AVIN Avant 4 - Installation & First review - Page 21 - E46Fanatics E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Mobile Electronics Forum

Mobile Electronics Forum
Have all your A/V and electronics questions answered here. Ipods, A/V, Radar Detectors Oh My!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rating: Thread Rating: 1 votes, 5.00 average. Display Modes
Old 12-03-2019, 08:30 AM   #401
paraklas
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Cyprus
Posts: 7,351
My Ride: B30_TS2++
Year: 2001
Transmission: 5-Getrag
Reply from the app developers:

Quote:
we have to set the dimmer level when we activate indicator signals or any other light. We are reading out the dimmer level continuously but in some vehicles it's not the right and we can't figure out why. Maybe a log of this would help us.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
paraklas is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2019, 09:59 AM   #402
tingbro1
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Location: San Jose, CA
Posts: 157
My Ride: 2002 330i
Quote:
Originally Posted by skylink View Post
Plenty of info" google can be a friend" they do have a guide but not for the E46 with Nav, but its the same story you just need to find the Quadlock in the Trunk and extend it to the dash with your quad lock cable and same with your GPS extension cable and the rest is pretty much all plug and play same as the Avant 2
I just posed a YouTube video on the install for the Avant 4 of the Quadlock cable, GPS extension antenna and radio antenna for my '03 e46 M3. I installed the cables the same way from the Avant 4 in my e39 M5. You run through the center console, route under the carpet flap under the driver's seat and route through the door sill in the trunk.

tingbro1 is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2019, 08:04 PM   #403
MnMADRic
Registered User
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 21
Thanks and a question

Thanks to all of you who have posted help and advice on this thread. I installed a PX6/9.0 unit in my 2005 vert this weekend and after a little issue with the cable, I am up and running. I would have been in serious trouble if it weren't for the advice and experience you all have shared.

Now the question. I have not had an android device for at least 10 years and I'm trying to figure my way around again. One specific issue I am having is with the installed Torque app. I have a veepeak OBD bluetooth, but I can't seem to get it to connect to the head unit. It shows it as an available device, but when i pick it, the Avin beeps, but then nothing. It never shows up in the connected devices list. Any Ideas on what I'm doing wrong?

Does it matter which screen i try to connect it from? There is the settings screen and then the bluetooth widget on the home screen and they are different.

Last edited by MnMADRic; 12-09-2019 at 08:06 PM.
MnMADRic is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2019, 10:56 PM   #404
Jacob Mireles
Registered User
 
Join Date: Dec 2017
Location: North Carolina
Posts: 80
My Ride: 330cic ZHP
Year: 2006
So I just read the entire thread because I am looking to order the Avin Avant 4 headunit. As mentioned the best options/options I want are
-PX6
-IBUS
-DSP
-Wireless Apple Carplay

Then I am conflicted on what else to get. I know the cameras are trash and you can get some online and better for much cheaper. I definitely want to go that route, but looking now at the "Dual DVR Camera System" what exactly is that/what does it look like/include? I would like to have the DVR capabilities and the capabilities of a reverse camera for both if that comes with it. Also the lane keep and collision avoidance system is cool to me. What would you all recommend? Lastly, is the External TPMS System worth it? I do not have built in sensors.

Thanks!
Jacob Mireles is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2019, 02:37 PM   #405
RAD330i
Registered User
 
Join Date: Dec 2019
Location: San Luis Obispo CA
Posts: 2
My Ride: 330i
Year: 2001
Transmission: 5 Speed
Internal Microphone

Does anyone know how to adjust the level of the internal microphone? People can't hear me well on phone calls. I have downloaded a sound recording app and it is very soft.
RAD330i is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2019, 04:20 PM   #406
Ramajj
Registered User
 
Join Date: Sep 2013
Location: Fallbrook, CA
Posts: 121
My Ride: 04 E46 325iT
Year: 2004
Model: 325iT
Transmission: 6MT
I believe you need an external microphone. I just received on in the mail but have yet to take everything back apart to attach it to the headunit.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

06 MT E46 M3 CB
04 E46 325iT Japanrot/S54 Swap Pending
Ramajj is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2019, 05:19 PM   #407
RAD330i
Registered User
 
Join Date: Dec 2019
Location: San Luis Obispo CA
Posts: 2
My Ride: 330i
Year: 2001
Transmission: 5 Speed
Internal Microphone

I would rather use the internal one, that is there but too soft, rather than pulling the interior apart.
RAD330i is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2019, 07:18 PM   #408
nleeumd
OG Fanatic
 
Join Date: Dec 1969
Location: Arlington
Posts: 459
My Ride: 2006 M3
Year: 2006
Model: M3
Transmission: Manual
Send a message via AIM to nleeumd
Firmware update

So Ive reached out to AVIN Support and its pretty miserable, I have an AVIN4 headunit that is the PX5, but came loaded with Android 9 Pie OS; they gave me the options to download the PX5 Android 8 firmware or the PX6 Android 9 firmware, i am leaning to install the PX6 Android 9 firmware, but dont want to accidentally brick my unit. The response rate from AVIN is awful. Any insight?
__________________
Current
'06 BMW M3
'11 BMW M3
'12 Porsche 991.1S

Retired (2001 - 2019)
'01 BMW 330Ci | PP/CWP/SP/XE/KVT-915DVD | M3 Lip Spoiler | M3 Strut Bar | Jim Conforti Intake | UUC Sway Bars | Philips Ultinon 6000k HID Upgrade | Philips Ultinon 6000k HID Foglights | JL Audio Stealth Box | Clears All Around | 18" ASA AR1's | LED Tails | Rearview Keyhole Camera
nleeumd is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2019, 07:20 PM   #409
nleeumd
OG Fanatic
 
Join Date: Dec 1969
Location: Arlington
Posts: 459
My Ride: 2006 M3
Year: 2006
Model: M3
Transmission: Manual
Send a message via AIM to nleeumd
Quote:
Originally Posted by RAD330i View Post
I would rather use the internal one, that is there but too soft, rather than pulling the interior apart.
I ran a standard mic that looks exactly the one sold on their AVIN site from ebay. It fits nicely on the top black border part of the windshield where the stem of the rearview mirror comes out of the headliner, very discreet and can be heard by my callers.
__________________
Current
'06 BMW M3
'11 BMW M3
'12 Porsche 991.1S

Retired (2001 - 2019)
'01 BMW 330Ci | PP/CWP/SP/XE/KVT-915DVD | M3 Lip Spoiler | M3 Strut Bar | Jim Conforti Intake | UUC Sway Bars | Philips Ultinon 6000k HID Upgrade | Philips Ultinon 6000k HID Foglights | JL Audio Stealth Box | Clears All Around | 18" ASA AR1's | LED Tails | Rearview Keyhole Camera

Last edited by nleeumd; 12-25-2019 at 07:24 PM.
nleeumd is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2019, 08:54 PM   #410
Overboost
//Binary is in my DNA
 
Overboost's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Huntersville, NC
Posts: 3,287
My Ride: 2002 325i
Quote:
Originally Posted by Jacob Mireles View Post
So I just read the entire thread because I am looking to order the Avin Avant 4 headunit. As mentioned the best options/options I want are
-PX6
-IBUS
-DSP
-Wireless Apple Carplay

Then I am conflicted on what else to get. I know the cameras are trash and you can get some online and better for much cheaper. I definitely want to go that route, but looking now at the "Dual DVR Camera System" what exactly is that/what does it look like/include? I would like to have the DVR capabilities and the capabilities of a reverse camera for both if that comes with it. Also the lane keep and collision avoidance system is cool to me. What would you all recommend? Lastly, is the External TPMS System worth it? I do not have built in sensors.

Thanks!
Looks like you have chosen a well featured Avin system. I recommend the Avin DDVR for the front/rear dash cam capability and ADAS, very happy with mine. TPMS is entirely up to you. PM me if you need help, we have the same options.
__________________

  • To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

  • To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

The older I get... The faster I was...
No Fear



To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Overboost is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2020, 08:56 PM   #411
TerraPhantm
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Philadelphia
Posts: 7,683
My Ride: M3
Anyone else having cold weather issues? Mine seems to do a full reboot more often than not now. Dunno if my battery is just running low (car always starts up fine) or if Avin just sucks at making things tolerate cold weather (my Avant 3s were really flaky in winter).
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
TerraPhantm is online now   Reply With Quote
Old 01-01-2020, 10:29 PM   #412
Overboost
//Binary is in my DNA
 
Overboost's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Huntersville, NC
Posts: 3,287
My Ride: 2002 325i
Mine will do a full reboot at startup sometimes out of the blue. I don't think it is cold related, it did it a couple of times this summer but only when first getting in and turning on the ignition. Not sure what causes it but it just seems unhappy at that moment. 20 seconds later all good again and it could be months before it decides to do it again. Maybe 1 out of 100 starts
__________________

  • To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

  • To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

The older I get... The faster I was...
No Fear



To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by Overboost; 01-01-2020 at 10:30 PM.
Overboost is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2020, 10:40 PM   #413
TerraPhantm
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Philadelphia
Posts: 7,683
My Ride: M3
Mine is doing it pretty much 9 times out of 10 if the ambient temp is 40º or so
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
TerraPhantm is online now   Reply With Quote
Old 01-02-2020, 03:14 PM   #414
TR4G-
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Baltimore
Posts: 1,764
My Ride: E36/8 3.0i, E46 ZHP
I'm experiencing an issue where the autoplay application is causing every other running application to briefly reload itself every 7-8 seconds. So all my cameras will cut out for a half second every 6-8 seconds. Same with ibus and torque pro. I thought I had fixed it by switching the autoplay setting for connection to "manual" from "auto" but it still seems to happen. Can't find the common denominator here and haven't been able to spend much time troubleshooting. Avin support hasn't responded yet. Curious if anyone else has seen this? Has been happening since I have gotten the unit hooked up this past weekend
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
TR4G- is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2020, 02:39 PM   #415
mondrage
Registered User
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 40
I've been on the fence between the Avin Avant 4 and the Alpine ILX-W650, for my 1999 e46 (that I just brought back from the dead - was dead for 9 years).
But, I'm concerned with all these reports of software bugs and what not.
Perhaps better with the Alpine unit?
I really only wanted the CarPlay.... what do you guys suggest since you've been invested in these Avin units?
mondrage is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2020, 03:25 PM   #416
skylink
Registered User
 
Join Date: Feb 2015
Location: Gold Coast
Posts: 161
My Ride: E46
Quote:
Originally Posted by mondrage View Post
I've been on the fence between the Avin Avant 4 and the Alpine ILX-W650, for my 1999 e46 (that I just brought back from the dead - was dead for 9 years).
But, I'm concerned with all these reports of software bugs and what not.
Perhaps better with the Alpine unit?
I really only wanted the CarPlay.... what do you guys suggest since you've been invested in these Avin units?
I have the Avant 4 and can say that it has been very good it's only 7 months old now, Now I'm not sure what firmware ver they are shipping with now? But so far no issues.

Don't expect any support from Avin as its almost none existent but plenty helpful folks here, For the other bits like cameras, etc you will find better options on Amazon,

Would I buy the unit again? Yes its the best available in this format
skylink is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2020, 04:27 PM   #417
kd7iwp
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Abbotsford, BC
Posts: 296
My Ride: 2001 325i, 2009 535x
Quote:
Originally Posted by mondrage View Post
I really only wanted the CarPlay.... what do you guys suggest since you've been invested in these Avin units?
I specifically bought mine because I wanted Wireless CarPlay and to have it look like it belongs in an E46. Pretty happy with it. I just picked up an 8.8" one this week for my E61 that I have yet to install. Bought it because the experience here was good. I find that the CarPlay disconnects once or twice a day while I'm driving but for whatever reason, it hasn't bothered me too much. I think it's because someone else once told me to temper my expectations with these Android units and you'll enjoy it more.
kd7iwp is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2020, 04:33 PM   #418
mondrage
Registered User
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 40
thanks for the replies.
seems to be a workable unit.
the Alpine ILX-W650 seems pretty basic, but solid. All the reviews out there put it as the best sound quality of the Double Din units out there.
The Avin looks pretty darn OEM, and besides that, I like all the integration option. Albeit in my case, with a 1999 323i e46, which is a pretty basic car. I don't think it has k-bus, or i-bus to pick the engine data.
I already installed internal TPMS sensors, so don't need that.

How fast to they ship?
I'm traveling to the US next week. They said 5-8 days. So, there should be plenty of time. I'll be there until 1/29th.
or pick the Alpine unit (i dislike the blue look of it, it would not look good in my orange-lit e46).
Decisions...
mondrage is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2020, 04:38 PM   #419
kd7iwp
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Abbotsford, BC
Posts: 296
My Ride: 2001 325i, 2009 535x
Quote:
Originally Posted by kd7iwp View Post
I find I'm adjusting the volume much more than I did with my oem radio.
Responding to my previous comment: I found a place in Factory Settings on the unit where I can set the volume for various audio sources and now find the volume to be consistent between CarPlay and radio. I believe the code to access factory settings is 126 and the Sys volume did it for CarPlay.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Avin Avant 4 settings.jpg
Views:	11
Size:	72.0 KB
ID:	791597  
kd7iwp is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2020, 04:40 PM   #420
kd7iwp
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Abbotsford, BC
Posts: 296
My Ride: 2001 325i, 2009 535x
Quote:
Originally Posted by mondrage View Post
How fast to they ship?
If they have it in stock you should get it within 5 days, worked that way for me with the one for my E61. The Avant 4 was out of stock back when I purchased a few months ago so it took maybe 2 weeks.
kd7iwp is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
USA-Spec PA12-BMW Full Video Review and Pictorial Installation Guide delmarco Mobile Electronics Forum 205 11-14-2014 11:06 PM
Review of Koni FSDs and Hotchkis sway bars with stock ride height wlmmn Suspension & Braking 5 01-04-2010 04:59 PM
FS: 4 18x9.5 SSR Type C-RS rims w/Azenis Tires m3walk Wheels and Tires 9 12-02-2008 09:41 PM
FS: 19" Bridgestone Potenza RE750 (4 tires) nearly NEW $400! JHuff328ci Wheels and Tires 7 11-28-2008 02:30 AM
AA Gen 4 Exhaust mredwin25 Engine & Performance 3 11-13-2008 09:48 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
(c) 1999 - VerticalScope Inc. All rights reserved.