E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Driveline, Engine & DME Tuning

Driveline, Engine & DME Tuning
Talk about driveline improvements, NA tuning and DME tuning your E46 BMW here. This includes diffs, intakes, exhausts, chips, software and OBD tuning.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 10-17-2012, 08:44 PM   #21
straight_beamin
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: niagara falls
Posts: 794
My Ride: 2000 bmw 323i
Thanks for the help. I just need to find my win xp disc so i can install it
__________________
straight_beamin is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2012, 10:55 AM   #22
Drewfus2101
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Location: N/A
Posts: 626
My Ride: N/A
I did it with Win7, so I'm not sure why you think you need XP to do this.

All that I've needed XP for was NCS Expert.
Drewfus2101 is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2012, 08:12 PM   #23
straight_beamin
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: niagara falls
Posts: 794
My Ride: 2000 bmw 323i
Everything i try wont work so im getting xp and sending a member my stock tune with galletto software
__________________
straight_beamin is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2012, 08:23 PM   #24
ZiMMie
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: Toronto
Posts: 103
My Ride: S54E36.
ship ur ecu to me, I'm located in toronto and pay for shipping back. ill do it for you no charge.

Or drive down to get it done. only 2 hours away.
__________________

Last edited by ZiMMie; 10-18-2012 at 08:25 PM.
ZiMMie is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2012, 08:51 PM   #25
darksideracer69
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: TX
Posts: 2,886
My Ride: 01 325ci
Seems like a lot of hassle and time for you to try to get it done. I say set up xp and use the directions that dude posted. It'll work.

Sent from my SGH-T959 using Bimmer App
__________________
Quote:
Originally Posted by dmax View Post
If she ever yells 'oh god, oh god' just say, 'no, just Doug.'


IMAG02051
darksideracer69 is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2012, 10:09 PM   #26
phubar
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Fort Campbell KY
Posts: 84
My Ride: 335is, HD
you can also download an integrated xp install disc, like "tinyxp". I just bought an old tablet off of craigslist for $50 and thats what I use for my car stuff.

also you can use windows 7 but you have to make sure you get a good working inpa install, windows 7 + inpa not very forgiving...

Last edited by phubar; 10-18-2012 at 10:10 PM.
phubar is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 01:42 AM   #27
TerraPhantm
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Mountain Top
Posts: 5,949
My Ride: 2005 M3 Coupe
Installing it on Windows 7 is no harder than on XP. Just have to make sure you're running 32-bit.

If you can't do that, then just run XP in a VM. It'll work perfectly as long as your USB ports aren't USB 3.0
__________________
TerraPhantm is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 01:24 AM   #28
veli510
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: CA
Posts: 91
My Ride: 2001 BMW 330i
were you able to get this done?
veli510 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 09:49 PM   #29
straight_beamin
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: niagara falls
Posts: 794
My Ride: 2000 bmw 323i
Havent had time
__________________
straight_beamin is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2012, 01:05 PM   #30
karitammi
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Location: Finland
Posts: 37
My Ride: 325 (E46) Cabrio
Hi. I bought Galletto, downloaded 64 kB and trie to upload it back into the ecu. Something went wrong and nothing works. Galletto software gives error -5. Anyone willing / able to help please? The car is Euro e46 325 cabrio, MY2001.

I was really stupid since I don't have the original file if it was corrupted during the first load. The target is to get car running again, collect some new courage and try to tune for e85 ethanol gas fuel.
karitammi is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2012, 09:26 PM   #31
straight_beamin
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: niagara falls
Posts: 794
My Ride: 2000 bmw 323i
Oh god wish i could help, look up try and pm terraphantom. He posted in this thread i believe and seems to know his stuff
__________________
straight_beamin is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2012, 12:42 AM   #32
karitammi
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Location: Finland
Posts: 37
My Ride: 325 (E46) Cabrio
Thanks! I tried to PM, his mailbox is full. Do you have suggestions? Would KWP be better than Galletto? How to retrieve the original file?
karitammi is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2012, 10:58 AM   #33
phubar
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Fort Campbell KY
Posts: 84
My Ride: 335is, HD
something similar happened to me, u need to use INPA, when u get in the dme if u get VIN mismatched code u might be able to just do an ews resync more than likely tho u will need to use winkfp to flash the ecu with stock bmw software.

Last edited by phubar; 12-13-2012 at 10:58 AM.
phubar is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2012, 04:29 PM   #34
straight_beamin
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: niagara falls
Posts: 794
My Ride: 2000 bmw 323i
I gave up. I will be taking my car to a forum members house
__________________
straight_beamin is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2012, 04:39 PM   #35
darksideracer69
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: TX
Posts: 2,886
My Ride: 01 325ci
:thumbdown:

Sent from my PC36100 using Bimmer App
__________________
Quote:
Originally Posted by dmax View Post
If she ever yells 'oh god, oh god' just say, 'no, just Doug.'


IMAG02051
darksideracer69 is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2013, 02:32 PM   #36
karitammi
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Location: Finland
Posts: 37
My Ride: 325 (E46) Cabrio
Quote:
Originally Posted by phubar View Post
something similar happened to me, u need to use INPA, when u get in the dme if u get VIN mismatched code u might be able to just do an ews resync more than likely tho u will need to use winkfp to flash the ecu with stock bmw software.
Thanks for you help phubar. I've tested the hardware now. I believe VIN should be updated first?

If a upload stock BMW software, does the VIN in the bin need to be matched? Or is EWS sync, with INPA I believe, sufficient?
karitammi is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2013, 02:37 PM   #37
rjskalet
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: VCU
Posts: 283
My Ride: TiAg M3
Where are you located? I'm on my phone phone and the app is being slow
rjskalet is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2013, 02:41 PM   #38
karitammi
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Location: Finland
Posts: 37
My Ride: 325 (E46) Cabrio
^ Espoo, Finland, Europe. Used to be N.C. for a while :-)
karitammi is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2013, 09:50 PM   #39
phubar
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Fort Campbell KY
Posts: 84
My Ride: 335is, HD
you can follow these steps
Quote:
1 Start WinKFP and select F3:- Update ZUSB
2 Select ECU type and the ECU will appear along with a list of part numbers.
3 Select ok and the main menu will re-appear
4 Select VIN and enter the cars VIN no. and select OK.
5 Select Done
6 Select Prog. ZB_update, you will be asked to confirm the update, Winkfp wil state the number of times the module can be re-programmed.
7 Sit back and wait.
That should bring ur dme back to life, then you can look into flashing the EU2 software.
phubar is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2013, 11:23 PM   #40
nuk1ear
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Location: Melbourne
Posts: 7
My Ride: E46 M3
can that galleto software read and write to E46 M3 ecus?
nuk1ear is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Censor is OFF





All times are GMT -5. The time now is 09:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use