
My Ride: BMW 328i
Also, can you tell me what a MAF sensor is and how I would go about cleaning it. I'll take that step to see if it resolves my issue
MidnightBeemer is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2006, 09:56 AM   #8
ps82k
Registered User
 
Join Date: Sep 2003
Location: new jersey
Posts: 27
My Ride: 2001 325i w s/p
thank you very much!!!! i will try this today!!!!!!
ps82k is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2006, 02:17 PM   #9
02SilverM3
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Location: Richmond, Virginia
Posts: 143
My Ride: 02 m3 and 05 x3
Please do some research on the M3 forum. The problem is common and easy to solve. Bet each of you have a CAI system. The air needs to be cleaned or straightened. Fetch your old air box and remove the plastic grid and install it between MAS and air filter. Clean MAS with CRC electrical contact cleaner. Get some software to get the most out of your system. Ref. www.madrussian.com
02SilverM3 is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2006, 07:04 PM   #10
ps82k
Registered User
 
Join Date: Sep 2003
Location: new jersey
Posts: 27
My Ride: 2001 325i w s/p
upgrade software? do i have to go back to dealer to get it done?
how much will they charge? what kind of difference does it make?
can i clean air system by spraying some cleaner from autozone?

thank you for your help!
ps82k is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2006, 07:17 PM   #11
UnBreakable
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Location: NY
Posts: 444
My Ride: OB E46 328i
Do a this problem has been discussed before...
heres the link anyways..
http://forum.e46fanatics.com/showthr...t=stalls+start
UnBreakable is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2006, 12:37 PM   #12
ps82k
Registered User
 
Join Date: Sep 2003
Location: new jersey
Posts: 27
My Ride: 2001 325i w s/p
I cleaned MAF sensor last night, and the rpm stopped jumping.
However, the car still shakes little when i put the gear to D. it completly, idles smoothly when the gear is in P. can it be a tranny problem or should i bring it to dealer(they said they charge 150bux to look at my car.) can 2001 325i have a COIL problem?
How can i fix this problem?

Thanks

ps82k is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 05:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use