E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Driveline, Engine & DME Tuning

Driveline, Engine & DME Tuning
Talk about driveline improvements, NA tuning and DME tuning your E46 BMW here. This includes diffs, intakes, exhausts, chips, software and OBD tuning.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 04-21-2009, 11:36 PM   #1
StahlBlau3
Registered User
 
Join Date: Jun 2008
Location: Great Lakes, IL/ PNW
Posts: 310
My Ride: '99 328i, '88 528e
Car won't start? Please help

Hey guys I have a '99 328i 110k miles, battery has plenty of juice, alternator won't even click, no cel, lights light up like normal, key buttons operate everything perfectly except for starting the car. I even checked my spare key to see if it was the transponder...nope. I also checked the fuses for the DME but they were fine, in fact not one fuse was bad. Does this sound like either:
1. EWS
2. Oil Level Sensor
3. Some type of relay
4. Some type of EWS ring on the key hole for ignition


Please help if you can.


,
Frustrated in Florida
__________________
StahlBlau3 is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 04-21-2009, 11:38 PM   #2
BMWhoa
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Location: On my Drivers Seat!!!
Posts: 203
My Ride: Bimmer
Send a message via Yahoo to BMWhoa Send a message via Skype™ to BMWhoa
starter ?
BMWhoa is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2009, 11:42 PM   #3
StahlBlau3
Registered User
 
Join Date: Jun 2008
Location: Great Lakes, IL/ PNW
Posts: 310
My Ride: '99 328i, '88 528e
I really dont see how it could be, every time I start the car it fires right up, as soon as I turn the key over. If it is the starter, it showed NO signs of going out. I thought about that earlier but really do not see that as a logical solution to my problem. Just forgot to mention it.
__________________
StahlBlau3 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2009, 11:46 PM   #4
BMWhoa
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Location: On my Drivers Seat!!!
Posts: 203
My Ride: Bimmer
Send a message via Yahoo to BMWhoa Send a message via Skype™ to BMWhoa
k, cant think of any thing else but, Good luck with your problem hope its not too hard to figure out.
BMWhoa is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2009, 11:54 PM   #5
StahlBlau3
Registered User
 
Join Date: Jun 2008
Location: Great Lakes, IL/ PNW
Posts: 310
My Ride: '99 328i, '88 528e
Quote:
Originally Posted by BMWhoa View Post
k, cant think of any thing else but, Good luck with your problem hope its not too hard to figure out.
I appreciate it.
__________________
StahlBlau3 is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2009, 10:10 AM   #6
dmcalister
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Location: hampton
Posts: 450
My Ride: 2003 M3 SMG
depending on how far u want to take it, pull out the alternator / starter and have them tested (for free) @ autozone. more then likley it looks like its pointing towards a starter issue with what your saying, do you hear the grinding of the starter? or you get no cranking at all? have you put a meter up to the battery to check your voltage?
__________________
dmcalister is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2009, 07:24 PM   #7
StahlBlau3
Registered User
 
Join Date: Jun 2008
Location: Great Lakes, IL/ PNW
Posts: 310
My Ride: '99 328i, '88 528e
Quote:
Originally Posted by dmcalister View Post
depending on how far u want to take it, pull out the alternator / starter and have them tested (for free) @ autozone. more then likley it looks like its pointing towards a starter issue with what your saying, do you hear the grinding of the starter? or you get no cranking at all? have you put a meter up to the battery to check your voltage?

No cranking at all, and I am an electrician so I sure did. But anyways, I took it to a local BMW shop and it was the piece of rubber on the back of the clutch pedal that broke off not allowing the sensor to realize that the clutch is depressed. So it cost me $103 to get a dab of epoxy . lol. Just glad its fixed.
__________________
StahlBlau3 is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2009, 07:34 PM   #8
BMWhoa
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Location: On my Drivers Seat!!!
Posts: 203
My Ride: Bimmer
Send a message via Yahoo to BMWhoa Send a message via Skype™ to BMWhoa
Damn that sucks $103, But im glad it was nothing major!!!
BMWhoa is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2009, 11:49 PM   #9
dmcalister
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Location: hampton
Posts: 450
My Ride: 2003 M3 SMG
glad to hear it was resolved with out any major repairs!
__________________
dmcalister is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2010, 04:14 PM   #10
jblack03zhp
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Location: Huntersville/Concord/Charlotte, NC
Posts: 314
My Ride: 330i zhp
Quote:
Originally Posted by StahlBlau3 View Post
No cranking at all, and I am an electrician so I sure did. But anyways, I took it to a local BMW shop and it was the piece of rubber on the back of the clutch pedal that broke off not allowing the sensor to realize that the clutch is depressed. So it cost me $103 to get a dab of epoxy . lol. Just glad its fixed.
Hey man Im having the same problem with my vehicle not wanting to start. All electronics work fine but nothing occurs when I attempt to crank.

I was wondering if you would take a picture of it for me if you dont mind. Hopefully thats all thats wrong and not the starter or EWS as I have read in other threads.
__________________
UUC Stage II Aluminum Flywheel/Perfomance Organic__UUC Evo 3 SSK & DSSR__UUC Underdrive Pulleys__Magnaflow__H&R Sport Cupkit__TMS Rear Camber Arms
__And tooo much other stuff

Quote:
Originally Posted by Penguin Koolaid View Post
The difference being men don't make excuses to rationalize why it's okay. We do as we please. No fucks will be given. You ma'am, give a fuck.
jblack03zhp is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Censor is OFF





All times are GMT -5. The time now is 04:30 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use