E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > ///M3 Forum

///M3 Forum
The BMW E46 ///M3 is the M version E46 and puts out an amazing 333 HP and 262 lb-ft of torque at stock specs! There are an amazing amount of modifications for both the coupe and convertible models so read up and get started modifying your cars today!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 08-17-2012, 10:19 PM   #1
Aioros_M_class
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Honduras
Posts: 71
My Ride: 04 M3
M3 e46 wont start

hello guys here is the thing when i was leaving to do some shores with my car when i was about to started it i heard a loud click in front of the engine, well since then i thought it might be the starter engine but it works very good, then i checked the fuses in the glovebox and the one in the engine bay but neither of this things that i checked seems to solves my problems, i dont know if the key is the problem because when the ignition is on the fuel pump works can you help me dealing with this problem
Aioros_M_class is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 08-17-2012, 10:25 PM   #2
llcoolj0n
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Westminster
Posts: 21
My Ride: M3
Only a click? try tapping the key a few then try to start it. See if that works!
llcoolj0n is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2012, 10:31 PM   #3
Aioros_M_class
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Honduras
Posts: 71
My Ride: 04 M3
Quote:
Originally Posted by llcoolj0n View Post
Only a click? try tapping the key a few then try to start it. See if that works!
already did and nothing
Aioros_M_class is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2012, 10:56 PM   #4
LSM3
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Location: Australia
Posts: 659
My Ride: E46 ///M3
Put your interior light on and turn the key again. If it dims, then its your battery - get a new one.
__________________
___________________________________________


2006 CS M3 | ESS Tune : CSL SMG tune : Eisenmann Race : Eibach : Tekarbon
LSM3 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2012, 11:00 PM   #5
Aioros_M_class
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Honduras
Posts: 71
My Ride: 04 M3
Quote:
Originally Posted by LSM3 View Post
Put your interior light on and turn the key again. If it dims, then its your battery - get a new one.
I already checked that the battery is brand new I bought it like a month ago and I also tested so the voltage is good, the fuel pump is also working, but when I put the key in the ignition position nothing happens the only thing I hear is the fuel pump working besides that nothing happens
Aioros_M_class is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2012, 10:57 AM   #6
MachRc
E46Fanatic
 
MachRc's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: City of Angels
Posts: 6,503
My Ride: 2003 Technik S1 M3
my problem was a clutch sensor when there was no click or sign of the starter. Ive also one time one the m3 had a bad BST cable.

But narrow it down until you have the starter to replace.
__________________

"And all of my limitations begin to fade away. In this place I have freedom It's here I wish to stay.
Thoughts become distant feelings, I'm going with the flow. I'll just sit still now and begin by letting go...
begin by letting go...."
MachRc is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2012, 04:15 PM   #7
Aioros_M_class
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Honduras
Posts: 71
My Ride: 04 M3
ok guys here is the following things that i have done:
Fuel pump working
Battery is new
Fuses checked and working
starter motor working


the only two things left to test ews and the clutch switch
Aioros_M_class is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2012, 10:36 PM   #8
$ilent ///M
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Location: So.Cal
Posts: 258
My Ride: 03.5 M3 smg lsb
How did you verify the starter motor is good.
$ilent ///M is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2012, 12:40 PM   #9
Aioros_M_class
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Honduras
Posts: 71
My Ride: 04 M3
well I took out the starter motor and tested it with the battery
Aioros_M_class is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2012, 09:36 PM   #10
MachRc
E46Fanatic
 
MachRc's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: City of Angels
Posts: 6,503
My Ride: 2003 Technik S1 M3
If its not the things you listed and the clutch switch was bypassed what else can it be? So strange. I never hear of the ews or immobilizer problems that meds these cars up.
__________________

"And all of my limitations begin to fade away. In this place I have freedom It's here I wish to stay.
Thoughts become distant feelings, I'm going with the flow. I'll just sit still now and begin by letting go...
begin by letting go...."
MachRc is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2012, 11:24 PM   #11
Aioros_M_class
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Honduras
Posts: 71
My Ride: 04 M3
and what if i have problems with my key how do i know if my keys are giving me the problem there is a way of testing it, the battery in the key only works for the remote or for the chip inside the key im running out of options here

Last edited by Aioros_M_class; 08-23-2012 at 11:26 PM.
Aioros_M_class is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2012, 11:36 PM   #12
$ilent ///M
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Location: So.Cal
Posts: 258
My Ride: 03.5 M3 smg lsb
is it a crank no start problem when you try to start do you here anything from the starter?
$ilent ///M is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2012, 11:47 PM   #13
Aioros_M_class
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Honduras
Posts: 71
My Ride: 04 M3
the starter doesn't even engage the only thing i can hear is the fuel pump working nothing else, i dont know if the key maybe the problem because i only have one key
Aioros_M_class is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2012, 11:56 PM   #14
$ilent ///M
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Location: So.Cal
Posts: 258
My Ride: 03.5 M3 smg lsb
did you check the fuses and relays behind the glove box
$ilent ///M is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2012, 12:00 AM   #15
Aioros_M_class
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Honduras
Posts: 71
My Ride: 04 M3
yeap all of that has been checked battery, bst, fuses, relays, fuel pump, fuses close to the ecu, starter motor
Aioros_M_class is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2012, 12:02 AM   #16
$ilent ///M
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Location: So.Cal
Posts: 258
My Ride: 03.5 M3 smg lsb
i heard a lot of the threads saying the ignition switch fails often
$ilent ///M is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2012, 12:08 AM   #17
Aioros_M_class
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Honduras
Posts: 71
My Ride: 04 M3
i dont think is the ignition switch because when i put the key in ignition i can hear the fuel pump working
Aioros_M_class is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2012, 09:34 AM   #18
$ilent ///M
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Location: So.Cal
Posts: 258
My Ride: 03.5 M3 smg lsb
have you tried checking signal/connections to the starter (voltage drop test)
$ilent ///M is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2012, 03:40 PM   #19
tmiked
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Texas
Posts: 14
My Ride: 04 M3
Its the starter.

They fail in one specific position. If you remove it, it will work.
tmiked is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2012, 05:12 PM   #20
MaddHatter00
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: TX
Posts: 78
My Ride: 04 M3
Mine did the same thing. It would start in the morning, I would drive it to temp then it wouldn't start again till it cooled off. I replaced the starter and has been perfect ever since. Get a new starter. And problem should be solved.
MaddHatter00 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
m3 e46 wont start starter

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 06:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use