E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rating: Thread Rating: 1 votes, 5.00 average. Display Modes
Old 09-16-2012, 03:10 AM   #1
lilbimmer
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: SC, 29708
Posts: 373
My Ride: 01 330ci Step
Send a message via Yahoo to lilbimmer Send a message via Skype™ to lilbimmer
Fault Code p1500

Causes my EML, DSC and handbrake lights to come on while driving. Car then goes into limp mode. A quick restart will clear the lights and the car will drive normally until they come back on 10 mins later. Although, when I took a short drive last night around 10.30p none of the lights came on and the car drove normally.

I did some research and some say it is the ICV stuck open (as per code). Others suggest cleaning/changing the MAF, but I also found the bmw equivalent DTC Code:17908 - Fuel Pump Relay Circuit Electrical Malfunction.

Where should I start looking before taking it into an indie shop? Please post links to DIY and/or pix - I would appreciate it. Thanks.
__________________
"sim simma, who gat di keys to mi bimma" - beenie man

lilbimmer is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 09-16-2012, 02:36 PM   #2
lilbimmer
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: SC, 29708
Posts: 373
My Ride: 01 330ci Step
Send a message via Yahoo to lilbimmer Send a message via Skype™ to lilbimmer
Bump! Any ideas?
__________________
"sim simma, who gat di keys to mi bimma" - beenie man

lilbimmer is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2012, 03:19 PM   #3
lilbimmer
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: SC, 29708
Posts: 373
My Ride: 01 330ci Step
Send a message via Yahoo to lilbimmer Send a message via Skype™ to lilbimmer
Did some research and found a few possible issues to the EML+DSC+BRAKE lights:

1. ICV
2. Throttle Body
3. Throttle Harness
4. Speed Sensor
5. ABS/ABS sensor

There were some other suggestions about the wheel sensor?? and I noticed, while driving today that my wheel was off-center. Again the p1500 code alluded to the ICV being stuck open. Any additional thoughts?
__________________
"sim simma, who gat di keys to mi bimma" - beenie man

lilbimmer is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2012, 05:49 PM   #4
Dippinwandy
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Location: SoCal- 310
Posts: 256
My Ride: 325i
My car was saying icv jammed open so i replaced it with a used one from a member here but nothing changed.
Dippinwandy is online now   Reply With Quote
Old 09-20-2012, 05:58 PM   #5
lilbimmer
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: SC, 29708
Posts: 373
My Ride: 01 330ci Step
Send a message via Yahoo to lilbimmer Send a message via Skype™ to lilbimmer
Yeah, I read posts that said they either changed the ICV or cleaned it, but the problem came back. So I am back to square one!
__________________
"sim simma, who gat di keys to mi bimma" - beenie man

lilbimmer is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2012, 06:04 PM   #6
Dippinwandy
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Location: SoCal- 310
Posts: 256
My Ride: 325i
Well My problem started with a code for the maf . So i replaced it with an oem one. 5 miles later i got the eml and other lights. I read the codes and said jammed icv. I cleaned it . Didnt work. I replaced it, it still didnt work. I thought it was a bad maf so i got another one. Oem as well. Around 300 miles later the same things happened. So were in this together . Back to square one.
Dippinwandy is online now   Reply With Quote
Old 09-20-2012, 07:41 PM   #7
lilbimmer
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: SC, 29708
Posts: 373
My Ride: 01 330ci Step
Send a message via Yahoo to lilbimmer Send a message via Skype™ to lilbimmer
We sure are. Let's see if we can figure this out!
__________________
"sim simma, who gat di keys to mi bimma" - beenie man

lilbimmer is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2012, 12:51 AM   #8
Dippinwandy
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Location: SoCal- 310
Posts: 256
My Ride: 325i
You should list the parts that you have replaced so far.!
Dippinwandy is online now   Reply With Quote
Old 09-23-2012, 12:57 AM   #9
lilbimmer
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: SC, 29708
Posts: 373
My Ride: 01 330ci Step
Send a message via Yahoo to lilbimmer Send a message via Skype™ to lilbimmer
OK. So I waited a couple of days before I posted this and I hope I did not jinx myself. Thursday night I decided to look under the hood to see if anything was out of the ordinary. I noticed the cover at the very front of the hood and just above the grill (please bare with me as I don't know the parts by name) that goes into what I assume the MAF?? was not put on correctly. Leaving a small gap for more air to pass through. I corrected this not thinking it would affect anything, but must say that after 2 days of driving no EML+DSC+BRAKE lights. SES light returned, but checked the codes - no p1500, just my typical "lean fuel" codes. I will post if everything changes.
__________________
"sim simma, who gat di keys to mi bimma" - beenie man

lilbimmer is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2012, 08:10 AM   #10
scarede46er
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Location: Clemson, SC
Posts: 1,246
My Ride: 2001 BMW 325i ZSP
lilbimmer: I hope you have solved your problem, but it seems implausible that that was the issue. The MAF measures air after it has been filtered. Any extra air till the filter is not likely to affect MAF readings. Any experts: correct me if I am wrong?
scarede46er is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2012, 09:38 AM   #11
lilbimmer
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: SC, 29708
Posts: 373
My Ride: 01 330ci Step
Send a message via Yahoo to lilbimmer Send a message via Skype™ to lilbimmer
Quote:
Originally Posted by scarede46er View Post
lilbimmer: I hope you have solved your problem, but it seems implausible that that was the issue. The MAF measures air after it has been filtered. Any extra air till the filter is not likely to affect MAF readings. Any experts: correct me if I am wrong?
You are probably right! I know I had to use quite a bit of effort to put it on correctly so I don't know if I "jiggled" anything back into place. Will post if the code or lights come back, hopefully it doesn't.
__________________
"sim simma, who gat di keys to mi bimma" - beenie man

lilbimmer is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2012, 10:22 AM   #12
lilbimmer
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: SC, 29708
Posts: 373
My Ride: 01 330ci Step
Send a message via Yahoo to lilbimmer Send a message via Skype™ to lilbimmer
See link for update.

http://forum.e46fanatics.com/showthr...8#post14760578http://forum.e46fanatics.com/showthr...8#post14760578
__________________
"sim simma, who gat di keys to mi bimma" - beenie man

lilbimmer is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 06:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use