E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > ///M3 Forum

///M3 Forum
The BMW E46 ///M3 is the M version E46 and puts out an amazing 333 HP and 262 lb-ft of torque at stock specs! There are an amazing amount of modifications for both the coupe and convertible models so read up and get started modifying your cars today!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 12-24-2012, 07:15 PM   #1
Ballerbrian4u
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Los Angeles
Posts: 213
My Ride: 2004 BMW m3
2004 smg

Hey guys I have a 2004 m3 with smg and for the past 100 miles the car shutters from a stop. The car just hit 45,000 miles. The problem only come when the car is warmed up and I have done the smg reset witch helps for a second but then it come back. Please help me fix this problem!
Ballerbrian4u is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 12-24-2012, 09:18 PM   #2
roadtrip1098
Registered User
 
Join Date: Aug 2011
Location: Winslow, ME
Posts: 356
My Ride: 04 M3 SMG LSB
What setting are you in? Are you using sport mode?
roadtrip1098 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2012, 09:47 PM   #3
Ballerbrian4u
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Los Angeles
Posts: 213
My Ride: 2004 BMW m3
S4 and s5 no sport mode.
Ballerbrian4u is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2012, 09:55 PM   #4
Arock1092
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Puerto rico
Posts: 131
My Ride: Bmw M3
You used "witch" out of context.lol
Arock1092 is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2012, 01:18 AM   #5
Ballerbrian4u
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Los Angeles
Posts: 213
My Ride: 2004 BMW m3
Quote:
Originally Posted by Arock1092 View Post
You used "witch" out of context.lol
Lol sorry
Ballerbrian4u is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2012, 04:28 PM   #6
roadtrip1098
Registered User
 
Join Date: Aug 2011
Location: Winslow, ME
Posts: 356
My Ride: 04 M3 SMG LSB
How about TC? Also how are your tires, and conditions that you're driving in? As of right now, it sounds like a clutch relearn for the SMG at the very least and maybe you have some air in the hydraulics. Kinda tough to tell. You might want to have someone hook up a GT1 and see if there are any errors that may not have generated a CEL yet.
roadtrip1098 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2012, 03:19 AM   #7
Ballerbrian4u
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Los Angeles
Posts: 213
My Ride: 2004 BMW m3
Tc on! Tires brand new. Normal socal whether.
Ballerbrian4u is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2012, 04:55 AM   #8
roadtrip1098
Registered User
 
Join Date: Aug 2011
Location: Winslow, ME
Posts: 356
My Ride: 04 M3 SMG LSB
Just for shits and giggles, try it with TC off and see if it's improved. I'm still thinking your going to need to get it plugged in and scanned though, possible have the adaptation run.
roadtrip1098 is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2012, 06:47 AM   #9
steve bettencourt
Registered User
 
Join Date: Aug 2011
Location: ajax ontario canada
Posts: 176
My Ride: 2003 m3
try a transmission fluid change and a soft ware up date
steve bettencourt is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2012, 08:41 AM   #10
devincox
Registered User
 
Join Date: May 2012
Location: OKC
Posts: 10
My Ride: 2006 BMW M3 ZCP
I have noticed that mine will shudder from a stop if I'm applying very little throttle from a stop.
devincox is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2012, 08:21 PM   #11
0asis2007
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Location: London, UK
Posts: 10
My Ride: 2004 BMW E46 M3 SMG
Quote:
Originally Posted by Ballerbrian4u View Post
Hey guys I have a 2004 m3 with smg and for the past 100 miles the car shutters from a stop. The car just hit 45,000 miles. The problem only come when the car is warmed up and I have done the smg reset witch helps for a second but then it come back. Please help me fix this problem!

Pretty sure you this points to you needing to do an SMG clutch recalibration, using the diagnostic software (INPA, I think?). The only proviso is that it must be done when the car is cold.
__________________
0asis2007

2004 M3 SMG
TiAg/Black
0asis2007 is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2012, 12:14 AM   #12
NICKBRUM
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Location: Vancouver, Wa
Posts: 78
My Ride: 2004 M3
Quote:
Originally Posted by 0asis2007 View Post
Pretty sure you this points to you needing to do an SMG clutch recalibration, using the diagnostic software (INPA, I think?). The only proviso is that it must be done when the car is cold.
What he said, has been the best advice. Before you get there have you left the battery unplugged for a few hours? I have had the same problem come and go, but not enough for me to do more than a soft reset. Just in case that is 40 MPH, stick to "N", hold both paddles for 10 seconds.
__________________

|Carbon Fiber Intake|AA GEN3|AC Strut Brace|Eibach/Koni's|CSL/SMG Flash|
|Victory UDP's|HPF Sub Frame Plates| PF Subframe Bushings|Rtab Limiters|PFC DD Front Rotors|
NICKBRUM is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 02:27 PM   #13
Ballerbrian4u
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Los Angeles
Posts: 213
My Ride: 2004 BMW m3
Quote:
Originally Posted by NICKBRUM View Post
What he said, has been the best advice. Before you get there have you left the battery unplugged for a few hours? I have had the same problem come and go, but not enough for me to do more than a soft reset. Just in case that is 40 MPH, stick to "N", hold both paddles for 10 seconds.
I have done the soft reset many time. It did not help.
Ballerbrian4u is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 02:28 PM   #14
Ballerbrian4u
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Los Angeles
Posts: 213
My Ride: 2004 BMW m3
This only happens when the car is fully warmed up. When it's cold the car is perfect. Where can I get the clutch software?
Ballerbrian4u is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 02:30 PM   #15
Ballerbrian4u
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Los Angeles
Posts: 213
My Ride: 2004 BMW m3
Do I go to the dealer to get the clutch recalibration software? How much dose it cost?
Ballerbrian4u is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 02:39 PM   #16
Ballerbrian4u
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Los Angeles
Posts: 213
My Ride: 2004 BMW m3
Why dose it only happen when the car is hot?

Last edited by Ballerbrian4u; 01-02-2013 at 05:17 PM.
Ballerbrian4u is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 04:56 PM   #17
Myah
Registered User
 
Join Date: Dec 2003
Location: Detroit, MI
Posts: 35
My Ride: CB ZCP
Quote:
Originally Posted by Ballerbrian4u View Post
Hey guys I have a 2004 m3 with smg and for the past 100 miles the car shutters from a stop. The car just hit 45,000 miles. The problem only come when the car is warmed up and I have done the smg reset witch helps for a second but then it come back. Please help me fix this problem!
Hey BallerBrian,

Unfortunately I don't have good news for you, but I'll offer my opinion of what I think is happening. I have the same thing that developed in my car about 8 months ago. Mine is a 2006 SMG w similar miles as yours.

I would get the shutter in first gear only when "hot" or "warmed up"; and I always suspected hot spots on the clutch. It drove me insane...

The first time I took it in the techs blew me of telling me you have to "drive the car more carefully" and that it was just "touchy" - I was furious; but put up with it until it got worse only because I didn't want to go back to those clowns.

The second time I took it to a different dealership; I asked them to adjust the SMG properly (using a hard reset / adaptation that they can do with their software). He agreed to do this but on the test drive he agreed with me that it felt like the clutch was slipping / had hot spots- and the reset would likely not fix the shutter.

To shorten the story; the software reset (not just pulling the paddles back at 40mph ect) did nothing, and the tech agreed that it likely needs a clutch.

I have no idea what the standard clutch replacement interval is in these cars; but 40k seems a bit on the light side... either way; I'm going to get mine replaced in the next month as it has progressed from the problem that you are currently experiencing to an overall slipping under harder shifts which I KNOW is clutch slippage, unfortunately.

Anyways; I'm curious to see if a new clutch was the solution to this problem for any other members?
__________________
Best Regards,

Jeremy

Last edited by Myah; 01-02-2013 at 05:04 PM.
Myah is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 05:16 PM   #18
Ballerbrian4u
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Los Angeles
Posts: 213
My Ride: 2004 BMW m3
Thanks for the explanation. I hope that when you change the clutch it will resolve the problem. Please let me know. Also how much dose it cost to get a new clutch? Can I get it resurfaced? Also is the clutch the only thing that needs to be replaced?
Ballerbrian4u is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 05:43 PM   #19
voidopolis
Registered User
 
Join Date: Jul 2011
Location: Northern Ohio
Posts: 17
My Ride: 2004 M3 SMG Vert
have you replaced the salmon relay yet? I'd do that as a first step before doing much else... is the dash SMG COG light on? is the car throwing any codes?
voidopolis is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 05:53 PM   #20
Ballerbrian4u
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Los Angeles
Posts: 213
My Ride: 2004 BMW m3
No lights on the dash. Took the car in for service 1 year ago and they said the previous owner had change the salmon relay. Should I Change it again? Where can I buy it from?
Ballerbrian4u is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 10:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use