E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 10-20-2010, 06:13 PM   #1
marzman
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: England
Posts: 16
My Ride: e46 328 Coupe
Temp gage low, and heater not working

Hi all,

Sorry to ask a question, but have searched for ages and cant find an answer...

Basically, i've got a 125k mile 323ci, which has a full service history.

However, i have 2 problems, which i suspect could be related.

1. My Temp gauge only intermittently goes to the vertical position, but the majority of the time remains int he cold section.

2. My heater in the car will not blow hot air. No matter how warm i set the temperature, i cannot get hot air out of the blower (and yes i've set it to the red dots etc). However, it does seem to feel slightly warmer when i have the AC on...!

There are no fault lights on the dashboard.

So, my assumption is that the Thermostat needs replacing... would i be correct in thinking this?
marzman is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 10-20-2010, 06:33 PM   #2
dmax
Registered User
 
dmax's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: NJ
Posts: 22,664
My Ride: '99 328i 1.04646 mu
Yes, absolutely correct. Therm stuck open...search for that and you'll find these symptoms.

I had that...didn't have an issue much with heat, but suppose that's an issue of how stuck open it is too, and mine prolly also happened in the spring/fall if I recall...so maybe wasn't noticing heat wasn't so hot.

HTH

Doug
__________________


dmax on the radio--answering all your car questions as best I can!
watsonnwatson.com every Wednesday at 9 p.m. NYC time. Call in! (661) 449-9340 Click "Watch and Chat"
Please 'friend' me!
https://www.facebook.com/DMaxstandup
dmax is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2010, 06:49 PM   #3
TitaniumCranium
/// Limitless
 
TitaniumCranium's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Seattle / Sequim
Posts: 3,151
My Ride: 2002 BMW 330Ci
Yes thermostat stuck open is the problem - agree with dmax. I also had this but was throwing a code that indicated exactly that. I also experienced my heat not getting as hot as it should, and mine was also intermittent. My system never overheated but it did stick open sporadically.

If you DIY this, and it is a very easy DIY, let the system come up to temperature while driving around and pay very close attention to the temp gauge. I did mine, swore that the hoses were firmly in place after the procedure only to find out that one of the clips didn't fully seat, which caused a minor overheating condition and some more time working on the car.

GL
__________________

/// MODS
/// Auto => 6-Spd Manual Conversion | Apex EC-7 | Koni/Ground Control Coilovers | Vorshlag Camber Plates | Meyle HD LCA | PowerFlex bushings | GruppeM CAI | Shark Injector | 6000k HID's and Fogs | BMW European MTechII | BMW Performance Shifter | ACS Mirrors and Rear Spoiler ///
TitaniumCranium is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2010, 07:17 PM   #4
marzman
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: England
Posts: 16
My Ride: e46 328 Coupe
Thanks men.

I'll have a look for a DIY and then get it sorted.

Cheers
Chris.
marzman is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2010, 08:22 PM   #5
Lusticles
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Annapolis
Posts: 2,804
My Ride: 325Ci
Yeah its the thermo. I get heat -- just not out of the middle vents. Top and bottom vents spew out heat, as do my defrosters. However if I turn on the middle vents, no heat.
__________________
number one Audi Fan
Lusticles is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 10:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use