E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > DIY: Do It Yourself

DIY: Do It Yourself
Post here to share or improve your wrench turning skills! All BMW E46 DIY tips, tales, and projects discussed inside. Learn to work on your car and know the right BMW parts you will need!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rating: Thread Rating: 13 votes, 4.46 average. Display Modes
Old 08-01-2012, 06:50 PM   #301
zander271
Registered User
 
Join Date: Mar 2010
Location: Seattle, WA
Posts: 1,367
My Ride: 6spd ZHP/5sp XI
Quote:
Originally Posted by J1Productions View Post
Actually the electric fan was running fine with the auxiliary fan still in. Idk about your cars but there too completely different plug ins on mine. I got the auxiliary fan out now only was driven very briefly with it in till I could get a torx 50 head....
also I wasn't blaming anyone for the problem on my car.
I am hoping its an electrical malfunction and the tranny is in limp mode? If not then its simply on its way out.
I DIYed this just fine. I'm still learning and like to do my own work. I also don't have money to be pissing away at crooked mechanics. So cut me some slack!
I have got to see this; post some pics. Would be good for other members that may have this double plug!
zander271 is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2012, 07:12 PM   #302
J1Productions
Registered User
 
Join Date: Apr 2012
Location: Portland
Posts: 71
My Ride: 2000 323i
What do you mean double plug? The plug in that goes into auxiliary fan plugs into the electric fan..so the auxiliary fan was not running was just there is What I meant.

Sent from my SCH-I500 using Bimmer App
J1Productions is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2012, 04:04 PM   #303
lakk25
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Location: Lafayette
Posts: 5
My Ride: 2005 325i
I just want to say I did this DIY and it's amazing how quiet the car is now! worth every penny!
lakk25 is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2012, 08:41 AM   #304
DRICHFL
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tallahassee, FLorida
Posts: 22
My Ride: 330ci
So I'm trying to figure out how to remove the front bumper. Looking at the Bentley manual it illustrate removing a total of 6 screws. 4 of the screws are located on each end of the bumper underneath, 2 screws on left and 2 screws on right side corner. The other 2 screws located underneath the bumper front center symetry. The manual also suggest removing fog lamps and grill next to the fog lights. Is there a video on this bumper removal. I don't see any thing in the manual about any clips that has to be remove that tends to break.

Thanks in advance for any help with this bumper removal.
DRICHFL is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2012, 10:09 AM   #305
Sansho
OEM ///Member
 
Sansho's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: CT
Posts: 1,814
My Ride: 2001 325i
Look at this as another view for 10/01 build and later, and this for up to 9/01.
__________________
.
Sansho is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2012, 02:25 PM   #306
DRICHFL
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tallahassee, FLorida
Posts: 22
My Ride: 330ci
Thanks a million Sansho!
DRICHFL is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2012, 07:29 PM   #307
DRICHFL
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tallahassee, FLorida
Posts: 22
My Ride: 330ci
This is some of the damage done by the fan blade. My Transmission Oil Cooler got destroyed. It is difficult to get the transmission's quick connect to disengage from the oil cooler. After struggling with the transmission hose with no success to get it lose, I was wondering if cutting the transmission's hose behind the quick disconnect would cause a problem. If I install the cut transmission hose onto the new oil cooler with a clamp, will it hold or will it have to much pressure and cause a major leak.

Thanks for any suggestion in advance.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	bmw 1.jpg
Views:	96
Size:	5.3 KB
ID:	467120   Click image for larger version

Name:	IMG_20120831_165135.jpg
Views:	107
Size:	80.9 KB
ID:	467121   Click image for larger version

Name:	IMG_20120819_161904.jpg
Views:	91
Size:	102.5 KB
ID:	467122   Click image for larger version

Name:	IMG_20120819_163115.jpg
Views:	89
Size:	90.4 KB
ID:	467123  

Click image for larger version

Name:	IMG_20120819_171329.jpg
Views:	106
Size:	93.8 KB
ID:	467124   Click image for larger version

Name:	IMG_20120831_185222.jpg
Views:	101
Size:	167.9 KB
ID:	467125   Click image for larger version

Name:	IMG_20120507_175521.jpg
Views:	106
Size:	77.0 KB
ID:	467126  

Last edited by DRICHFL; 08-31-2012 at 07:33 PM.
DRICHFL is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2012, 12:03 PM   #308
DRICHFL
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tallahassee, FLorida
Posts: 22
My Ride: 330ci
Bump???
DRICHFL is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2012, 03:13 PM   #309
yo_marc
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: Massachusetts
Posts: 38
My Ride: 05 325xi
Bumping this.

Hows everyones trannys holding up?

I had a fan clutch on order, but it's been delayed. My Xi's is toast - just freewheels. Currently running my Xi with just the electric pusher.

Considering just cancelling the fan clutch order and going with with the OEM electric puller swap.
yo_marc is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2012, 09:42 PM   #310
yodaddyguido
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Location: Cincy, OH
Posts: 87
My Ride: '01 330i
Quote:
Originally Posted by DRICHFL View Post
This is some of the damage done by the fan blade. My Transmission Oil Cooler got destroyed. It is difficult to get the transmission's quick connect to disengage from the oil cooler. After struggling with the transmission hose with no success to get it lose, I was wondering if cutting the transmission's hose behind the quick disconnect would cause a problem. If I install the cut transmission hose onto the new oil cooler with a clamp, will it hold or will it have to much pressure and cause a major leak.

Thanks for any suggestion in advance.
might sound crazy, but spray some wd-40 in and around that quick disconnect. i fought with my ps cooler lines when doing this repair awhile back, and after at least an hour of cussing at the car, walking away for the night after spraying wd-40 on the connection made for a 30 second disconnect the next day. if you must cut, i'd recommend buying a new line, just a little bit more piece of mind down the road. how did your hood fare during the fan explosion? i had at least one blade try and make it through my hood lol. left a nasty gash in the insulation on the underside of the hood as well as taking out most of the hoses, the radiator, and a power steering line. i also support the mech-> electric fan swap. good luck man.
__________________
'01 330i Sport - TiAg
yodaddyguido is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 07:19 PM   #311
slowroller88
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Location: houston, tx
Posts: 3
My Ride: 330I
Send a message via Yahoo to slowroller88
First time poster here.. I'm planning to do this swap ASAP, as my mech. fan is almost at 110k miles on my 02' 330I. I've read through the post and can't see a reason not to. On the note about the tranny getting too hot after the conversion, I live on Houston and it gets hot down here.. really hot... Has anyone removed their transmission t-stat? I know we used to leave the engine t-stat out of Big-blocks back in the day to improve water flow, as our winters here last about 3 weeks and it aided greatly in cooling. Would this same principle work on the tranny as well? Becasuse of the location of the tranny t-stat it also seems it would vastly reduce the restriction on water flow it causes in the bottom of the expansion tank.
slowroller88 is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 09:21 AM   #312
EDWAGON
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Location: NY
Posts: 286
My Ride: 2004 325xiT
Hey guys I wanted to have feedback from people who have done the mech fan delete , any issues with auto transmission and engine temp? I have 74 k and was thinking of doing this project instead replacing fan and clutch as I fear fan will explode on me as she ages.
__________________
EDWAGON is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 09:24 AM   #313
Solidjake
Zero. Oil. Leaks.
 
Solidjake's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: NYC
Posts: 22,293
My Ride: 2002 330i
No issues with my transmission at all after a year and a half and 15k miles. My coolant temp is a bit high but that's because of my thermostat. Don't debate, just do it!
Solidjake is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 10:31 AM   #314
EDWAGON
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Location: NY
Posts: 286
My Ride: 2004 325xiT
Thanks Solid, what's up with your thermo? Mine was replaced last year was getting stuck. Where in NYC are you? I'm in Long Island. Was originally from Queens
__________________
EDWAGON is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 02:44 PM   #315
Sansho
OEM ///Member
 
Sansho's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: CT
Posts: 1,814
My Ride: 2001 325i
Mine has been in around 1.5-2 years, no issues.
__________________
.
Sansho is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 02:48 PM   #316
Solidjake
Zero. Oil. Leaks.
 
Solidjake's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: NYC
Posts: 22,293
My Ride: 2002 330i
Quote:
Originally Posted by EDWAGON View Post
Thanks Solid, what's up with your thermo? Mine was replaced last year was getting stuck. Where in NYC are you? I'm in Long Island. Was originally from Queens
Eh, not too sure. My temps are just flucuating from 93-101 for some reason.

I'm near middle village in queens.
Solidjake is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2012, 06:51 PM   #317
EDWAGON
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Location: NY
Posts: 286
My Ride: 2004 325xiT
Another question comes to mind, during summer time with the A/C on stopped at light is the airconditioning just as cold ??? I was wondering since front fan is out if cooling is affected.
__________________
EDWAGON is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2012, 07:02 PM   #318
Sansho
OEM ///Member
 
Sansho's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: CT
Posts: 1,814
My Ride: 2001 325i
If so, not noticeable.
__________________
.
Sansho is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2012, 07:00 AM   #319
EDWAGON
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Location: NY
Posts: 286
My Ride: 2004 325xiT
Quote:
Originally Posted by Solidjake View Post
Eh, not too sure. My temps are just flucuating from 93-101 for some reason.

I'm near middle village in queens.
Was in Rego park couple days ago visiting family. I'm originally from woodside.
__________________
EDWAGON is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2012, 09:15 AM   #320
fire730
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: Louisiana
Posts: 102
My Ride: 01 325iT - 04 Burb
Quote:
Originally Posted by EDWAGON View Post
Another question comes to mind, during summer time with the A/C on stopped at light is the airconditioning just as cold ??? I was wondering since front fan is out if cooling is affected.
The 5spd cars rely on just 1 Efan so I'm sure you wouldn't notice a difference as far as the ac cooling.
__________________
01 325iT ZSP - Koni - Hotchkis
01 525iT - stock for now
04 Chevy Suburban - Modded - My Daily
08 Chevy Suburban - Modded - Wife's Daily
fire730 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 07:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use