E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > E46 Xi Forum

E46 Xi Forum
The E46 XI was produced from 01-05 in sedan and touring body styles. Powered by either a 2.5L inline 6 in the 325xi or a 3.0L inline 6 330xi. Discuss all thing about BMW AWD E46 'Xi' here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 01-30-2013, 04:12 PM   #1
RidwanKazi
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Location: Waterloo IA
Posts: 9
My Ride: 2004 E46 330xi
Auto Trans doesnt engage

I have been having issues with my 2004 330xi not getting into gear when i shift to Drive. I have an automatic transmission and just baught the car a month ago. This issue has happened two times in the same manner. I park my car in the garage and in the morning (usually very cold due to me living in the Midwest) I turn the car on, warm it for a few seconds, shift it to Drive, and go but i ieither dotn move and my engine revs up or i go really slow (also my speedometer does not move at all). The problem goes away after a little while or if shift to the steptronic option and gear down or up. Anyone have any input?
RidwanKazi is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 01-30-2013, 04:48 PM   #2
SamDoe1
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: Minnesnowta
Posts: 3,479
My Ride: Clubs baby seals
Change the transmission fluid and filter. It's cold, most auto transmissions act sluggish in the cold.
SamDoe1 is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2013, 08:32 PM   #3
redbull 325is
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Location: NC
Posts: 699
My Ride: 325xit/6
Send a message via AIM to redbull 325is
Check trans fluid level
__________________
Royal Elite Club of 6 Speed Tourings - founder
redbull 325is is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2013, 03:38 PM   #4
shadow 2
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Indianapolis, IN
Posts: 1,009
My Ride: 07 328i
Would not expect your speedometer to move if your car is not. I have same issue. Too cold to check level and no jack stands to get under the car. Will try to find out in the next few weeks if more work is needed.
shadow 2 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 11:01 PM   #5
wedge39
Registered User
 
Join Date: Jun 2011
Location: Massachusetts
Posts: 17
My Ride: 2003 325xi
If it only happens when you start the car and try to go for the first time, it's a known e46 issue. I had it on my 2003 325xi AT. There is a bulletin (not a recall) out there for it. Dealership reprogrammed computer for a little over $150 and issue went away. It's likely always been like that, and as far as I know it won't cause any problems to leave it that way, you just have to rev it twice sometimes.
wedge39 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2013, 07:01 AM   #6
shadow 2
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Indianapolis, IN
Posts: 1,009
My Ride: 07 328i
Like you, I am very hesitant to rev my car when cold in sub freezing weather. Will call dealer and see if the software can be updated.
shadow 2 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2013, 09:46 AM   #7
SamDoe1
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: Minnesnowta
Posts: 3,479
My Ride: Clubs baby seals
Quote:
Originally Posted by shadow 2 View Post
Would not expect your speedometer to move if your car is not. I have same issue. Too cold to check level and no jack stands to get under the car. Will try to find out in the next few weeks if more work is needed.
I wouldn't wait that long. If fluid level is low, lots of bad things could be happening in there. I recommend taking it to a shop to have it looked at if you can't do it yourself.
SamDoe1 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2013, 07:21 PM   #8
redbull 325is
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Location: NC
Posts: 699
My Ride: 325xit/6
Send a message via AIM to redbull 325is
i've got a spare trans from my swap
__________________
Royal Elite Club of 6 Speed Tourings - founder
redbull 325is is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2013, 09:32 PM   #9
shadow 2
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Indianapolis, IN
Posts: 1,009
My Ride: 07 328i
Curious how the tranny can get low on fluid in a closed system with no leaks. I changed fluid and filter about 50k miles ago. Mine runs fine if temp above 37 or so. My indie thinks it just needs a software upgrade for more internal pressure at start up.

Last edited by shadow 2; 02-07-2013 at 09:32 PM.
shadow 2 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 11:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use