E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Driveline, Engine & DME Tuning

Driveline, Engine & DME Tuning
Talk about driveline improvements, NA tuning and DME tuning your E46 BMW here. This includes diffs, intakes, exhausts, chips, software and OBD tuning.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rating: Thread Rating: 4 votes, 2.00 average. Display Modes
Old 04-05-2012, 06:21 PM   #161
Iceman00
I screwed up and can't post
 
Join Date: Jul 2008
Location: FLA
Posts: 2,838
My Ride: E90 6MT
Waiting to see the updated dyno here.
Iceman00 is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2012, 08:48 PM   #162
Rob43
OEM ///Member
 
Rob43's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Richmond VA
Posts: 2,552
My Ride: 2003 BMW 331Ci, 5spd
Quote:
Originally Posted by xixixi View Post
I've had a few issues with my drive train as of late. Everything has been worked out. I'm again waiting for parts. I plan to dyno once the clutch is broke in. I will only be posting a dyno of a 55 shot. Expect numbers within 2 weeks. I'd be willing to gift 20 bucks to the person that comes closest to my HP! 10lb AL JB Flywheel otw, my old flywheel wasn't compatible with my new pressure plate/clutch setup.

PLEASE PLEASE, I really want the $20, if I'm the only guesser I'll WIN !

SO DON"T PARTICIPATE !!!


My guess: 248 WHP.


Rob
__________________



Rob #43 ITS/ITR/STU, BMW 325I, STU LAP RECORD
SUMMIT POINT WV 1:24:229 S.C.C.A.
(DynoDynamics http://www.vimeo.com/8486878 Dyno Video)
"Chance Favors The Prepared Mind" M54 CAMS 264/252 $849
Quote:
Originally Posted by RacerX View Post
Nitrous is a little trickier than boost, but it's not the spray that kills motors, it's STUPIDITY!!
Rob43 is online now   Reply With Quote
Old 04-05-2012, 09:02 PM   #163
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Quote:
Originally Posted by Rob43 View Post
PLEASE PLEASE, I really want the $20, if I'm the only guesser I'll WIN !

SO DON"T PARTICIPATE !!!


My guess: 248 WHP.


Rob
I hope your joking with 248! lol
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2012, 09:10 PM   #164
Rob43
OEM ///Member
 
Rob43's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Richmond VA
Posts: 2,552
My Ride: 2003 BMW 331Ci, 5spd
Quote:
Originally Posted by xixixi View Post
I hope your joking with 248! lol

Of course I want to see you make more WHP, but I'm going to guess that the the ZEX (if that's what you're still running) 55hp translates to about 40-45 WHP.

Besides, I don't remember what your last baseline WHP number was.


Rob
__________________



Rob #43 ITS/ITR/STU, BMW 325I, STU LAP RECORD
SUMMIT POINT WV 1:24:229 S.C.C.A.
(DynoDynamics http://www.vimeo.com/8486878 Dyno Video)
"Chance Favors The Prepared Mind" M54 CAMS 264/252 $849
Quote:
Originally Posted by RacerX View Post
Nitrous is a little trickier than boost, but it's not the spray that kills motors, it's STUPIDITY!!
Rob43 is online now   Reply With Quote
Old 04-06-2012, 01:43 AM   #165
Bmw_fever
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: Canada
Posts: 212
My Ride: 01' 325i ZSP ZCW
heck why not, I'll go with 262.
Bmw_fever is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2012, 07:15 PM   #166
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Quote:
Originally Posted by Bmw_fever View Post
heck why not, I'll go with 262.
Damn, that is a good guess. My guess is 266. I'm running much more than the 55, on the street.

Last edited by xixixi; 04-06-2012 at 07:18 PM.
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2012, 08:56 PM   #167
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Just got back from Seattle, installed the new maf. Car idles like a dream. Get on it on the hwy (still breaking in the clutch) once I hit 5k rpm the car starts to misfire, I let out. Give it a minute smash it again. Does the same thing breaks up at 5k. Get home pull the codes P0500 wheel speed sensor. I'm going to reflash the car once I get home from work tomorrow. Could I just need to reflash it? Why is the pos breaking up at 5k? Spedo is still not working and gas gauge is still floating around? EDIT: I wanted to add it has no misfire codes no knock codes nothing. Just P0500 and emissions crap that has been there for years. I'll back probe the wheel speed sensors, check all the voltages/resistances and get back to everyone tomorrow. In the mean time please chime in!

Last edited by xixixi; 04-16-2012 at 09:12 PM.
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2012, 09:19 PM   #168
Steven747
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Orange County, CA
Posts: 4,398
My Ride: 05 330ci
change out the speed sensor..

and i say 255 whp + or - 5 whp. since I'm not dead on i get pay paled 15 bucks
__________________
Steven747 is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2012, 09:32 PM   #169
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
forgot to add. The car revs to 7k np while sitting. Won't go past 5k while driving?
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2012, 09:35 PM   #170
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Quote:
Originally Posted by steven747 View Post
change out the speed sensor..

and i say 255 whp + or - 5 whp. since I'm not dead on i get pay paled 15 bucks
Speed sensor isn't confirmed bad yet, I need to get the voltage/resistance from the circuit the sensor could be good.
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2012, 10:17 PM   #171
Steven747
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Orange County, CA
Posts: 4,398
My Ride: 05 330ci
Quote:
Originally Posted by xixixi View Post
Speed sensor isn't confirmed bad yet, I need to get the voltage/resistance from the circuit the sensor could be good.
unplug your battery for 20 minuets

maybe that will help ..
__________________
Steven747 is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2012, 10:19 PM   #172
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Quote:
Originally Posted by steven747 View Post
unplug your battery for 20 minuets

maybe that will help ..
Ya, idk wtf ya getting at. Thanks though
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2012, 10:48 PM   #173
Steven747
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Orange County, CA
Posts: 4,398
My Ride: 05 330ci
Quote:
Originally Posted by xixixi View Post
Ya, idk wtf ya getting at. Thanks though
what does braking up at 5k mean? this isn't fuel system related is it? fuel pump?
__________________
Steven747 is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2012, 12:27 AM   #174
PEI330Ci
58mm of Bliss
 
PEI330Ci's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: PEI,Canada
Posts: 3,836
My Ride: 330i, 330Ci
Quote:
Originally Posted by xixixi View Post
Speed sensor isn't confirmed bad yet, I need to get the voltage/resistance from the circuit the sensor could be good.
Not certain if you've been told this before, but it's likely a rear wheel speed sensor issue. I can't remember which one it is, but the DME looks to one of them for OBD purposes. I had this feature programmed out of my race car....I removed the entire ABS system including the rear wheel speed sensors.
PEI330Ci is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2012, 04:33 AM   #175
e46dub
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: chicago
Posts: 187
My Ride: 2000 328i
i say 269
e46dub is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2012, 03:44 PM   #176
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Re flashed the car today. Still won't rev past 5500? I'm gonna go get some used wheel speed sensors tomorrow and see if it fixes the issues.
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2012, 03:52 PM   #177
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Quote:
Originally Posted by PEI330Ci View Post
Not certain if you've been told this before, but it's likely a rear wheel speed sensor issue. I can't remember which one it is, but the DME looks to one of them for OBD purposes. I had this feature programmed out of my race car....I removed the entire ABS system including the rear wheel speed sensors.
Your 100% right on that. I don't have my abs module plugged in, when I have it plugged in my brakes sometimes lock up. (scary) It has something to do with the rwd swap that I was too lazy to rewire the front sensors. It's very odd, I think it's the rear wheel speed sensor at this point. Thanks
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2012, 08:26 PM   #178
Blocked Out
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Location: Planet Earth
Posts: 5,475
My Ride: Imola 330i M-Sport
I say 267rwhp and 254wtq

I'll be waiting for my money

Nice build !
__________________
Original BMW Teile ///



====>>> E46 Coupe Airbags
IMG_1725
Blocked Out is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2012, 10:28 PM   #179
xixixi
Banned User
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Louis, MO
Posts: 3,008
My Ride: 01 330x-xi
Quote:
Originally Posted by Blocked Out View Post
I say 267rwhp and 254wtq

I'll be waiting for my money

Nice build !
Thanks, waiting you will be! Side note, has anyone used sprung rear mains? Has a spring to push the seal? I tried one out, anyone wanna comment on them?
xixixi is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2012, 12:15 AM   #180
be-doubleyou
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Location: Socal
Posts: 929
My Ride: 02 325ci
Quote:
Originally Posted by PEI330Ci View Post
Not certain if you've been told this before, but it's likely a rear wheel speed sensor issue. I can't remember which one it is, but the DME looks to one of them for OBD purposes. I had this feature programmed out of my race car....I removed the entire ABS system including the rear wheel speed sensors.
Drivers side rear wheel. Although usually when that sensor goes it will illuminate dec/abs/e-brake lights, kills the speedo, fluctuating gas gauge, and/or won't count miles for the odometer or trip odometer.

xixixi, Is your car counting miles?



Edit: Nice build OP. Looking forward to results.
__________________
Bill



Last edited by be-doubleyou; 04-18-2012 at 12:17 AM.
be-doubleyou is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Censor is OFF





All times are GMT -5. The time now is 11:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use