E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Driveline, Engine & DME Tuning

Driveline, Engine & DME Tuning
Talk about driveline improvements, NA tuning and DME tuning your E46 BMW here. This includes diffs, intakes, exhausts, chips, software and OBD tuning.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 10-29-2011, 05:11 AM   #1
Dedney
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 49
My Ride: 325i
Engine running shakey

OK, so here
__________________
2001 325i
Dedney is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 10-29-2011, 05:33 AM   #2
Rob43
Hates Low RPM !
 
Rob43's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Richmond VA
Posts: 3,960
My Ride: 03 331Ci 5spd R1200R
Quote:
Originally Posted by Dedney View Post
OK, so here

OK, so here's what you want to do.
__________________



Rob #43 ITS/ITR/STU, BMW 325I, STU LAP RECORD
SUMMIT POINT WV 1:24:229 S.C.C.A.
(DynoDynamics https:vimeo.com/8486878 Dyno Video)
"Chance Favors The Prepared Mind"

Need Help With Your Nitrous Ambitions ?.....PM ME
Quote:
Originally Posted by RacerX View Post
Nitrous is a little trickier than boost, but it's not the spray that kills motors, it's STUPIDITY!!
Rob43 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2011, 05:42 AM   #3
Dedney
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 49
My Ride: 325i
Lol, not sure what happened..

OK, so here
__________________
2001 325i
Dedney is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2011, 05:42 AM   #4
Dedney
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 49
My Ride: 325i
Wtf!! I copy & paste & nothing else is showing up.
__________________
2001 325i
Dedney is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2011, 05:45 AM   #5
Dedney
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 49
My Ride: 325i
OK, so hereís the lowdown:

01 325i w/ about 140k miles on it. I bought it back in Feb of this year.
Back in probably May or June, I began running regular gas in it, trying to save that buck. I read several posts on the web where people said it shouldnít harm the vehicle. Last week, I finally got my first overtime check in over 6 months, so I decided to start putting premium in the tank.

That next day, I was driving it home & it began to shake & hesitate really bad & the check engine light came on. I went to Autozone & had them scan it. It came up w/ P1345: misfire on cylinder 2 w/ fuel cutoff.. So, I researched it & decided to start the cheapest & go from there. I put in a new plug. NGK 4 prong plugs were in it, so I went w/ another one of those. I still had the same issue, so I then swapped over the coils 1 & 2.. Still drove bad, so I went to Autozone to have them scan it agin.* This time, I got different codes, but it was for cylinders 5 & 6!!* WTF!!??* So, again, trying to start the cheapest, I went & got 2 more plugs.* I tried to drive it to work last night & it sounded like it didnít even want to shift!* Last night was the worst itís sounded yet..
*
So, now, I have 3 new plugs, Iíve put the coils back to 1 & 2ís respective cylinders & am wondering what to do next.* Iíve been researching testing the coils, & Iíll also be pulling those coils to check the boots.* But, seeing how this problem jumped from 2 to 5 to 6, Iím thinking it may be more of an issue than just the coils..
*
Anybody out there have any other suggestions?* I think I remember seeing something about the MAF or the CPS??
*
Thanks-
__________________
2001 325i
Dedney is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2011, 07:17 AM   #6
Rob43
Hates Low RPM !
 
Rob43's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Richmond VA
Posts: 3,960
My Ride: 03 331Ci 5spd R1200R
Trying to guess at this over the Web......well I'm going with fuel & not ignition.
I'd do two things: 1) BG 44K Fuel Injector Cleaner, this is widely used at most dealers, I personally swear by it. You can get it on Ebay for about $16-$17 a can, or at a BMW / Mercedes dealer for $24-$30. I'd get 3 cans on Ebay & run 2 cans through it in one tank full.

http://www.ebay.com/itm/BG-44K-POWER...item19c9b58609

2) New fuel filter.



Good luck.
__________________



Rob #43 ITS/ITR/STU, BMW 325I, STU LAP RECORD
SUMMIT POINT WV 1:24:229 S.C.C.A.
(DynoDynamics https:vimeo.com/8486878 Dyno Video)
"Chance Favors The Prepared Mind"

Need Help With Your Nitrous Ambitions ?.....PM ME
Quote:
Originally Posted by RacerX View Post
Nitrous is a little trickier than boost, but it's not the spray that kills motors, it's STUPIDITY!!
Rob43 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2011, 08:37 PM   #7
Dedney
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 49
My Ride: 325i
Thanks!! I'll probably order some. Just to let you know. This afternoon before I came to work, I thought I'd check the condition of the plug boots. They were all good. Some were kinda loose, & some would "pop" onto the plug. I started the car & it was idling horrible! Decided to drive it down the road. When I'd give it gas, it really bogged down bad & instead of accellerating, it was slowing down. Is there a way I can check/test the fuel filter, rather than just get a new one right away?
__________________
2001 325i
Dedney is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2011, 10:30 PM   #8
Rob43
Hates Low RPM !
 
Rob43's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Richmond VA
Posts: 3,960
My Ride: 03 331Ci 5spd R1200R
Quote:
Originally Posted by Dedney View Post
Thanks!! I'll probably order some. Just to let you know. This afternoon before I came to work, I thought I'd check the condition of the plug boots. They were all good. Some were kinda loose, & some would "pop" onto the plug. I started the car & it was idling horrible! Decided to drive it down the road. When I'd give it gas, it really bogged down bad & instead of accellerating, it was slowing down. Is there a way I can check/test the fuel filter, rather than just get a new one right away?

Not that I'm a where of.

$44.66 on sale at Turner Motorsports
http://www.turnermotorsport.com/p-39...el-filter.aspx



Good luck.
__________________



Rob #43 ITS/ITR/STU, BMW 325I, STU LAP RECORD
SUMMIT POINT WV 1:24:229 S.C.C.A.
(DynoDynamics https:vimeo.com/8486878 Dyno Video)
"Chance Favors The Prepared Mind"

Need Help With Your Nitrous Ambitions ?.....PM ME
Quote:
Originally Posted by RacerX View Post
Nitrous is a little trickier than boost, but it's not the spray that kills motors, it's STUPIDITY!!
Rob43 is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2011, 11:13 PM   #9
Dedney
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 49
My Ride: 325i
Fuel filter ordered. Hopefully I'll have it by Monday. Car is sitting on jackstands & Im forced to drive the mini van!!
__________________
2001 325i
Dedney is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2011, 11:50 AM   #10
aggieE46
Keep it clean
 
aggieE46's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Royse City
Posts: 8,047
My Ride: 03 Evo, 07 Passat
Send a message via AIM to aggieE46
They sell that BG 44k at the Nissan dealerships around here.
__________________
aggieE46 is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2011, 01:44 PM   #11
Dedney
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 49
My Ride: 325i
Alright, now I'm hoping this gets easier... Filter arrived yesterday. I followed some instructions on youtube & pulled the fuel filter fuse prior to starting up. I got everything back together (fuse included), and now it wont start.. Is there a way that I'm supposed to be priming this or something??
__________________
2001 325i
Dedney is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2011, 02:10 PM   #12
SL Blak Soldier
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Woodland Hills < SFV < LA < SoCal
Posts: 27,359
My Ride: 3 Pedal SG S54B32
Send a message via AIM to SL Blak Soldier
Quote:
Originally Posted by Dedney View Post
Alright, now I'm hoping this gets easier... Filter arrived yesterday. I followed some instructions on youtube & pulled the fuel filter fuse prior to starting up. I got everything back together (fuse included), and now it wont start.. Is there a way that I'm supposed to be priming this or something??
make sure you didn't get the input and outputs mixed up on the fuel filter. the motor won't start if they are backwards. also since you pulled the fuse, make sure you prime the system a couple of times. do this by just turning the ignition on until you hear the fuel pump go on and then wait til it goes off. do that 2-3 times to make sure the lines are fully primed.


my parents 330 is having the same issue. maybe i should try some of that fuel cleaner.
__________________

Last edited by SL Blak Soldier; 11-06-2011 at 02:12 PM.
SL Blak Soldier is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2011, 02:28 PM   #13
Dedney
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 49
My Ride: 325i
OK, thanks for the quick reply. I'll go check it out. I thought the way the hoses are lined up, that it would be kind of hard to put it back together wrong.
__________________
2001 325i
Dedney is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2011, 04:58 PM   #14
Dedney
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 49
My Ride: 325i
Well, I flipped it both ways. Neither worked. I put it back to its first setup. It sounded like it wanted to start, but then went back to just cranking... WTF!?! A simple task like changing the filter & now it won't start!!?? I even double checked the fuse.
__________________
2001 325i
Dedney is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2011, 01:45 PM   #15
LivesNearCostco
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Location: Silicon Valley
Posts: 768
My Ride: 2003 ZHP 6MT
When you turn ignition to "on" (2nd position" but don't try to start, do you hear your fuel pump making a faint whine under the right rear seat? With a new filter, could take several seconds of priming to re-pressurize the fuel rail. You could also look for the schraeder valve on the fuel rail, unscrew the plastic cap, cover with a rag and carefully press the valve center to see if you have fuel pressure. (Wear eye protection.)
__________________
Lowering my car's resale value one track day at a time...
LivesNearCostco is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2011, 02:56 PM   #16
Dedney
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 49
My Ride: 325i
Just woke up for tonights shift. I'm off all day tomorrow, so I'll try that. I've even considered putting the old filter back on just to see if the car would start. I did blow through the old (very difficult) and the new one (very easy, no restriction).
__________________
2001 325i
Dedney is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2011, 06:57 PM   #17
MasterC17
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Massachusetts
Posts: 585
My Ride: hates A/C & Sunroofs
Just put the key in position 2 for about 10 seconds, then off, then start. As for running 87 to save money, you're actually spending more because you will get worse gas mileage. Run the 91 and the car and your wallet will both be happier.
MasterC17 is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2011, 09:12 PM   #18
Dedney
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 49
My Ride: 325i
Thanks for the input, Master C. I've been doing that too. Somebody suggested that I try & jumpstart it. Anybody here second that idea? Hoping ome of my father-in-laws mechanics can come over on Thurs. to help diagnose.
__________________
2001 325i
Dedney is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2011, 04:01 PM   #19
Dedney
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 49
My Ride: 325i
Update:
Long story short, it was flooded. Finally got it started back up. Cleared the code & started it again. Missfire cyl #5. So, we swap 5 over to 3, clear the code & start it again. Missfire cyl #3... Coil has been ordered. Hoping it'll be here today or tomorrow.
__________________
2001 325i
Dedney is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2011, 05:10 PM   #20
Dedney
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 49
My Ride: 325i
Just in case anybody out there is following:

I replaced all plugs, fuel filter & 2 coils. It was running bad when I would take off from a red light, then kick in & drive great!! I could feel the difference. But, like I said, it still ran shitty when taking off. There was no check engine light for about a week.

Now, yesterday it came back on. I scanned it & now it gave me the P-0128, low coolant temp, thermostat... Something like that. WTF!?!? Why does this problem go from coils to the thermostat?? Could my computer be making the car run bad from when it first started running like this?

Thinking of clearing the code & seeing if the check engine light comes back on w/ same code...
__________________
2001 325i
Dedney is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Censor is OFF





All times are GMT -5. The time now is 11:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use