E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Driveline, Engine & DME Tuning

Driveline, Engine & DME Tuning
Talk about driveline improvements, NA tuning and DME tuning your E46 BMW here. This includes diffs, intakes, exhausts, chips, software and OBD tuning.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 04-26-2010, 01:36 AM   #1
Rhino_e28
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bay Area
Posts: 8
My Ride: 2003 325it
5 speed swap wont start

I installed all 5spd swap into my e46 touring and it wont start. I wired up the clutch switch correctly. Still no go. Im thinking the EWS is whats keeping me car from starting but am not sure. I check wiring all night with the Bentley.

I also cant code for some reason. My e46 wont code with the bmw gt1. Also my peake wont connect. I traced all its wiring and it all checks out. Im thinking that this issue might of been around since before the swap.

Any ideas, Im losing my mind with this car.

Little side note: I can pop the clutch to start the car.

I heard there is a way to jump connecters on the transmission harness to make the car run with pout coding. I really just need the CEL off and ABS, DSC to work. I can live with the Gear light until i can get the coding problem fixed.
Rhino_e28 is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 04-26-2010, 06:27 AM   #2
tinkwithanr
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Springfield OH
Posts: 726
My Ride: '00 323i + '75 2002
pm neil or ivegotissues666, both of them have been through what your talking about (I'm pretty sure). Good luck getting it to work.
__________________
Tinker Engineering - 2014

Mica - 2000 BMW 323i - The one that started it all
Fiona - 1975 BMW 2002 - The Definition of Project Creep
Heidi - 1988 BMW M5 - The piece of BMW history
Silvia - 2013 Subaru WRX - Stock, for now
tinkwithanr is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2010, 07:01 AM   #3
ChasCan
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Location: Connecticut
Posts: 1,066
My Ride: 2001 330xi
I hear you when you said you wired up the clutch correctly. But, have you tried bypassing the switch completely by connecting the wires directly? Chas
ChasCan is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2010, 08:46 AM   #4
tinkwithanr
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Springfield OH
Posts: 726
My Ride: '00 323i + '75 2002
^^^ If he hasn't coded the car yet it won't be looking for the clutch switch, so that's probably not it. I think it has to do with the auto not being 'connected' electronically anymore.
__________________
Tinker Engineering - 2014

Mica - 2000 BMW 323i - The one that started it all
Fiona - 1975 BMW 2002 - The Definition of Project Creep
Heidi - 1988 BMW M5 - The piece of BMW history
Silvia - 2013 Subaru WRX - Stock, for now
tinkwithanr is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2010, 04:22 PM   #5
Rhino_e28
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bay Area
Posts: 8
My Ride: 2003 325it
BUMP. No one has PMed me back and I need this car running now!!!! Help Please. Thanks guys.

Cheers
Ryan
Rhino_e28 is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 09:34 AM   #6
Rhino_e28
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bay Area
Posts: 8
My Ride: 2003 325it
bump
Rhino_e28 is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 02:23 PM   #7
tinkwithanr
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Springfield OH
Posts: 726
My Ride: '00 323i + '75 2002
Have you wired the 12V source into the EWS in the Auto tranny's wiring harness yet?
__________________
Tinker Engineering - 2014

Mica - 2000 BMW 323i - The one that started it all
Fiona - 1975 BMW 2002 - The Definition of Project Creep
Heidi - 1988 BMW M5 - The piece of BMW history
Silvia - 2013 Subaru WRX - Stock, for now
tinkwithanr is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 06:03 PM   #8
bagrach
Registered User
 
Join Date: Mar 2010
Location: Monroe, CT
Posts: 19
My Ride: 2003 325Ci
I am going to guess that the fact that the auto tranny isnt giving any kind of signal, the ecu wont allow it to start. I'm new to BMW's but I know that any loss of signal from critical components and the car wont allow itself to start. Try taking it to the dealership and having them reprogram the ecu for 5 speed and start from there.
bagrach is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 08:21 PM   #9
Rhino_e28
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bay Area
Posts: 8
My Ride: 2003 325it
I have the bmw Software to code. But neither the computer nor the peake reader will actually read the car OBD. Its like the obd is dead. I check its wiring and it appear to me wired right.
Rhino_e28 is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 08:25 PM   #10
Rhino_e28
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bay Area
Posts: 8
My Ride: 2003 325it
Quote:
Originally Posted by tinkwithanr View Post
Have you wired the 12V source into the EWS in the Auto tranny's wiring harness yet?
The harness i removed??? I have not done that yet.....

Or are you talking about the EWS under the dash where the clutch switch wiring also goes?
Rhino_e28 is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 10:08 PM   #11
tinkwithanr
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Springfield OH
Posts: 726
My Ride: '00 323i + '75 2002
I'm not sure about the OBD not working, but in order to start the car before it is recoded (i.e. with the auto tranny no longer electrically connected, but without the manual coding) there is a jumper that must be made in the automatic transmission's harness. Look at post #3 on this thread. Follow his diagram and I think that should work.....

http://forum.e46fanatics.com/showthr...ht=swap+jumper

Let me know if this works....
__________________
Tinker Engineering - 2014

Mica - 2000 BMW 323i - The one that started it all
Fiona - 1975 BMW 2002 - The Definition of Project Creep
Heidi - 1988 BMW M5 - The piece of BMW history
Silvia - 2013 Subaru WRX - Stock, for now
tinkwithanr is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2010, 01:51 AM   #12
2filthy3
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: China.
Posts: 133
My Ride: e46 m3
I did an e34 auto to man conversion once, initially I just left the auto gear selector switch in place and in park, it worked ok, but there were no loom mods performed.
2filthy3 is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2010, 06:46 PM   #13
Lagjunky
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: southport
Posts: 18
My Ride: e30cabby,e46m3tourin
hi mate done this a few times is it turning over? if not the auto ews might need an extra live feed. (must be from the inhibitor switch in the auto shifter to tell it not to start unless its in park) this was pin 9 on the e36 that i did, hope it hasnt changed!
did the car run before?
have you only changed the gearbox/linkage?
good luck
Lagjunky is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2010, 07:59 PM   #14
Rhino_e28
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bay Area
Posts: 8
My Ride: 2003 325it
So no go. jumped pins 2 and 8 and got no start. Thats guys car was a m52. Just fyi.
Rhino_e28 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Censor is OFF





All times are GMT -5. The time now is 02:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use