E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 03-10-2014, 08:28 PM   #1
soupnutz
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Virginia Beach
Posts: 86
My Ride: 01 330i, 98 Gt Stang
Misfire at Idle

Problem is as follows. Car is a 2001 330I with 5 speed. Heres a quick rundown of events in bullet format.
-wed night, fill up tank from 1/8 tank on my home from work.
-thurs, get a ses light but car runs fine thurs and fri.
-sat, starts misfiring badly thirty minutes into a drive while sitting at idle, runs good when on throttle.
-sat evening, get codes pulled at autozone. Cyl 1-6 misfire on start and a coolant below expected range (p0128 I think).
-sun, inspected easy to get to hoses/lines/intake, don't see anything obvious. Unplug maf sensor, idle smoothes out. Been driving it Sunday and today with maf unplugged.
-mon, obd2 bt adapter arrived. Using torque app, got the following. With maf unplugged getting p0102 (no maf voltage), p0171 (bnk 1 lean), and p0174 (bnk 2 lean). With maf plugged in getting p1342,p1346,p1350 (cyl 1,3,5 misfire on start) and the p0128 (coolant temp below range)


Right now I'm also waiting on the upgraded disa parts from GAS to arrive, when it gets here I will do a more thorough inspection and spray some carb cleaner around. One thing I can't figure out, why would I not get the lean codes with the maf plugged in, but get them with it unplugged? Aren't the sensors bypassed when in open loop mode, shouldn't it be the other way around? Also, why the thermostat code only with the maf plugged in?

What are some other potential causes? Ccv? I originally thought it might be bad gas so I ran half a tank, topped it off with good gas and burned 1/3 of a tank with no improvement.



Sent from BimmerApp mobile app
soupnutz is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 03-10-2014, 08:55 PM   #2
lszlszx
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Location: Socal
Posts: 4,533
My Ride: 328i, XC70
If the misfire started right after getting gas, you might have picked up some bad gas.
Or it's just a coincidence and it's time to replace rubbers and plastics.
__________________
lszlszx is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2014, 04:33 PM   #3
soupnutz
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Virginia Beach
Posts: 86
My Ride: 01 330i, 98 Gt Stang
For anybody interested, it was the disa valve causing the issue. I pulled the disa and the only thing holding the valve in place was the push pin on top. Ordered the G.A.S. repair kit, got it installed, cleared the codes, and everything has been good since. Even the thermostat code went away. If anybody can explain that one to me I'd be interested to hear it.

I like the GAS parts, look like solid pieces. Anybody has any problems with it?

Sent from BimmerApp mobile app
soupnutz is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 04:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use