E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > ///M3 Forum

///M3 Forum
The BMW E46 ///M3 is the M version E46 and puts out an amazing 333 HP and 262 lb-ft of torque at stock specs! There are an amazing amount of modifications for both the coupe and convertible models so read up and get started modifying your cars today!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 10-04-2012, 10:12 PM   #1
40mikemike
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: San Diego
Posts: 8
My Ride: 2003 M3
Unhappy Need help troubleshooting thermostat error

Hey Guys,
New M3 owner here. When I took the car in for the pre-sale inspection, the DME threw (105) 69 Engine Temperature Signal Implausible (1x; Not
Present). I was told by the tech there that the thermostat needs to be replaced.
I took possession of the car today and even after driving 30 miles on the freeway, the temperature gauge needle stayed pegged in the middle. No sign of over-heating, is that possible with a stat failure
What do you guys think could be the problem? Any ideas on troubleshooting this?
40mikemike is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 10-04-2012, 10:58 PM   #2
illestminimike
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: West Covina CA
Posts: 4,038
My Ride: Project Drama
Seems like it would be the actual temp sensor.
__________________
-2005 SMG ZCP Coupe
-1967 Mini Cooper
illestminimike is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2012, 02:46 AM   #3
turbo_f22_pilot
Registered User
 
Join Date: Dec 2009
Location: Mid-Atlantic Region
Posts: 1,161
My Ride: 2 pedals - 2 paddles
As stated in the other forum;

The thermostat is designed to fail open. Not like domestic vehicles that fail closed. Your thermostat probably isn't the issue. There are 2 temp sensors that might be causing the issue. Check the connectors. Your error means it sees the temp as completely out of range when compared to the rest of the data that it's processing.
__________________
In order to finish FIRST, you MUST first FINISH !

Joy is future proof
Get your "M" on . . .
Reading is FundaM3ntal




CAR:
2003 TIAG Coupe / Blk Interior / SMG / HK Premium
MODS:
EU-CSL Coded / Macht Schnell intake / OEM CSL Wheels / OEM CSL Diffuser / Dinan Exhaust
Full LED Conversion / HID fog / Aurora AE / RE RTAB FCAB

BMWCCA NCC
turbo_f22_pilot is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2012, 08:20 PM   #4
BWOODM3
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Brentwood, CA
Posts: 406
My Ride: 2002 M3 convertible
Where are these sensors located?
BWOODM3 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2012, 08:30 PM   #5
///MPR77
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: Los Angeles
Posts: 1,852
My Ride: 02 ///M3 Tri-Ped
Check out menu 7 after unlocking OBC.

SolidJake has a great thread where everyone is checking in with their engine temp.
*Edit I couldnt find that thread.

My operating temp with new cooling system hangs around
88-95C


Your tstat sounds like its broken open.

A pic of my old t stat.
Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1349486932918.jpg
Views:	59
Size:	70.0 KB
ID:	472727
__________________

Bewahren Sie ihre ultimative fahrmaschine

Last edited by ///MPR77; 10-05-2012 at 08:37 PM.
///MPR77 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 06:34 PM   #6
40mikemike
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: San Diego
Posts: 8
My Ride: 2003 M3
I got a chance to get into the OBC menu and take the car for a closed circuit test. This is what I found.

External temp: 75F

First leg: 15 miles with AC ON
Freeway, constant 80 mph, 3k rpm
Coolant temp: started from 80C(the engine was already warm when starting) and reached a constant 86C(needle at 12 o'clock)

Second leg: 15 miles with AC OFF
Freeway, constant 75 mph, 3k rpm
Coolant temp: went from 86C to constant 83C

Third leg: 6 miles with AC OFF
Semi-surface street, constant 60 mph
Coolant temp: went from 83C to constant 80C(needle a minute or two to the left of 12 o'clock)

What do you guys make of this temp range? Do you think my engine is running cold? Is yes, it does look like its the stat does'nt it.

Last edited by 40mikemike; 10-07-2012 at 06:36 PM.
40mikemike is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 06:56 PM   #7
///MPR77
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: Los Angeles
Posts: 1,852
My Ride: 02 ///M3 Tri-Ped
Yep seems a bit cool.
__________________

Bewahren Sie ihre ultimative fahrmaschine

Last edited by ///MPR77; 10-07-2012 at 06:57 PM.
///MPR77 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 06:56 PM   #8
Beamer Creamer
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: Canada
Posts: 270
My Ride: 2005 bmw m3
Temps all seem good to me. With a/c on they should go up and mine usually always runs dead center but tstat seems to be working if it changes temps up and down. Try running it with heater full blast and record numbers
Beamer Creamer is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 10:10 PM   #9
BWOODM3
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Brentwood, CA
Posts: 406
My Ride: 2002 M3 convertible
I thought I read somewhere on here about there being a DME update on engine running temps.
BWOODM3 is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2012, 10:07 PM   #10
40mikemike
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: San Diego
Posts: 8
My Ride: 2003 M3
2 mile drive from work, heater at full blast, external temp 65F, coolant temp max was 83C
Also looking at this thread it looks like my cooling system is OK
http://www.e46fanatics.com/forum/sho...d.php?t=912749

Can I just clear the error code and forget about it? Do you guys know how to DIY clear the error?
Thanks for all your input.

Last edited by 40mikemike; 10-08-2012 at 10:08 PM.
40mikemike is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 08:35 AM   #11
Beamer Creamer
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: Canada
Posts: 270
My Ride: 2005 bmw m3
Quote:
Originally Posted by 40mikemike View Post
2 mile drive from work, heater at full blast, external temp 65F, coolant temp max was 83C
Also looking at this thread it looks like my cooling system is OK
http://www.e46fanatics.com/forum/sho...d.php?t=912749

Can I just clear the error code and forget about it? Do you guys know how to DIY clear the error?
Thanks for all your input.
I just looked over thread again. Doesnt seem like sensor cuz your temp guage is so near normal and dont think tstat cause car prob wouldnt get to normal temp on guage if open tstat.Should be able to use just about any obd2 scan tool to erase. Try take car for a good drive before you think its good for sure. Keep it revved around 4000 rpm in first or second so it doesnt get much wind( disconnect fan) see that tstat is opening or if it gets too hot. Could use laser temp gun on rad. Just some more tests if you want. Sounds good to me but just watch the guage and erase is prob good

Last edited by Beamer Creamer; 10-09-2012 at 08:40 AM.
Beamer Creamer is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 09:55 PM   #12
40mikemike
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: San Diego
Posts: 8
My Ride: 2003 M3
Im getting a bluetooth OBD2 scanner so I can keep an eye on the vitals. Will continue monitoring and report back.
Thanks BC and all.
40mikemike is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 06:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use