E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 11-15-2012, 05:52 PM   #1
vlady1011
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: nj
Posts: 104
My Ride: BMW 325i
car will not start

Okey so my 04 325i will not start. its an auto. i put in keys and when i push for ignition it doesnt do anything, i dont hear the no cranking or any other noise from engine. i figured it was the starter so changed it. but still nothing


any ideas welcome. i also checked the fuel pump and it seems good to me.
__________________
vlady1011 is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 11-15-2012, 06:07 PM   #2
Zchild
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Location: Columbia, Maryland
Posts: 1,774
My Ride: 2000 BMW 3XXi ZSP
Are you getting any dashboard lights... If you're not getting anything at all does that include not hearing the fuel pump cycle...
__________________
V/R Zachary Pullins Sr.
National Capital Chapter BMWCCA
NCC Member Recognition Chairman
NCC High Performance Driving School Back-Up Registrar
NCC Auto-X BOD Liaison
DIY Senior Committee Coordinator
2006 E90 325Xi & 2000 E46 3XXi
" Vision without resources is just hallucination"
Zchild is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 06:14 PM   #3
vlady1011
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: nj
Posts: 104
My Ride: BMW 325i
i am getting dashboard lights like regular they all light up and when i go to ignite the car only two are left on when im waiting for motor to run but nothing happens. i took back seat off and i hear the pump making the noise so its pumping.

i changed the fuel pump about a year ago.
__________________
vlady1011 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 06:14 PM   #4
Shadow330xi
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: Colorado Springs
Posts: 111
My Ride: 2001 Red 330xi
Could be the your Ignition Lock Cylinder or whatever it's called has completely failed.

Edit: You posted right as I did. Maybe it hasn't completley failed yet, but is on its way out, which is why everything pre-ignition is working, exept you can't acually start the car.

Last edited by Shadow330xi; 11-15-2012 at 06:16 PM.
Shadow330xi is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 06:15 PM   #5
vlady1011
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: nj
Posts: 104
My Ride: BMW 325i
i have also double checked battery and tried turning the car on with jumpers but same thing happend.

battery is only about 2 years old
__________________
vlady1011 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 06:29 PM   #6
vlady1011
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: nj
Posts: 104
My Ride: BMW 325i
anyway to test the ignition lock cylinder without replacing?
__________________
vlady1011 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 06:33 PM   #7
Zchild
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Location: Columbia, Maryland
Posts: 1,774
My Ride: 2000 BMW 3XXi ZSP
+1 on your ignition switch; however usually when it's your ignition switch you won't get all of your dashboard lights...
__________________
V/R Zachary Pullins Sr.
National Capital Chapter BMWCCA
NCC Member Recognition Chairman
NCC High Performance Driving School Back-Up Registrar
NCC Auto-X BOD Liaison
DIY Senior Committee Coordinator
2006 E90 325Xi & 2000 E46 3XXi
" Vision without resources is just hallucination"
Zchild is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 07:10 PM   #8
vlady1011
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: nj
Posts: 104
My Ride: BMW 325i
i just remembered one other thing that is related that my car used to do:

car would not start the same way maybe 2 or 3 other times probably 4 months ago each time about couple weeks of time diffrence. it would not start same way, but after 3-6 times of trying to put car on it would finally start.
__________________
vlady1011 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 07:29 PM   #9
shovelit
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: Pittsburgh PA
Posts: 345
My Ride: 03 325xi and 04 330x
Someone correct me if I'm wrong, but I wouldn't suspect the ignition switch if the fuel pump is running.
Maybe a starter issue?
shovelit is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 07:33 PM   #10
Shadow330xi
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: Colorado Springs
Posts: 111
My Ride: 2001 Red 330xi
It could be a starter, but he said he changed it and it didn't have any impact on the problem. It does seem weird if it was a ignition switch because the dash and the fuel pump run, but those turn on at different stages in the switch, not on the last part which triggers the starter.
Shadow330xi is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 07:34 PM   #11
Encryption76
Registered User
 
Join Date: Dec 2009
Location: Alabama
Posts: 219
My Ride: 2000 328i
Send a message via MSN to Encryption76 Send a message via Skype™ to Encryption76
Quote:
Originally Posted by shovelit View Post
Someone correct me if I'm wrong, but I wouldn't suspect the ignition switch if the fuel pump is running.
Maybe a starter issue?
Sounds like something to do with communication from the transponder in the key to the ignition. Fuel pump and all else would run but when you try to start then you get nothing.
Encryption76 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 08:21 PM   #12
dknightd
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Location: upstate NY
Posts: 874
My Ride: 2002 330 cic
did your car go for a swim ?

Last edited by dknightd; 11-15-2012 at 08:21 PM.
dknightd is online now   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 08:27 PM   #13
Zchild
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Location: Columbia, Maryland
Posts: 1,774
My Ride: 2000 BMW 3XXi ZSP
Cool

Quote:
Originally Posted by vlady1011 View Post
i just remembered one other thing that is related that my car used to do:

car would not start the same way maybe 2 or 3 other times probably 4 months ago each time about couple weeks of time diffrence. it would not start same way, but after 3-6 times of trying to put car on it would finally start.
You're describing an ignition switch issue, plain and simple... The ignition switch isn't expensive and if you're handy a relatively easy DIY. Just my two and a half cents worth... I had the same issue in my bimmer and my fuel pump wasn't the culprit. Just my two and a half cents worth.
__________________
V/R Zachary Pullins Sr.
National Capital Chapter BMWCCA
NCC Member Recognition Chairman
NCC High Performance Driving School Back-Up Registrar
NCC Auto-X BOD Liaison
DIY Senior Committee Coordinator
2006 E90 325Xi & 2000 E46 3XXi
" Vision without resources is just hallucination"
Zchild is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 08:59 PM   #14
shovelit
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: Pittsburgh PA
Posts: 345
My Ride: 03 325xi and 04 330x
OK. I'm in. Sounds like ignition switch. If you DIY this does the switch need to be programmed by a dealer? Just curious.
shovelit is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 01:45 PM   #15
vlady1011
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: nj
Posts: 104
My Ride: BMW 325i
okey just tried changing the ignition switch. still no results.

used oem from dealer switch

any more suggestions?
__________________
vlady1011 is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 01:07 PM   #16
vlady1011
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: nj
Posts: 104
My Ride: BMW 325i
bump
__________________
vlady1011 is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2012, 12:46 PM   #17
scottjoh
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Location: Torrance, CA
Posts: 1,904
My Ride: '99 323i & '02 540i
I'm with Encryption76 in post #11
Sounds like a key transponder issue. Try another one of your keys. You can also test this theory by reading the EWS status with a GT1 or similar computer setup. Another thing you can try is jumper out the EWS starter disable and see if it starts cranking.
scottjoh is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2012, 10:41 PM   #18
vlady1011
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: nj
Posts: 104
My Ride: BMW 325i
i wish i had another key to test. i just got the electrical diagram for the ignition to ews to starter. I was told that somewhere in there is my problem.

I can get the car to crank when i jump the main cable with ignition, it cranks but engine will not start.
scottjoh how would i go about reading the status with GT1 computer setup.
__________________
vlady1011 is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 08:42 AM   #19
screamer-beemer531
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: Australia
Posts: 273
My Ride: BMW M3 E46 6spd PY
Well I had an EWS issue which caused the same problems you're experiencing. It could be that.
__________________
"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." Henry Ford
screamer-beemer531 is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2012, 01:36 AM   #20
328iE46BMW
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Location: Jersey
Posts: 3
My Ride: 1999 328i
im wondering what could cause the transponder or ews to fail?
328iE46BMW is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 01:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use