E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 01-17-2013, 01:51 PM   #1
bmwci323
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: ?
Posts: 297
My Ride: 00 323ci
New fuel pump died in 2 days.

Could there be any reason for this happening?
Was it just by luck , the pump was defective? Or is there any possibility of a different issue. The fuse and relay was switched around just for the heck of it.

I could also tap the pump to get it to work again.. But now, finnaly, it will not turn on.

Ideas?
bmwci323 is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 01-17-2013, 02:06 PM   #2
Mango
Over 15,000 visitors
 
Mango's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Southern California
Posts: 22,450
My Ride: M54B30
That's certainly odd. What happened to the old fuel pump? Try that one? or it failed too? What brand?
__________________
A lifetime free of problems if you follow my guides
Cooling | Maintenance | Suspension | Vacuum | Supreme Reliability | Details

OVER A MILLION VIEWS
Mango is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2013, 02:29 PM   #3
Zell
Registered User
 
Zell's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Such City
Posts: 5,627
My Ride: '02 Dogemobile Shibe
Hey, it's rare but I mean it can happen.

Send it back for a new one. Yuck, I bet that'll be a messy, sketchy smelling box Clean it out with brake clean good!
__________________
Zell is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2013, 04:05 PM   #4
scottjoh
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Location: Torrance, CA
Posts: 1,975
My Ride: '99 323i & '02 540i
Is it really a failure of the fuel pump or is the fuel pump relay bad?
scottjoh is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2013, 05:54 PM   #5
flashmeow
Banned User
 
Join Date: Apr 2008
Location: Dallas, TX
Posts: 2,220
My Ride: E30-E46-E90-E90M-F30
yeah check the relay and the fuse first.
flashmeow is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2013, 05:54 PM   #6
DOB2009
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Location: OC-So Cal
Posts: 952
My Ride: 325i
That sucks man, try to replace it and get a refund together.
DOB2009 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2013, 11:36 PM   #7
bmwci323
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: ?
Posts: 297
My Ride: 00 323ci
Yeah, I got a new one in aswell..
First start with the new pump was rough.. The car sounded off.
My car was sluggish when accelerating, basically a fuel starvation issue..

When i tested the volts to the pump I was reading 10.5 , wasn't sure if that was correct.

It feels like this pump will die out again aswell.

Any ideas?
Relay? I changed them around and it didn't seem to make a difference. Although, I never figured which one was which.

Fuse, I also changed over.

I just don't get it
bmwci323 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2013, 01:36 AM   #8
jonesenberg
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Location: oregon
Posts: 163
My Ride: '04 330i ZHP 6spd
Badly clogged fuel filter? Mileage?
jonesenberg is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2013, 05:32 AM   #9
Solidjake
Zero. Oil. Leaks.
 
Solidjake's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: NYC
Posts: 22,211
My Ride: 2002 330i
What brand is the pump?
Solidjake is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2013, 10:37 AM   #10
bmwci323
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: ?
Posts: 297
My Ride: 00 323ci
Siemens VDO.

I replaced the fuel filter 8000miles ago.
Car has 98000 miles

Last edited by bmwci323; 01-19-2013 at 10:38 AM.
bmwci323 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2013, 11:42 AM   #11
bmwci323
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: ?
Posts: 297
My Ride: 00 323ci
Well..
Now that I had a clear mind, I ran my car this morning.
As soon as u started it, I knew It was misfiring, plugged in the scanner.. Misfire cylinder 1.

As it turns out, yes of course my pump needed replacement, and it just so happened a misfire occurred un related which led me back to a pump issue , yet again.

I will do some pulling and proding later this afternoon.
bmwci323 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 08:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use