E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > E46 Xi Forum

E46 Xi Forum
The E46 XI was produced from 01-05 in sedan and touring body styles. Powered by either a 2.5L inline 6 in the 325xi or a 3.0L inline 6 330xi. Discuss all thing about BMW AWD E46 'Xi' here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 10-25-2012, 05:16 AM   #1
dmhonda
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: lehigh acres fl.
Posts: 16
My Ride: 03 325xi/03 636ninja
weird noises

so out of nowhere my car starts making a chirping noise like a cricket is under my hood. when I first start the car it is consistent but once you start driving it goes away and will come back every once in awhile.any suggestions

Sent from my ADR6400L using Bimmer App
dmhonda is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 10-25-2012, 05:47 AM   #2
lucky_doggg7
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: OC
Posts: 282
My Ride: 2005 M3
Shooting from the hip, my guess is a worn out bearing on a tensioner pulley or idler pulley.
lucky_doggg7 is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2012, 05:54 AM   #3
325xittt
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Reading, PA
Posts: 166
My Ride: 2003, 325 XIT
Could be a loose belt, or a bearing going. Try to isolate where the sound is coming from. Use a 3ft section of tubing like a stethoscope. Hold one end to your ear and carefully probe the running engine with the other end. Be mindful of moving parts and electric fans that may start suddenly.
__________________
325xittt is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2012, 06:25 AM   #4
Big Rick
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: Maryland - Land of Taxes!
Posts: 1,410
My Ride: 325Xi
Quote:
Originally Posted by lucky_doggg7 View Post
Shooting from the hip, my guess is a worn out bearing on a tensioner pulley or idler pulley.
^^^^^
THIS... With maybe a bad belt thrown in...
__________________
NWS and Advertising Removed.
Big Rick is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2012, 06:29 AM   #5
lucky_doggg7
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: OC
Posts: 282
My Ride: 2005 M3
Hey Rick, we might be completely off base... What if the OP had an infestation of crickets under the hood of his Bimmer?
lucky_doggg7 is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2012, 09:02 AM   #6
Kubica
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Location: Boston
Posts: 4,236
My Ride: 2003 325xi
So it was easier to join the forum and start a thread, than to open the hood and have a quick look to see if you can pinpoint where the noise is coming from?
Kubica is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2012, 11:27 AM   #7
Rickna
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: West Haven, CT, USA
Posts: 1,976
My Ride: '02 330xi AT
Send a message via ICQ to Rickna Send a message via AIM to Rickna Send a message via MSN to Rickna Send a message via Yahoo to Rickna
Ok, this is very strange-I had a similar noise (like very loud crickets), you could hear it out of either side when the windows were down. Driving me crazy! It mostly happened at hiway speeds, but not while accelerating. Shifting into N didn't make any difference, nor did turning the steering wheel. Turns out I had a broken stud on one of the downpipes to the catback. I had to drill out the remainder and use a bolt & nut. Problem solved.
__________________

238 years of democracy has died, and with thunderous applause

My_Mods_&_Stuff
Rickna is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2012, 04:26 PM   #8
murac14
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Location: new york
Posts: 71
My Ride: 2001 325i
Had same thing you need to change the whole tensioner I'm 99% sure that is it take a hose or pipe and put it on your ear and pinpoint it

Sent from my PC36100 using Bimmer App
murac14 is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2012, 09:39 PM   #9
dmhonda
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: lehigh acres fl.
Posts: 16
My Ride: 03 325xi/03 636ninja
The sound is coming from the back of the intake. The car has 130k miles is there anything else I should look in to fixing?

Sent from my ADR6400L using Bimmer App
dmhonda is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2012, 04:47 AM   #10
Rickna
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: West Haven, CT, USA
Posts: 1,976
My Ride: '02 330xi AT
Send a message via ICQ to Rickna Send a message via AIM to Rickna Send a message via MSN to Rickna Send a message via Yahoo to Rickna
Quote:
Originally Posted by dmhonda View Post
The sound is coming from the back of the intake. The car has 130k miles is there anything else I should look in to fixing?

Sent from my ADR6400L using Bimmer App
Cracked intake boots, vaccum lines.
__________________

238 years of democracy has died, and with thunderous applause

My_Mods_&_Stuff

Last edited by Rickna; 10-26-2012 at 05:27 AM.
Rickna is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2012, 05:55 AM   #11
dmhonda
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: lehigh acres fl.
Posts: 16
My Ride: 03 325xi/03 636ninja
So I figured out what the noise was.. and no it wasn't a cricket infestation...lol that's a good one tho. It's called a disa adjustment unit its on the intake manifold and its right above the throttle body. Thx for all the advice

Sent from my ADR6400L using Bimmer App
dmhonda is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2012, 05:40 AM   #12
DINxiAN
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Location: Twin Cities
Posts: 17
My Ride: Is black
I put on a brand new Maserati belt on like two weeks ago...every time the car sits and cools below freezing...it squeaks for a few mins on startup. Cold belt ~ stiff rubber... = squeaks
__________________
DINxiAN is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2012, 06:36 AM   #13
Rickna
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: West Haven, CT, USA
Posts: 1,976
My Ride: '02 330xi AT
Send a message via ICQ to Rickna Send a message via AIM to Rickna Send a message via MSN to Rickna Send a message via Yahoo to Rickna
I rebuilt my DISA with a kit from German Auto Solutions. Better components than OEM. It will outlast a brand new unit. Easy to do.

Sent from my PH44100 using Bimmer App
__________________

238 years of democracy has died, and with thunderous applause

My_Mods_&_Stuff
Rickna is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2012, 10:04 AM   #14
Dahmwern
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Location: East Lansing, MI
Posts: 56
My Ride: 2005 BMW 325xi 5spd.
Send a message via AIM to Dahmwern
I had this chirping noise when I bought the car. It came on with the AC. I noticed this mostly started happening in the cold.

I think replacing the pulley and belt solved the issue IIRC.
__________________
| CSL 18" Reps | H&R Coilovers | UUC EVO3 Short Shifter | Conforti Shark Injector | Magnaflow exhaust | TMS Power Pulleys | CAI w/ Custom Built Box | Drilled\Slotted Rotors | ZHP Shift Knob | Brushed Metal Trim | ECS Carbon Fiber Brake Handle | Black Grilles | Angel Eyes | DIY Clutch Stop | DEPO Smoked Corners | DEPO Sidemarkers | DEPO Smoked R/C/R Tails | DIY AUX input | DIY Red Needle Mod | CDV Delete | Front Plate Delete | Debadged |
Dahmwern is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2012, 05:19 PM   #15
dmhonda
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: lehigh acres fl.
Posts: 16
My Ride: 03 325xi/03 636ninja
well thanks but I live in Florida so I'm not going to have an issue with a cold belt and its most definitely the disa unit it's coming from the top of the engine not the front of the car

Sent from my ADR6400L using Bimmer App
dmhonda is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 08:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use